Ransomeware prioriteit veiligheidsstrategie
In de nationale veiligheidsstrategie 2023-2029 is cybersecurity een topprioriteit. De overheid wil 'digitale ontwrichting' voorkomen.
Ministers Yeşilgöz-Zegerius en Hoekstra van Justitie en Veiligheid en van Buitenlandse Zaken hebben een rapport aangeboden aan de Tweede Kamer waarin een nieuwe nationale veiligheidsstrategie is beschreven. Onder meer Log4J-incidenten komen aan bod.
Cybersecurity topprioriteit
De overheid beschrijft in samenwerking met de NCTV en NCSC iedere vijf jaar de grootste bedreigingen voor de Nederlandse overheid en plannen om deze tegen te gaan. Cybersecurity is één van de topprioriteiten voor de komende jaren. In het rapport wordt gewaarschuwd voor technologische ontwikkelingen in de maatschappij, die steeds meer invloed hebben op het dagelijkse leven. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om ziekenhuizen die vastlopen wanneer ze slachtoffer worden van een hack of een drinkwaterbedrijf dat door een aanval van cybercriminelen niet meer bij klantgegevens kan.
NotPetya & Log4j
Concreet worden in het rapport onder meer impactvolle ransomware als NotPetya genoemd als bedreiging, maar ook de kwetsbaarheid in de wijdverbreid gebruikte Log4j-software en de mogelijkheid om deze uit te buiten. In het rapport wordt duidelijk dat de overheid er veel aan gelegen is om ‘digitale ontwrichting’ in Nederland te voorkomen.
‘De nauwe verwevenheid van dreiging vraagt om een integrale strategische koers en urgente actie in het nationale en internationale domein. We nemen daarvoor binnen de specifieke werkterreinen onze respectievelijke coördinerende verantwoordelijkheid. Zodat we weerbaarheid over de hele linie bestendigen en waar nodig vergroten’, schrijven de ministers in de aanbiedingsbrief.
Dit artikel verscheen eerder op AG Connect.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.