Advertentie
financiën / Redactioneel

Amateurs bij de Europese Commissie

Wat een amateurs! Het schoot zomaar door mijn hoofd toen ik las dat de landen van de Europese Unie ineens voor een bedrag van 80 miljard in de komende drie jaar aan Griekenland gaan lenen om het faillissement ervan te voorkomen. En dat amateurisme slaat niet op Griekenland, maar op de Europese Commissie en haar bestuurlijk apparaat.

03 mei 2010
In 1997 komt  onder zware druk een Stabiliteitspact tot stand in de EU om de komst van de euro op een gedegen manier voor te bereiden. Onze toenmalige minister van Financiën, Gerrit Zalm en de toen zittende premier Wim Kok hebben zich bijzonder sterk gemaakt voor dat Stabiliteitspact. Het schrijft voor dat de lidstaten een begrotingstekort op jaarbasis mochten hebben van maximaal drie procent. Een groter tekort leidt al snel tot ingrijpen van de EU en boetes.

Het Stabiliteitspact moest een harde euro garanderen en de gierende inflatie van de landen uit de Europese knoflookbelt indammen. Vijf jaar later is het dan zover. Ogenschijnlijk lopen de landen die de euro invoeren in de pas met het Stabiliteitspact. In de nacht van 31 december 2001 op 1 januari 2002 wordt met veel tromgeroffel de euro hét betaalmiddel in plaats van de gulden, de Franse franc  of de Griekse drachme.

Het gaat allemaal goed totdat de financiële wereld eind september 2008 instort. Banken en bankiers hebben op kosten van hun klanten superwinsten en bonussen binnengehaald met waardeloze financiële producten. Vervolgens worden de verliezen afgewenteld op de belastingbetaler.  Helaas voor de klant, hij bleek ook de belastingbetaler te zijn.

De economie raakte in een gierende depressie. Staten moesten de banken voor vele, vele miljarden redden. Staten, zoals Nederland, moeten vervolgens structureel voor vele en vele miljarden bezuinigen. Nederland staat nu voor de opgaaf om circa 29 miljard euro om te buigen. 
De nieuwe Griekse premier zag het allemaal begin dit jaar met lede ogen aan. Ook hij moest bezuinigen, maar kwam er achter dat zijn voorgangers een veel groter begrotingstekort kunstmatig jaar in jaar uit hadden weggewerkt in de boeken en de Europese Commissie voor de gek hadden gehouden. Het Griekse tekort loopt inmiddels op naar 13,6% in plaats van de afgesproken drie procent uit  het Stabiliteitspact. En dit gebeurt al jaren zo.
 
Begin april dit jaar. Paniek in Brussel. De Europese Commissie voelt zich belazerd door de Grieken, maar er moet iets gebeuren om te voorkomen dat Griekenland failliet gaat aan de torenhoge, niet meer op te brengen rentes op staatsobligaties aan commerciële partijen, zoals de banken. Dus komt er een voorstel om 30 miljard te lenen door de Unie-landen tegen een rente van vijf procent. De Europese Commissie scherpt de controles aan, zodat Griekenland niet langer kan sjoemelen met de boekhouding. Helaas wordt niet de vraag  gesteld waarom Griekenland de afgelopen 14 jaar op een zo onvoorstelbare schaal kon rommelen met zijn boekhouding.

Waarom had de Europese Commissie met al haar ambtenaren niets door?  Zaten ze na hun riante lunches te Brussel dutjes te doen om bij te komen van de wijn en de dagelijkse keuze van de chef-kok? Veertien jaar lang lieten ze zich In Brussel bedotten. Waarom zouden ze nu wel professionals zijn, die in staat zijn hun taak als toezichthouder op het Griekse begrotingstekort uit te voeren? Onze professionals te Brussel gaven anderhalve week geleden het signaal af dat Griekenland gered kon worden met een lening van 30 miljard euro van de EU-landen.  Anderhalve week later wordt er een akkoord gesloten om Griekenland 80 miljard euro in drie jaar te lenen. Van 30 miljard naar 80 miljard in luttele dagen! Knap rekenwerk daar in Brussel.

