Informatie raad als open data
Er wordt een informatiemodel opgesteld waardoor leveranciers van de elektronische raadsinformatiesystemen ‘dezelfde taal’ gaan spreken. Zo wordt informatie uitwisselbaar. Eind 2017 moet er een standaard zijn ontwikkeld voor alle gemeenten, die een jaar later overal in gebruik kan worden genomen
Zestien gemeenten werken aan een standaard om raadsinformatie als open data voor hergebruik aan te bieden. De komende maanden moet het aantal deelnemende gemeenten stijgen naar honderd. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) roept geïnteresseerde gemeenten op om zich op te geven als deelnemer.
De gemeenteraad herbergt veel bruikbare beleidsinformatie met onder meer verslagen, moties en besluiten over bijvoorbeeld jeugdzorg, sport en parkeren. Het is echter lastig om alle gewenste informatie bij meerdere gemeenten snel te vinden, omdat de wijze waarop die gepubliceerd is vaak per gemeente verschilt. Door de verschillen in metadatering is informatie beperkt doorzoekbaar en slecht opnieuw te gebruiken, zo schrijft de VNG in een persbericht. KING en VNG werken daarom aan de hand van het Actieplan Open Overheid van Binnenlandse Zaken en vanuit de Digitale Agenda 2020 aan het project Open Raadsinformatie.
Standaard
Er wordt een informatiemodel opgesteld waardoor leveranciers van de elektronische raadsinformatiesystemen ‘dezelfde taal’ gaan spreken. Zo wordt informatie uitwisselbaar. Eind 2017 moet er een standaard zijn ontwikkeld voor alle gemeenten, die een jaar later overal in gebruik kan worden genomen. Met de open raadsinformatie is het voor derde partijen mogelijk om apps te ontwikkelen en overheidsinformatie te ontsluiten. Ook verbetert de transparantie en openheid van een gemeente met gestandaardiseerde raadsinformatie. Deelname is kosteloos voor gemeenten.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.