Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Groningen versnelt forse bouwopgave

De gemeente Groningen gaat de bouw van 8.000 woningen voor 2023 versnellen. In een Woondeal met minister Ollongren (BZK) krijgt de gemeente toestemming om de Crisis- en herstelwet toe te passen zodat er flexibeler met bestemmingsplannen kan worden omgegaan.

10 januari 2019
woondeal.jpg

De gemeente Groningen gaat de bouw van 8.000 woningen voor 2023 versnellen. In een Woondeal met minister Ollongren (BZK) krijgt de gemeente toestemming om de Crisis- en herstelwet toe te passen zodat er flexibeler met bestemmingsplannen kan worden omgegaan.

Realisatie

In de woondeal zijn afspraken gemaakt over de realisatie van in totaal 20.000 woningen voor 2030. Veel van de bouwopgave zal binnenstedelijk worden opgevangen. Om een snelle realisatie mogelijk te maken is afgesproken dat de gemeente zo snel mogelijk begint met zogenaamde “versnellingstafels”, waaraan met overheden, wooncorporaties, marktpartijen en burgers afspraken worden gemaakt over de versnelling en het oplossen van knelpunten.

Inzicht

Afgesproken is dat Groningen, met de hulp van de minister, in het eerste halfjaar van 2019 al gedetailleerde business cases maakt van de aanpak van het Suikerfabriekterrein en de Eemskanaalzone. Zo komt er snel inzicht in eventuele financieringstekorten. Andere locaties waar gebouwd moet gaan worden zijn onder andere de Reitdiepzone, de Oosterhamrikzone en Meerstad.

Serie

De Woondeal met Groningen is de eerste in een serie. Om de forse woonopgave in Nederland in de komende jaren te realiseren, maakt Ollongren ook nog afspraken met vier andere regio’s waar de druk op de woningmarkt hoog is: de metropoolregio Amsterdam, de metropoolregio Utrecht, de metropoolregio Rotterdam-Den Haag en de regio Eindhoven.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
Van welke crisis moet Groningen dan nog herstellen Die hele Crisis- en Herstelwet had al lang ingetrokken moeten zijn: puur misbruik van bevoegdheden. Laat dat een s door een rechter toetsen!
J.de Niet / Strat.Adviseur
Als ik het nieuws lees, is nagenoeg iedereen het er over eens dat er snel veel goedkope en kleine woningen moeten komen. Helaas, de praktijk leert dat bewoners geen inkijk willen, dat projectontwikkelaars alleen woningen willen waar veel aan verdiend wordt, gemeenten hoogwaardige architectuur en duurzaamheid hand in hand willen laten gaan (duurzaam en duur), en er op de een of andere manier enorm veel vraag is die niet uit de eigen bevolking komt (statushouders, studenten, plattelanders die hun oude dag dicht bij de voorzieningen willen vervullen). Met 8000 woningen is Groningen er nog LANG niet. Ik denk eerder aan 50.000.
Advertentie