The Future of Urban-Living

De sterke aantrekkingskracht van stedelijk wonen.

04 juli 2024
OurDomain Amsterdam South East
OurDomain Amsterdam South East

De geschiedenis kent allerlei golven van verstedelijking. In de oudheid had Rome al zo’n 650.000 inwoners en de industriële revolutie in de negentiende eeuw zorgde voor een grote migratiestroom naar steden. Tegenwoordig neemt het aantal mensen dat in grote steden wil wonen alleen maar toe. De stad kent een sterke aantrekkingskracht, vanwege de gevarieerde werkgelegenheid en het brede scala aan sociaal-culturele voorzieningen zoals recreatie, winkels, sport en partnerkeuze.

Invloed op woningmarkt

Wat de oorzaak ook is, de grote stad wordt nóg groter, en dit heeft ook invloed op de woningmarkt. Steeds meer mensen zoeken een woning in steden die maar beperkt kunnen uitbreiden en daarbij komt dat trends zoals de toename van eenpersoonshuishoudens de druk op woningen verder verhoogt. Young professionals beginnen tegenwoordig steeds later aan de mijlpalen die – volgens eerdere generaties – bij hun levensfase “horen”. Ze krijgen later een partner, beginnen op latere leeftijd aan kinderen en worden ook later huiseigenaar. Ze hechten meer waarde aan vrijheid en willen zich minder snel binden. Tegelijkertijd is hun financiële situatie een stuk ingewikkelder dan de generatie van hun ouders. De huizenprijzen zijn flink gestegen en de invoering van het sociale leenstelsel heeft het krijgen van een hypotheek bemoeilijkt. Het kopen van een huis lijkt een ver-van-mijn-bed-show, voor een sociale huurwoning komen ze vanwege hun inkomen niet in aanmerking of ze staan ten minste 10 jaar op de wachtlijst, en de huurprijzen in de vrije sector en in de koopsector zijn vaak te hoog omdat de prijs daar bepaald wordt door huishoudens met tweeverdieners. Toch wil de young professional in de stad wonen, in een goede woning. Daarom kiezen zij steeds vaker voor wat wij urban-living noemen: een vorm van gemeenschappelijk wonen waarbij je zelfstandig woont in een betaalbare, slim ontworpen, compactere woning, maar diverse voorzieningen met je buren deelt.

Urban-living

De groeiende interesse in woonvormen als deze heeft geleid tot de ontwikkeling van urban-living als dienst. Urban-living woongebouwen zoals OurDomain en Canvas bieden zeer hoogwaardige, slim ontworpen en compacte appartementen, aangevuld met collectieve voorzieningen die als ‘verlengstuk’ van de privé-woning dienen, zoals studie- en co-working ruimten, een sportschool, een bar, een daktuin en een muziekstudio of repeteerruimte. Voor bewoners zijn woningen in dergelijke complexen aantrekkelijk omdat ze toch de privacy hebben van een eigen woning, maar met minder vierkante meters toekunnen, omdat die juist collectief georganiseerd worden. De woningen zijn daardoor betaalbaar en de faciliteiten bieden naast comfort heel veel extra kwalitiet en een mooie gelegenheid voor ontmoeting en een gevoel van gemeenschap.

Senioren

Dit soort woonconcepten zijn ook de toekomst voor senioren. De vergrijzing is een impactvolle ontwikkeling wereldwijd: senioren wonen vaak te lang in grote eengezinswoningen, wat naast een beperking van de doorstroming op de woningmarkt, ook eenzaamheid en een grote zorgtaak voor naasten oplevert. Woonconcepten met compacte woningen en diverse collectieve voorzieningen waarbij mensen samen kunnen komen bieden een oplossing, maar momenteel zijn er nog niet voldoende van dergelijke woningen beschikbaar.

Compacter wonen

Daar ligt dan ook de taak voor gemeenten, investeerders en ontwikkelaars. We moeten af van de verouderde standaarden: als je de demografie afzet tegen de woningvoorraad, dan kom je tot de conclusie dat we meer dan genoeg grote woningen hebben in Nederland, bijbouwen die de doorstroming versterken en daarmee ruimte creëren in grote woningen voor gezinnen. De kostprijs van een nieuwbouwwoning zal, met de huidige schaarste in de steden en de hoge bouwkosten, niet dalen. Om wonen in de steden dan toch voor een grote groep – veelal eenpersoonshuishoudens – betaalbaar te houden, moeten we compacter gaan wonen. Alleen dan kan het uit.

Ook voor gemeenten bieden urban-living wooncomplexen de oplossing. Steden missen simpelweg de ruimte om grote woningen te blijven bouwen. Met deze wooncomplexen kan een gemeente voldoen aan de groeiende vraag, zonder daarbij in te leveren op het woonplezier.

Doorbouwen

Kortom, laten we blijven bouwen. En laten we vooral blijven bouwen wat nodig is voor de grote en snel toenemende groep eenpersoonshuishoudens: slim ontworpen, compacte en betaalbare woningen – urban-living concepten – met diverse gemeenschappelijke faciliteiten die een uitstekende woonbeleving bieden en het community-gevoel versterken.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.