Advertentie
financiën / Nieuws

Ambtenaar betaalt meer, maar krijgt minder pensioen

ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, verhoogt de pensioenpremie voor volgend jaar. Met hoeveel precies is nog niet bekend, dat is afhankelijk van nieuwe cijfers van de levensverwachting van de Nederlanders.

26 november 2010

Omhoog

De premie gaat per 1 januari hoe dan ook tenminste met 0,1 procent omhoog, om de toegenomen kosten te dekken. Verder blijft het herstelopslagpercentage van 1 procent, dat in augustus vorig jaar werd ingevoerd, ook in 2011 bestaan.


Levensverwachting

Zodra eind dit jaar de nieuwe CBS-prognoses bekend zijn voor de levensverwachting, berekent ABP opnieuw de premie voor 2011. 'De verwachting is dat die omhoog gaat'', aldus een woordvoerder van ABP. De premie komt op 1 januari uit op 21,4 procent. De premieverhoging op basis van de levensverwachting zal op 1 april doorgevoerd worden.

 

Dekkingsgraad

De pensioenuitkering van ABP stijgt in 2011 niet mee met de loonontwikkeling voor de ambtenaren. 'Omdat onze dekkingsgraad nog onder de 105 procent zit, kunnen en mogen we de uitkeringen niet verhogen'.' De dekkingsgraad bedroeg eind oktober 96 procent.

 

Geen noodzaak

ABP ziet geen noodzaak om de herstelopslag verder te verhogen tot het maximum van 3 procent. Volgens het pensioenfonds is de achtergrond daarvan dat het fonds op schema ligt met het herstelplan. Het bestuur van ABP zegt dat 'de positieve gevolgen van de maximale herstelopslag voor de dekkingsgraad niet opwegen tegen de negatieve gevolgen die daardoor voor actieve deelnemers en werkgevers bij overheid en onderwijs zouden optreden'.

 

Herstel

Begin 2011 bekijkt het bestuur, op basis van de dekkingsgraad eind dit jaar, opnieuw of ABP voldoende financieel herstel heeft laten zien. 'Dan besluit het bestuur of aanvullende maatregelen nodig zijn'.

 

2,8 miljoen

Bij het pensioenfonds van ABP zijn 2,8 miljoen mensen aangesloten. Met een belegd vermogen van 231 miljard euro is ABP één van de grootste pensioenfondsen ter wereld.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

JJMoes
En waar blijven nu de door Min Kok (destijds Fin) geroofde miljarden? Er was immers toch genoeg? De banken worden wel geholpen, vooral die het erg bont gemaakt hebben. Eigen personeel interesseert niet
Wieweet
Ambtenaren mogen gewoon de pot weer vullen en als er straks weer genoeg is dan kan de regering er tenminste nog eens een greep indoen. Als ambtenaar sta je machteloos want je niet overstappen naar een ander pensioenfonds..........
buitendijk / ambtenaar
het volgend was op televisie

De overheid, de grootste werkgever van het land, heeft in de jaren negentig zo'n 25 miljard euro onttrokken aan de financiële reserves van het ambtenarenpensioenfonds ABP. Dat zegt Jean Frijns, oud-directeur Beleggingen van het ABP, in de televisierubriek KRO Reporter van zaterdagavond.
Medeverantwoordelijk
Jarenlang heeft de overheid volgens Frijns te weinig premie afgedragen aan het ABP. Bij de verzelfstandiging van het pensioenfonds in 1996 was de achterstand opgelopen tot zo'n 15 miljard euro, aldus Frijns, die van 1993 tot 2005 directeur beleggingen was. Volgens hem is de overheid daarmee medeverantwoordelijk voor de huidige financiële problemen van het ABP.

Vut-regeling

Frijns, tegenwoordig hoogleraar beleggingsleer aan de VU in Amsterdam, zegt verder dat ,,ook een groot deel van de vut-regeling'' door de overheid is gefinancierd met geld dat het ABP had gereserveerd voor de reguliere pensioenen. Daarmee zou een bedrag van 10 miljoen euro zijn gemoeid.



Dekkingsgraad
Toen de financiële crisis twee jaar geleden uitbrak had het ABP een dekkingsgraad van 130 en nu zit het pensioenfonds op 95 procent. Frijns: ,,Als het ABP toen een dekkingsgraad had gehad van 160 of 170, wat na zo’n lange tijd van economische voorspoed redelijk zou zijn geweest, dan had het fonds er nu heel wat beter voor gestaan. Het is natuurlijk een zware uitspraak, maar ja, de overheid heeft hieraan bijgedragen."

m.i. is het dan ook niet normaal dat wederom de premies moeten stijgen voor de deelnemers maar dat het geld wordt terug gegeven ten gunste van de inleggers van het pensioenfonds.

Jan / ambtenaar
25 plus 15 plus 10, dus 50 miljard nu tergvorderen van de Staat (met rente)!
nick / adviseur
We worden behoorlijk gepakt.
Ik betaal sinds 1983 een premie voor de vut. Die premie (fpu) betaal ik nog steeds voor de babyboomers. Ik weet dat ik hier zelf nooit recht op zal krijgen.
Nu is de vut niet alleen door mijn premies betaald maar ook nog eens door uitname van een deel van mijn ouderdomspensioen.
Ik ga er nu alvast vanuit dat mijn 70% (middelloon ipv eindloon) niet gehaald zal worden.
Gaat wel lekker. Gelukkige kunnen we de komende jaren geen loonsverhoging tegemoet zien waardoor de pensioenen kunnen achterblijven bij de indexering.
Anita van Kempen / arbocoördinator
Wie heeft het uithoudingsvermogen om de toenmalige regering aan te klagen wegens diefstal?
Is dit misschien iets voor de bonden?
Wanneer houden dit soort praktijken eens op? En het ergste is... je kunt als ambtenaar niet eens weigeren om deel te nemen aan die onbetrouwbaarheid!
abppensioenspaarder / ambtenaar
Door verplichte deelname is er geen enkele druk op kostenbeheersing, te behalen resultaat, etc. etc. Inmiddels gaat bijna 10% van mijn brutoloon naar een pensioenvoorziening die inmiddels niet meer gegarandeerd is. Wanneer wordt de verplichte deelname geschrapt? Geef die ruim 21% maar aan mij, dan regel ik daarvan mijn eigen pensioen wel. Gewoon vrije marktwerking op dit gebied, zoals bij zorgverzekeraars etc.
Tom / ambtenaar en vvd lid
De grepen in de kas van het ABP door de vroegere regeringen van o.a. Wim Kok waren juist de reden om het ABP te verzelfstandigen en daamee te vrijwaren van herhalingen.
Misschien wordt het nu ook tijd om eens goed te kijken naar de overheadkosten van het ABP, schandalig veel verdieners in bestuur en directie en niet te vergeten de handelwijze en resultaten van beleggingen.
Hebben we straks naast de wurghypotheken van de DSB ook wurgpensioenen van het ABP? Laten we dit maar eens aan de stichting verliespolis.nl gaan vragen.
Advertentie