Advertentie
digitaal / Nieuws

Toegankelijkheid gemeentewebsites in kaart gebracht

Adviesbureaus Morgens en PBLQ brengen de digitale toegankelijkheid van gemeentewebsites in kaart. Er wordt binnenkort een quick scan afgerond die de verbeterpunten in de digitale dienstverlening van gemeenten moet verduidelijken.

25 juli 2017

Adviesbureaus Morgens en PBLQ brengen de digitale toegankelijkheid van gemeentewebsites in kaart. Er wordt binnenkort een quick scan afgerond die de verbeterpunten in de digitale dienstverlening van gemeenten moet verduidelijken.

Burger steeds meer actief betrokken
Niet iedere burger is digitaal even vaardig en daarover bestaan zorgen. En niedere gemeente past de digitale diensten even goed aan op de vaardigheden van burgers. Het overheidsbeleid is wat digitale dienstverlening betreft duidelijk aan het verschuiven, zo schrijft consultant Peter Keur op de website van Morgens. ‘De burger wordt vaker écht als uitgangspunt genomen en in sommige gevallen zelfs actief betrokken. Dat zien we bijvoorbeeld in de vorm van burgerpanels, het toepassen van klantreisonderzoek en het meten van het gebruik van websites. Dit betekent dat de overheid naar de burger toe beweegt. De overheid past haar digitale diensten aan op de behoeften en vaardigheden van de burger.’ 


Digitale diensten in de praktijk
Morgens werkt met PBLQ aan een quick scan van gemeentewebsites waarmee meer zicht kan worden verkregen op de praktijk van digitale dienstverlening bij gemeenten. In de quick scan wordt beschreven hoe digitale diensten door gemeenten in de praktijk worden aangeboden. Onder meer de inzet van burgerpanels, klantreizen en het meten van websitegebruik en hoe dit digitale dienstverlening toegankelijker maakt wordt onder de loep genomen.


Goede toegankelijkheid verplicht

Het ministerie van BZK gaat de Europese richtlijn voor toegankelijkheid van overheidswebsites en mobiele applicaties omzetten naar wetgeving. Dat zei minister Blok een jaar geleden in zijn antwoord op vragen over de Digitale infrastructuur van de PvdA. De wet gaat de verplichting van het toepassen van de Europese standaard voor de toegankelijkheid van websites regelen. Voor burgers met bijvoorbeeld een visuele handicap of een slecht gehoor is het niet altijd mogelijk om toegang te krijgen tot overheidsinformatie, wanneer niet aan de standaard wordt voldaan. 


Afwijken mogelijk 

De huidige Europese standaard voor toegankelijkheid komt overeen met de huidige open standaard webrichtlijnen en geldt niet alleen voor websites, maar ook voor mobiele applicaties van overheden. Alleen wanneer er sprake is van ‘onevenredige last’, of van een specifieke uitzondering zoals geformuleerd in de richtlijn, mag er van afgeweken worden

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Steven de Winter / mediator/communicatieadviseur
Een "quick scan" van gemeentewebsites? Wat een onzin. De gemeentelijke website is een onlosmakelijk onderdeel van de totale gemeentelijke communicatie. Teveel gemeenten komen in hun communicatie niet verder dan het doen van mededelingen (vaak ook nog in erbarmelijk Nederlands) AAN de inwoners (zenden), terwijl het zou moeten gaan om het gesprek MET de inwoners. De gemeente is er voor de inwoners. Maar veel gemeenten denken nog steeds dat de inwoners er voor hen zijn. Bel eens met een willekeurige gemeente. "Om u beter van dienst te kunnen zijn vragen wij u een keuze te maken uit de volgende mogelijkheden. Kies 1 voor....". Daarna: "Er zijn nog vijf wachtenden voor u". Eindelijk, de telefoon wordt beantwoord: "Goedemorgen, gemeente X, met Tineke." Waarna Tineke uitlegt dat ze je niet kan doorverbinden, maar dat je je vraag kunt stellen via "info@....nl". De toon is gezet. Dat geldt helaas ook voor het gros van de gemeentelijke websites. Begin met te onderzoeken wat inwoners van hun gemeente verwachten, hoe serieus/oprecht de gemeente de inwoners daadwerkelijk bij beleid wil betrekken en hoe de gemeente daarbij gebruik kan maken van interactieve media, naar welke informatie inwoners op zoek zijn, hoe snel ze antwoord willen, welk gesprek ze met de gemeente zouden willen voeren. Want gemeenten moeten weer in gesprek gaan met de inwoners, zodat de inwoners weer in gesprek met de gemeente kunnen gaan. Gebruik de website niet om inwoners te ontmoedigen om de telefoon te pakken, zie de website als onderdeel van een veel breder, crossmediaal gespreksplatform.
Peter de Punder / Projectmanager dienstverlening
Eens met Steven de Winter dat gemeenten meer zijn dan alleen bol.com die producten of diensten levert. Participatie ondersteunen met ICT is wordt nu zeer verschillend opgepakt. Het is nog geen core-business van ICT afdelingen.

Het zou wel prettig zijn als de standaard producten bij iedere gemeente op gelijke wijze te verkrijgen zouden zijn. Al is dat via bol.overheid.com. Ook voor zorgproducten en artikelen van ketenpartners.
N. van Koll / ambtenaar
Sinds die zogenaamd geweldige digitalisering heb ik nog nooit een callcenter aan de lijn gehad waar ik direct werd "geholpen" Steven de Winter. De situatie die jij schetst kom je bij iedere instantie tegen wanneer je hen belt omdat hetgeen je op hun website wilt doen niet duidelijk is, of je geen antwoord kunt vinden.



"Het ministerie van BZK gaat de Europese richtlijn voor toegankelijkheid van overheidswebsites en mobiele applicaties omzetten naar wetgeving".

Waarom zou je dit willen? Doen ze dat in Roemenië, bijvoorbeeld, ook.

Waarom zorg je niet dat eerst in je eigen land alles werkelijk op orde is voordat je er wetgeving op los gaat laten.

Blijkbaar zijn er toch nog veel rijksambtenaren die niets te doen hebben gezien hun veranderdriften.
Advertentie