‘Topinkomen’ voor zieke personeelsconsulent Raalte
Een personeelsconsulent van de gemeente Raalte heeft afgelopen jaar een ontslagvergoeding van 246.000 euro gekregen. Dat schrijft minister Donner aan de Kamer in de rapportage over publiek gefinancierde topinkomens. Opmerkelijk is dat de consulent een jaarsalaris van 'slechts' 46 duizend bruto had.
Burgemeester Piet Zoon betwist dat het om een ontslagvergoeding gaat: ‘Het is geen ontslagvergoeding, maar een uitkering. Na drie jaar re-integratie bleek dat de zieke medewerker niet verder bij ons kon werken.’
Openbaar
Minister Donner stuurde eind vorige week de rapportage over publiek gefinancierde topinkomens naar de Kamer. Sinds 2006 regelt de Wet Openbaarmaking uit Publieke middelen Gefinancierde Topinkomens (Wopt) dat de inkomensgegevens openbaar gemaakt moeten worden van functionarissen met een ‘beloning’ boven het gemiddeld ministersalaris (in 2009 188.000 euro). Van de 2511 organisaties die moesten aangeven of ze topinkomens te meldden hadden, heeft 97% gereageerd. Twintig procent van de organisaties heeft een topinkomen uitgekeerd. Door deze 503 organisaties zijn in totaal 2232 functionarissen aangemeld. Er staan slechts 49 ambtenaren van Rijk, provincie, gemeente of waterschappen op de lijst (2,2%).
Ontslagvergoeding
Er staan op de lijst met topinkomens 193 meldingen van mensen die in wezen geen topinkomen ontvangen maar die enkel op basis van de ontslagvergoeding boven het normbedrag uitkomen’. Zo is er een personeelsconsulent van de gemeente Raalte op de lijst terechtgekomen met een ontslagvergoeding van 246.000 euro. Volgens burgemeester Piet Zoon (VVD) gaat het hier helemaal niet om een ontslagvergoeding, maar om een ‘reservering voor een uitkering’ voor een zieke medewerker die ondanks drie jaar re-integratie niet kon terugkeren bij de gemeente. ‘Zeer recent’, zou ook duidelijk zijn geworden dat de gemeente niet een kleine 250 duizend euro kwijt is aan de afkoopsom, maar ‘ongeveer de helft’, omdat het UWV de oud-ambtenaar duurzaam arbeidsongeschikt heeft verklaard en daarmee een deel van de uitkering op zich neemt.
Geen sancties
Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt dat het ministerie enkel de door de organisaties geleverde, en door de accountant gecontroleerde gegevens op een rijtje zet. ‘Als een gemeente zegt dat het geen ontslagvergoeding is, is dat aan hun.’ Als er geen gegevens aan het ministerie worden geleverd, komt de organisatie op een lijstje, maar ook daarop neemt het ministerie verder geen actie. ‘Dat is inderdaad overtreding van de wet. Dat constateren we en melden wij. Daar blijft het bij,’ zegt de woordvoerder.
Gemeenteraad
Verder wijst hij erop dat bijvoorbeeld een gemeenteraad goed werk zou verrichten als zij daar vragen over stellen. Een van de gemeenten die de gegevens niet levert is het Zeeuwse Landerd. Uit een telefoontje naar die gemeente, blijkt dat het –naar hun zeggen- in ieder geval bij die gemeente geen onwil is om te melden. ‘Het moet nog worden uitgezocht.’
Wetsvoorstel normering
Als het Wetsvoorstel normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector wordt aangenomen, zal de minister wél handhavend gaan optreden, benadrukt de woordvoerder. In het wetsvoorstel is overigens ook een plafond opgenomen voor ontslaguitkeringen voor de publieke sector. Ambtenaren zullen dan niet meer dan 75.000 kunnen krijgen als ontslagvergoeding.
En grote kul "stemmingmakerij en oordeel niet opdat....", ga werken ipv kijken waar ik zoveel mogelijk "mijn recht" kan halen. De gemiddelde personeelsconsulent weet goed waar te halen, maar wanneer er advies moet komen richting de organisatie over een medewerker in het algemeen, komt de medewerker er toch veel bekaaider vanaf!
Wij vormen samen de maatschappij! Veel wijsheid toegewenst!