Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

‘Klimaatdoelen haalbaar met pakket van 28 miljard’

Opgeteld moeten alle maatregelen zorgen voor een extra vermindering van de CO2-uitstoot van circa 22 megaton per jaar.

ANP
26 april 2023
Windmolens en zonnecellen

Met een uitgebreid maatregelenpakket, dat in totaal 28 miljard euro gaat kosten, denkt het kabinet de klimaatdoelen voor 2030 te gaan halen. Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) noemt het pakket ‘ambitieus’. Het moet er niet alleen toe leiden dat de doelen worden gehaald, zegt hij, maar ook ‘dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen’.

Senior Beleidsadviseur Fysieke Leefomgeving/Wonen

Publiek Netwerk
Senior Beleidsadviseur Fysieke Leefomgeving/Wonen

Projectleider S11

JS Consultancy
Projectleider S11

Twee vliegen in een klap

De belangrijkste maatregelen kwamen al voor de persconferentie van Jetten naar buiten. Zo gaat het kabinet de aanschaf van een tweedehands elektrische auto goedkoper maken door subsidies en wordt extra geld uitgetrokken om woningen te verduurzamen, te beginnen met ‘de meest tochtige huizen’ in ‘de meest kwetsbare wijken’, zei Jetten in een toelichting. ‘Daarmee slaan we twee vliegen in een klap. Namelijk meer energiebesparing en een lagere energierekening.’

De grootste klapper moet komen van verduurzaming van de industrie. Zo blijft de hogere CO2-heffing voor de industrie bestaan. Vanaf 2027 wordt verplicht dat plastics voor minimaal 25 tot 30 procent uit gerecycled of bio-materiaal bestaan.

Alle energie over twaalf jaar schoon

Opgeteld moeten alle maatregelen zorgen voor een extra vermindering van de CO2-uitstoot van circa 22 megaton per jaar. Dat is 13 procent van de huidige uitstoot, rekende Jetten voor. Het pakket telt 120 extra maatregelen. Volgens Jetten moeten die er onder meer voor zorgen dat alle in Nederland opgewekte elektriciteit over twaalf jaar schoon is.

Het kabinetsdoel is om in 2030 de uitstoot met 55 procent te hebben verminderd ten opzichte van 1990, maar het mikt op 60 procent. Uit doorrekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) bleek de afgelopen jaren keer op keer dat dit doel nog niet in zicht was.

Meer belasting op fossiele brandstoffen

Het kabinet gaat meer belasting heffen op allerlei verbruik van fossiele brandstoffen, van benzine tot aardgas. Voor huishoudens komen er twee tarieven voor aardgas. Voor een relatief laag verbruik gaat de heffing omlaag, maar voor hoger gebruik juist omhoog. Waterstof krijgt een lager tarief, zodat dit vooral voor bedrijven aantrekkelijker wordt dan gas.

‘In alle sectoren van de economie wordt de lat hoger gelegd’, zei Jetten. Hij erkende dat grote veranderingen als deze ‘vaak spannend zijn’, maar benadrukte dat het kabinet ‘onzekerheden wil wegnemen’. Het geld dat het kabinet wil investeren, komt voor het grootste deel uit het eerder aangekondigde klimaatfonds.

‘We moeten echt afkicken van fossiele brandstoffen’, zei Jetten. De tijd van vrijblijvendheid is ‘voorbij’.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Een mens stoot op jaarbasis ongeveer 4,4 ton CO₂ uit volgens de cijfers van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Dus als iedereen op aarde (ca. 8 miljard) nu 10 minuten zijn adem inhoud dan is het probleem al grotendeels opgelost. (Darwin, survival of the fittest)
P. Smit
De minister krijgt veel kritiek naar aanleiding van haar optreden in Buitenhof. “Voor de goede orde: er gaat 28 miljard naar klimaatmaatregelen die ‘geen zelfstandig effect’ hebben en waarvan het verwachte effect ‘niet plausibel’ is en ‘niet te valideren’ valt, aldus het PBL,” merkt Welmoed Vlieger, hoofd beleid van Groep Omtzigt, op.

https://fd.nl/politiek/1474778/op-hoop-van-zegen-een-ambitieus-duur-en-te-complex-klimaatbeleid-s1d3caaMAo7j
Hielco Wiersma
De CO-uitstoot (37,7 miljard ton!) is vooral een mondiaal probleem en wordt voor ruim 57% veroorzaakt door Azië (China, India). Dat is 3 keer zoveel als de totale uitstoot van de VS en Europa. Het is van groot belang dat met deze landen goede afspraken worden gemaakt.
De CO2 uitstoot in Nederland (totaal 141 miljoen ton!) is in omvang een druppel op een gloeiende wereldplaat. Deze uitstoot terugdringen/verminderen kan daarom het beste plaatsvinden bij (industriële)bedrijven met de meeste uitstoot. Daarnaast kunnen stringente(re) voorwaarden worden gesteld bij het importeren van goederen uit andere landen. Ook de eigen schone(!!) maakindustrie kan worden gestimuleerd. Hopelijk heeft de minister het ook allemaal op het netvlies.
Bert Bakker
Geen fossiel loopt uit op geen chemie en geen kunstmest. Dat is een wereldramp die we zelf aan het opstarten zijn. Tsjonge.
Advertentie