Advertentie
digitaal / Nieuws

Kritiek op iPads in Amsterdamse raad

Alle Amsterdamse gemeenteraadsleden werken voortaan met iPads. Voortaan zijn papieren stukken overbodig. Maar er is kritiek op de aanschaf van de minicomputers in tijden van bezuinigingen.

13 oktober 2011

Alle Amsterdamse gemeenteraadsleden werken voortaan met iPads. Voortaan zijn papieren stukken overbodig. Maar er is kritiek op de aanschaf van de minicomputers in tijden van bezuinigingen.

Drie miljoen kopieën
Burgemeester Eberhard van der Laan verwelkomde de iPads gisteren in de gemeenteraad. ‘Jaarlijks hebben we ongeveer drie miljoen kopieën van raadsstukken te verwerken. Het is daarom goed dat we hebben besloten om papierloos te vergaderen’, zei hij. De burgemeester is apetrots op de machientjes. ‘Hiermee is de volgende stap naar de digitalisering van de raad gezet. En chauvinistisch gezegd loopt Amsterdam nu voorop in de G4.’ Per jaar maakt de gemeente 160.000 euro aan kosten voor het drukken van raadsstukken. Door de iPads, die samen 75.000 euro kosten, komt daar een einde aan. Raadsleden kunnen de stukken voortaan met een eigen applicatie lezen.


Eigen computer
Niet iedereen staat te juichen om de iPads. ‘We betalen 75.000 euro teveel, want ieder raadslid heeft namelijk al een eigen computer. Sterker nog, ieder raadslid heeft 1.000 euro gekregen voor de aanschaf van deze computer. De raad beloont zich dus extra met onnodig speelgoed. Dit kan echt niet in tijden van zware bezuinigingen’, zegt SP-leider Laurens Ivens. De oppositiepartij had liever gezien dat de iPads na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 zouden worden gekocht. ‘Dit kan dan betaald worden van de 1.000 euro die alle nieuwe raadsleden krijgen voor computerkosten. Intussen kunnen we jaarlijks alsnog 160.000 euro aan papierkosten besparen. Met de computers die we nu al hebben kunnen we alles nu al digitaal lezen.’ Ook stoort het hem dat de iPads over twee jaar eigendom worden van de raadsleden.

 
'Gehandicapt'

Kritiek van een hele andere orde komt uit de hoek van Red Amsterdam, de anti-Noord/Zuidlijnpartij. De eenmansfractie heeft vier duo-raadsleden, waarvan er twee een iPad krijgen. De fractie voelt zich nu gehandicapt omdat niet alle duo-raadsleden een iPad hebben. Toch stemde Red Amsterdam voor de iPads. De enige tegenstemmen kwamen van de SP. Desondanks zal de SP-fractie de iPads gebruiken. Ivens: ‘We worden gedwongen om dit te doen omdat er straks geen papieren stukken meer zijn.’

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul Hart
Toys for the boys: anders kan het niet zijn. In een tijd waarin de overheid zou moeten staan voor openheid en transparantie (zie de uitgangspunten van NOiV) kiest de Amsterdamse raad voor het meest gesloten systeem dat bestaat: Apple. Een systeem waarbij sprake is van gedwongen winkelnering door Apple, en waarbij ruimschoots inmiddels bekend is dat de levarancier morele en politieke censuur toepast. Waarbij inmiddels duidelijk is dat de leverancier de privacy van de gebruiker op grove wijze schendt. Het is een keuze die op rationele, economische, morele en politieke gronden nooit gemaakt had mogen worden. Maar als het gaat om hightech zelfbevrediging voor de raadsleden is kennelijk niets te gek.
Jan Willem Broekema / infomatiestrateeg / adviseur
Ik heb mij al eerder verwonderd over het feit dat overheden, die met de mond om open standaarden vragen, zich laten vangen door het meest gesloten IT systeem ter wereld: Apple. Lees meer details op mijn blog NewtOnICT op blogspot.
Remco Koenders / adviseur digitale plannen
Eens met bovenstaande reactie. Bovendien ondersteunt de I-pad niet eenst de volledige overheidswebrichtlijnen. Geen Flash betekent ook bijvoorbeeld geen ruimtelijkeplannen.nl.
Maarten / Hardwerkende Vlissinger
Staand buiten vergaderen op zondagochtend met papierenstukken zonder nietjes / paperclips op een onoverdekte en tochtige locatie. Werkt het beste.
Rai van Alphen
Vraagje voor de redactie.

Aanschafkosten zijn incidenteel en niet vergelijkbaar met de structurele drukkosten. Wat zijn de strucuturele kosten (licenties, afschrijving, beheerkosten) voor het aanbieden van de digitale raadsstukken?
Roberto / Projectmanager
Sjonge, wat een zuurpruimerij in zowel het stukje als de reacties.
Ja, Apple voert gesloten standaarden. Daar staat tegenover dat men het er redelijk algemeen over eens is dat Apple de beste tablet maakt. Open standaarden zijn belangrijk, maar als functionaliteit niet open beschikbaar is, moet je iets. En dat de ontvangers blij zijn met hun nieuwe spullen lijkt me prima, dat geeft aan dat gekozen is voor een oplossing waar een gebruiker blij mee is. Dat wordt al te weinig gedaan.
Wat betreft de kritiek van Ivens: de 1000 euro waar hij het over heeft is niet uitgekeerd met de gedachte papieren versies van de stukken af te schaffen. Het is dan ook leuk dat hij een mening heeft, maar daar komt ie een beetje laat mee. Bovendien, als de stukken al eerder afgeschaft konden worden (en dus meer bespaard), waarom heeft Ivens zich dan niet eerder gemeld? Achteraf is het makkelijk praten. Als de kosten voor papieren versies daadwerkelijk teruggebracht worden richting 0 (hoe haalbaar papierloosheid echt is wordt niet genoemd in het stuk), is de terugverdientijd van deze investering pakweg een half jaar. Meer van dit soort investeringen, graag!
Advertentie