Waarom  zou iemand geloven dat de Europese Commissie en zijn ambtelijke staf nu wel greep heeft op de cijfers uit Griekenland? De EU is een meester in het opleggen van regeltjes, maar toezicht lijkt niet de sterkste kant van Brussel, want daar is echt professionalisme voor nodig. En naar nu blijkt, bezit de EU op financieel gebied die niet erg. Wel zijn ze behept met een grote dosis goedgelovigheid. Vandaar dat het door mijn hoofd schoot dat er bij de Europese Commissie veel amateurs werken, die doen alsof ze kennis van zaken hebben.

Erik van Zwam
Hoofdredacteur Binnenlands Bestuur

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

rwindt / machteloze burger
E.e.a. versterkt wel het wantrouwen in bestuur.

Voor een mooi ideaal neemt een kleine groep grote risico's in een intern collectief aangewakkerd optimisme voor dat ideaal. Al doende moeten dan de zwakke punten gladgestreken worden.

Al het geld uit Brussel om een land binnen de vaart der volkeren op te trekken lijkt maar tijdelijk te werken.
De uitbreiding naar Oostelijk Europa doet het ergste vrezen. Zoveel arme landen in korte tijd in de unie.

Er klopt iets niet met de besteding van steun, nu de landen in West Europa met een lage welvaart destijds, op dit moment in een gevarenzone zitten.
Dick Nieuwenhuis
Ik wreef mijn ogen drie keer uit. Staat er echt wat er staat?
Zo ja, wat een baarlijke onzin.
De Europese Commissie wist al jaren dat dit gebeurde, de Commissie heeft al jaren gewaarschuwd. De Europese Commissie heeft een procedure opgestart tegen Frankrijk en Duitsland toen zij zich niet aan het Stabiliteitspact hielden.
En wat is er gebeurd?
De Lid Staten beslisten Griekenland toe te laten en de Lid Staten beslisten Duitsland en Frankrijk vrij te spreken!
En de Lid Staten beslisten om de ECB (in de eerste plaats) en de Commissie geen bevoegheden te geven om te controleren en op te treden tegen banken op nationaal niveau.
Dit soort besluiten zijn uitsluitend voorbehouden aan de Lid Staten, niet aan de ambtenaren in Brussel.
De auteur is volgens mij nog nooit van zijn leven in Brussel geweest en praat vanuit de prettige Haagse Kaasstolp.
Lees eerst Machiavelli in Brussel van Van Schendelen aub.
Insider / ...
....En nu komen Spanje en Portugal er ook aan. Dat gaat ons nog veel meer dan het dubbele van Griekenland kosten.

Marten / gemeenteambtenaar
Als de bliksem uit de Europese unie (of in ieder geval uit de gezamenlijke munteenheid) stappen en een samenwerkingsverband (geen unie!) beginnen met Denemarken, Duitsland en Vlaanderen. Laat de corrupte potverteerders uit het donkere en duistere zuiden hun eigen zaakjes maar opknappen.
Dick Nieuwenhuis
Natuurlijk, meteen de Eurozone uit. Iemand er al aangedacht dat we voor de euro bestond gewoon een pseudo-DM waren? En wat gebeurt er dan als we de nieuwe gulden lanceren zonder koppeling aan de euro(DM)?
Dromen zijn bedrog!
Gijs de Vries / Lid College Algemene Rekenkamer
Met verbazing nam ik kennis van het artikel ‘Amateurs bij de Europese Commissie’ van de hoofdredacteur van Binnenlands Bestuur, Erik van Zwam. Het artikel slaat in drie opzichten de plank mis.

Anders dan Van Zwam stelt, heeft de Europese Commissie al jaren geleden gesignaleerd dat er problemen waren in de statistieken van de EU-lidstaten. Daarom stelde de Commissie in 2005 voor Eurostat de bevoegdheid te geven die statistieken te inspecteren. Het waren de ministers van de EU-landen die dit afwezen.

Niet de Europese Commissie maar de nationale ministers van financiën besloten op 11 april Griekenland een lening van 30 miljard Euro in het vooruitzicht te stellen. Ook dat heeft in alle kranten gestaan. Dat de markten uiteindelijk een hoger bedrag afdwongen, kwam omdat Griekse bezuinigingsplannen uitbleven, en omdat landen als Duitsland twijfel zaaiden aan hun bereidheid Athene te steunen.

