Versnippering dreigt voor breedbandnetten
Een groep ICT-gedreven gemeenten roept op tot standaardisering van breedband om de koppositie van Nederland niet te verspelen.
Een groep ICT-gedreven gemeenten roept op tot standaardisering van breedband om de koppositie van Nederland niet te verspelen.
Het beleid van de overheid om het initiatief voor de aanleg van breedbandnetten vooral aan de markt over te laten, heeft geleid tot veel lokale en regionale initiatieven. Die hebben echter een grote verscheidenheid aan inrichting opgeleverd, constateert Stedenlink, een groep van elf steden die ervaringen uitwisselt over de stimulering van breedbandontwikkeling.
Stedenlink publiceerde woensdag het rapport ‘Breedband over de stadsgrenzen’, een pleidooi om de verschillende initiatieven in Nederland zo aan elkaar te koppelen dat het voor dienstverleners mogelijk wordt schaalgrootte te bereiken.
Investeren in nieuwe breedbanddiensten is nu voor potentiële aanbieders een hachelijke zaak, omdat het aantal afnemers dat kan worden bereikt gering is. Zolang er geen echte breedbanddiensten zijn is het ook voor potentiële abonnees niet aantrekkelijk een aansluiting te nemen.
Er is de afgelopen jaren in Nederland een aantal open netwerken ontstaan met daarop marktplaatsen waar aanbieders hun diensten kunnen etaleren. De manier waarop deze zijn ingericht wat betreft techniek, organisatie, verdienmodel, topologie, doelgroep en mate van openheid loopt echter sterk uiteen.
Hoewel de IT-industrie wel bezig is met ontwikkelen van standaarden, vreest de groep dat het nog jaren duurt voor theorie en praktijk bij elkaar komen. Daarin schuilt het gevaar dat Nederland zijn voorhoedepositie in breedband kwijtraakt aan landen met een meer centraal geleide breedbandaanleg, zoals de VS en in Azië.
Volgens de groep zijn er drie manieren waarop de koppeling plaats kan vinden: de ‘ad hoc’-methode, ofwel een voortzetting van de huidige ‘bottum up’-benadering waarbij netwerkeigenaren wanneer dat uitkomt zich aansluiten op een digitale marktplaats. Een stap voorwaarts zou zijn wanneer zij zich vrijwillig committeren tot het hanteren van de industriestandaarden als die beschikbaar komen. Maar eigenlijk wil Stedenlink dat er een samenwerkingsverband komt dat zich opwerpt als katalysator voor het bereiken van de gewenste situatie. Stedenlink trekt de vergelijking met RIPE dat voor internet de spelregels op hoofdlijnen regelt. Onder open netwerken verstaat Stedenlink een scheiding van het beheer over de fysieke infrastructuur en de diensten die daarover worden geleverd. Daardoor kunnen verschillende concurrerende dienstenaanbieders actief zijn op hetzelfde netwerk. Stedenlink ziet een koppeling op ethernetniveau als beste technische oplossing. (Thijs Doorenbosch)
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.