Advertentie
digitaal / Nieuws

'Laaggeletterden betrekken bij verkiezingen'

Nederland moet nadenken over hoe je mensen die moeite hebben met lezen of schrijven hun stem kunt laten uitbrengen bij verkiezingen. Dat zei burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam donderdag, toen hij een kijkje kwam nemen bij de hertelling van de stemmen in de havenstad.

11 maart 2010
Op eigen houtje
Volgens Stichting Lezen & Schrijven zijn er in Nederland 1,5 miljoen mensen zijn die moeite hebben met lezen en schrijven. Daaronder zijn 250.000 analfabeten. 'De vraag is aan de orde hoe je deze mensen op een goede manier betrekt bij het stemproces', aldus Aboutaleb. Volgens de wet mogen ze niet worden geholpen bij het invullen van hun stemformulier, maar moeten ze dat op eigen houtje doen. Oplossingen liet de burgemeester nog in het midden. 'Gunt u me de tijd om hier grondig over na te denken.'

Stemcomputers
Een deel van de oplossing zou kunnen liggen in het gebruik van stemcomputers. Begin maart liet het Genootschap van Burgemeesters al weten het rode potlood weer af te willen schaffen vanwege het omslachtige proces en een grotere kans op fouten.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

R. Windt / onbetaalde "gezond verstand bevorderaar"
Als men tevoren aangeeft dat iemand niet lezen kan, dan kun je met hulp van speciaal daarvoor beedigde, of betaalde krachten, in een aparte ruimte mensen alleen met die persoon laten stemmen in het stadhuis of zo. Dat kan dan in de aanloop van de verkiezingsdag. Dan valt het voor anderen in je buurt niet zo op dat je niet lezen kan.
Problematisch wordt het als men geen Nederlands verstaat. Dan is Engels nog een alternatief. Of je moet een laptop erbij hebben die je kunt instellen op verschillende talen in audio.
Zij maken daarop een keus en kunnen die overnemen op het formulier.
Als dat al problematisch wordt dan zit men verstandelijk niet op stemniveau.
In kleinere gemeenten komt men naar het stadhuis..
Men zal dit niet altijd dichtbij huis kunnen doen.
Verder zou je het recht van stemmen kunnen koppelen aan taalexamen met goed gevolg afleggen. Je verbindt dan een elementair recht en een plicht.
Dit als men daartoe ook in staat is en geen medische beperkingen heeft waardoor dit onhaalbaar is.

Ik vind het wel lastig in het algemeen als mensen die stemgerechtigd zijn met 18 jaar, verstandelijk niet op een gewenst stemniveau zitten. Het zou logischerwijs afgestemd moeten zijn op wat je minimaal van een 18jarige mag verwachten.
Wijkt dat teveel af is er toch ook gauw sprake van sturing.

Je kunt deze doelgroep combineren, voor zover gewenst, met mensen met andere beperkingen t.a.v. het klassieke stemhokje of de wat hoge stemcomputer.

Men kan de mensen die geen Nederlands spreken en schrijven meteen een CD tegen kostprijs kan aanbieden waarop men Nederlands kan leren spreken en schrijven. Bij de volgende verkiezingen zou men dus geheel zelfstandig moeten kunnen stemmen als de motivatie er is en verstandelijk niveau uiteraard en geen medische beperkingen.
Advertentie