Dat Van Zwam niet de moeite nam de feiten na te gaan, stelt teleur. Ernstiger nog zijn de vooroordelen die uit zijn stuk spreken. Tot het ethos van de ambtenaar behoort dat persoonlijke opvattingen en zakelijk functioneren worden gescheiden. Wat Van Zwam privé wil uiten, is zijn zaak, maar als hoofdredacteur past hem zorgvuldigheid. Aan die professionaliteit heeft het hem in deze bijdrage ontbroken.


Gijs de Vries
Lid College Algemene Rekenkamer
Ludolf van Hasselt / Ambtenaar Europese Commissie
En zo kan een Hoofdredactuer zonder enige kennis van zaken zijn lezers onzin voorschotelen. De Europese Commissie kan slechts handelen als haar de bevoegdheden wordt gegeven. Maar Lidstaten worden niet graag door de Commissie gecontroleerd, dus mag de Commissie de nationale statistieken niet controleren.
Ook over de bedragen die nu aan Griekenland ter beschikking worden gesteld kan de Commissei slechts adviseren. Ze beschikt immers zelf niet over de financiele middelen om dergelijke steun te verlenen. Het hele verhaal is dus gebaseerd op valse veronderstellingen. Dat er dan ook nog op uitermate denigrerende manier over Commissie ambtenaren wordt gesproken zegt meer over de schrijver, dan over de kwaliteit van de Brussels ambtenaren
Erik van Zwam
Zij die in het hart van de Brusselse bureaucratie werken of gewerkt hebben, zijn altijd snel geraakt door de kritiek op het functioneren van de EU instituties. Zo ook nu weer. De Europese Commissie hoort mijns inziens als hét uitvoerend orgaan van de EU hard aan de bel te trekken als een land als Griekenland jarenlang zo fors uit de pas loopt met het Stabiliteitspact.
Natuurlijk de raad van ministers van EU beslist over de lening aan Griekenland, maar ik mag toch hopen dat de Europese Commissie informeert en adviseert. Hopelijk op basis van gedegen kennis van de financiële markten. En in anderhalve week van 30 miljard naar 80 miljard euro aan leningen gaan, is op zijn zachtst gezegd verbazingwekkend.
Dick Nieuwenhuis
Ja, ik ben ook Europees ambtenaar.
Onzin dat wij snel geraakt zijn. Na 24 jr in dienst heb ik een hele dikke huid.
Maar zelden heb ik zo'n onzin in zo'n kort stuk gelezen. Uw antwoord is al een stuk genuanceerder. U zegt het zelf: "maar ik mag toch hopen dat de Europese Commissie informeert en adviseert." Precies. En de political masters decide. Dus als ik het goed begrijp zitten de amateurs in Den Haag. Of niet soms?
Dus om te beginnen met de titel. Die raakt kant nog wel en is op het randje van beledigend.
rwindt / machteloze burger
Kennelijk mogen Europese ambtenaren hun mening naar buiten toe geven.
Dat gebeurt in de reacties.

Wat ik lees is dat kabinetten feiten en waarschuwingen negeren van die kant.
Dat is frustrerend uiteraard.

Nu zitten politici van Nederlandse politieke partijen, zowel in de Tweede Kamer als in het Europees parlement. Die kunnen toch ook niet doof zijn voor die geluiden?

De journalisten die zich in Brussel en daarbuiten ophouden toch ook niet?

Al die hoogleraren, die in de media optreden ter duiding van allerlei politieke onderwerpen toch ook niet ?

Over mensenrechten of milieu zie je statements in de media, die door tal van politici e.a. ondertekend worden.
Over onderwerpen als in de column niet.
Over de onbeheersbare immigratiestroom ook niet. De aanpak t.a.v. omvangrijke groep illegalen overal ook niet.

Militairen en politie hebben vertegenwoordigende organen.
Dan bedoel ik geen vakbonden.
Die treden ook naar buiten als collectief, met onwenselijke zaken, als die zich voordoen binnen de eigen sector.
De ambtenaren in Brussel hebben kennelijk niet zulk een vertegenwoordiging, maar vinden wel dat zij onterecht de buien op hun hoofd krijgen. Is dat niet passief?

