Het herkennen van radicalisering is één ding; tijdig en effectief handelen is iets anders. Tijdens deze sessie staat de vraag centraal: Hoe zorgt u er als gemeenteambtenaar of bestuurder voor dat u goed weet wat er speelt in uw lokale context? En belangrijker nog: Wat is er nodig om hierop effectief in te spelen?
Tijdens deze interactieve sessie gaat u aan de slag met de essentiële elementen van een sterke lokale aanpak. U krijgt praktische tools aangereikt, werkt aan concrete casussen en leert van inspirerende voorbeelden uit de praktijk. Samen onderzoeken we hoe u uw gemeentelijke aanpak kunt versterken en nog effectiever kunt maken.
Programma:
- Introductie & kennismaking
Wat is het belang van een goede lokale aanpak op radicalisering? We bespreken voorbeelden uit zowel de Nederlandse als de Europese context. - Inventarisatie
Waar liggen in uw gemeente de belangrijkste uitdagingen? - Presentatie wegingskader
RadarAdvies presenteert het door hen ontwikkelde wegingskader voor het evalueren van de lokale aanpak. - Toepassing op praktijkcasussen
U past het wegingskader toe op concrete casussen, afgestemd op uw leerdoelen. - Plannen maken & afronding
U werkt toe naar actiepunten voor uw eigen gemeentelijke context.
Doelgroep
Deze kennissessie is bedoeld voor ambtenaren en bestuurders die zich op beleidsniveau bezighouden met de preventie van radicalisering.
De sprekers
Marije Meines
Senior adviseur en teammanager bij RadarAdvies. Zij adviseert al ruim 20 jaar overheden op nationaal en lokaal niveau – ook in Europees verband – over de aanpak van gewelddadige radicalisering. Haar expertise ligt bij de preventieve kant, met oog voor de democratische rechtsstaat en menselijke maat.
Feline Deniz
Adviseur en onderzoeker bij RadarAdvies. Zij coördineert de Kerngroep Onderzoek en heeft voor de gemeente Rotterdam diverse interventies op het gebied van radicalisering geëvalueerd. Samen met Mirjam Konings ontwikkelde zij het wegingskader dat tijdens deze sessie centraal staat.
Mirjam Konings
Adviseur en onderzoeker bij RadarAdvies. Zij voert onderzoek en adviesopdrachten uit voor gemeenten en andere overheidsinstanties, voornamelijk op het gebied van (preventie van) radicalisering, criminaliteit en polarisatie. Ook zij was betrokken bij de ontwikkeling van het wegingskader.
Leerdoelen
Na afloop van deze sessie:
- Heeft u inzicht in wat een effectieve lokale aanpak van radicalisering vereist;
- Kunt u het gepresenteerde wegingskader inzetten in uw eigen praktijk;
- Bent u geïnspireerd om uw lokale beleid aan te scherpen en concreet aan de slag te gaan.
Datum
8 mei 2025
Tijd
14.00 – 17.00 uur (inloop met lichte lunch vanaf 13.30 uur)
Locatie
De kennissessie wordt georganiseerd in:
Capital C, de Skyscape
Weesperplein 4
1018 XA Amsterdam
Deelname
U kunt deelnemen door u via deze link aan te melden.
De deelnamekosten zijn:
• Prijs: € 440,00 per sessie
• Ledenprijs (abonnee van Binnenlands Bestuur): € 370,00
Aanmelden
U kunt zich aanmelden via deze link.