De samenleving wordt door onnodige crisisellende overvallen zo, waar die ook
de tol voor moeten betalen. Al die genoemde beroepsgroepen, met de politieke partijen, voorop, gaan gewoon op de oude voet door. Een kabinet heeft met partijpolitiek van doen. De ministers van financieen dus ook.

Al die negatieve dynamieken tezamen is toch een enorme syssteemfout? Is het dan oke, dat de ene groep alleen maar naar de andere wijst? That's it?

In de verkiezingsretoriek hoor je weer die algemene statements en keuzes over al dan niet op 67 jaar AOW en al of niet hypotheekrenteaftrek en alle offers die de samenleving moet brengen.
Die moeten we als burger allemaal serieus nemen, terwijl zij en alle verdere bovengenoemden, ondertussen die enorme systeemfout nagenoeg ongemoeid laten.

De column had in elk geval wel terecht iets van "moet dat nou zo?" Laten we eens voor de verandering daarop richten en alle betrokkenen bedenken wat hun rol ter verbetering zou kunnen zijn. Deze column kan een aftrap daarvoor zijn.
Dick Nieuwenhuis
rwindt, naast machteloze burgers zijn er ook vaak machteloze ambtenaren. Wij zijn niet gekozen en dus hebben wij het (terecht overigens) niet voor het zeggen als puntje bij paaltje komt!
De politici uit de EU-landen geven nog al eens gemakkelijk de schuld aan "Brussel" of de "EU" en komen daar mee weg bij journalisten en burgers.
Helaas zijn zij zelf dat "Brussel" of "EU" want zij nemen de beslissingen in de Raad.
Neem bijv. het visserij-beleid. De europese ambtenaren roepen jaar na jaar in koor dat het anders moet, stellen veel beperktere vangstquota voor en wat gebeurt er? Niets van die aard.
De Tweede Kamer kan daar ook wel alerter optreden (en roepen over uittreden is je verantwoordelijkheid afschuiven).
Natuurlijk maken ambtenaren fouten en zijn kortzichtig, natuurlijk, wie niet. Niets menselijks is ons vreemd zou ik zeggen.
Maar behandel ons niet als blikjes in de ballentent op de kermis aub!
rwindt / machteloze burger
Dick Nieuwenhuis, u bent niet gekozen en hebt het dus niet voor het zeggen. Maar u en anderen zitten wel
middenin dat wereldje en zijn Nederlandse burgers/kiezers. Speelt dat geen enkele rol?

Er is dus geen vertegenwoordigend orgaan namens u en uw collega's. Anders had u dat wel genoemd.

Politie en militairen worden ook niet gekozen, maar ze trekken indien nodig, wel binnen hun bonden aan de bel en vinden oor bij media en daarmee weer politiek. Dat heeft een corrigerend effect.

U ervaart dat de ambtenaren in Brussel in het verdomhoekje zitten en dat politici bij media en burgers ermee weg komen.
Reden temeer om een belangenvertegenwoordiging te hebben.
Dan horen de gemiddelde burgers (u noemt die toch onterecht erbij) van dat orgaan tenminste correcties. Vooral doen tijdens verkiezingen en door een bekwaam, vertrouwenwekkend en mediagenieke vertegenwoordiger.

Er worden nu grote zaken genoemd.
Maar op het niveau van ladders is er ook het nodige te doen geweest. Hebben die het negatieve imago ook niet gevormd?

Nu wordt die eerder genoemde immense systeemfout dus wel in stand gehouden!Ieder (ook de al of niet gefrustreerde ambtenaren) nemen een glas, doen een plas en alles blijft zoals het was.
Politieke partijen voorop.

Wat kunnen burgers hier nou mee?
Vele kiezers onder hen zijn duidelijk op drift.
Het kan in korte tijd alle kanten uitschieten in peilingen.

Vertrouwen in politiek en openbaar bestuur al tijden dramatisch laag.

Op wie zouden ze moeten stemmen?
Fortuyn gaf voor velen hoop als outsider de boel te kunnen opschudden bij een royaal mandaat.. Pim Fortuyn is vandaag al weer 8 jaar dood.
Advertentie