Advertentie
digitaal / Blog

Inspiratie

Tijdens het internationale festival Picnic deed ik inspiratie op voor de overheid. Er was veel aandacht voor applicaties op mobieltjes, want daarmee zijn we overal en altijd online. Welke nieuwe technieken zijn direct toepasbaar voor de overheid? Wat is augmented reality en welke kansen biedt dat? Daar ga ik in dit blogje op in.

22 oktober 2009

Tegenwoordig maakt bijna iedereen digitale foto’s met een mobiele telefoon of digitale camera. Veel mensen delen deze foto’s online. Met behulp van geotagging voeg je aan je foto een locatie toe. Zo zie je welke foto’s waar zijn genomen, bijvoorbeeld via Panoramia.

Op Picnic kwam ik aanraking met Photosynth. Door geotagging koppel je foto’s aan elkaar zodat bijvoorbeeld gebouwen automatisch in 3D worden weergegeven. Bekijk hoe de gemeente Amsterdam deze toepassing kan inzetten door bijvoorbeeld foto’s van toeristen te gebruiken.

 

Bekijk video PICNIC09: demonstratie Photosynth en Deepzoom

 

In het filmpje zie je ook hoe Deepzoom werkt, waarbij je via het web tot op de pixel nauwkeurig op foto’s kunt inzoomen, test het zelf eens.

 

Augmented reality
Het meest genoemde woord tijdens Picnic was ‘augmented reality‘ (toegevoegde realiteit). Aan de echte wereld worden computergemaakte beelden toegevoegd. Via een mobiele telefoon kun je beide werelden tegelijkertijd bekijken. Hiermee versmelten de fysieke en virtuele wereld met elkaar.

 

Bekijk video Layar, worlds first mobile Augmented Reality browser

 

Layar was met zijn augmented reality browser dan ook de terechte winnaar van de Vodafone Mobile Click-competitie. TNT gebruikt deze techniek bijvoorbeeld om je te laten zien waar de dichtstbijzijnde brievenbus en postkantoor is.

 

Bekijk video TNT lanceert Brievenbus-Layar met OneShoeMobile

 

Voor de overheid liggen hier ook veel kansen. Bijvoorbeeld door de locaties en openingstijden van haar kantoren op deze manier te ontsluiten of de dichtstbijzijnde metrostation te laten zien zoals in New York. Denk ook aan de meldingen Openbare Ruimte die je in stadsdeel Geuzenveld in Amsterdam nu al via een online kaart kunt doorgeven, maar met behulp van een mobiele applicatie kan dit nog eenvoudiger. Ook kun je dan als buurt samen besluiten een probleem op te lossen als blijkt dat iedereen daar last van heeft, al dan niet met hulp van de overheid.

De komende jaren heeft de overheid te maken met de uitstroom van vele specialisten door de vergrijzing. Met behulp van augmented reality kun je medewerkers meer allround opleiden en enkele specialisten in dienst hebben die hen ondersteunen. Kijk maar eens hoe BMW dat doet:

 

Bekijk video BMW augmented reality

 

Op Picnic komen creatievelingen uit de hele wereld. Zij dachten na hoe Amsterdam gebruik kan maken van nieuwe technieken. Zo wilde een team virtuele graffiti introduceren via Laser Tag. Met een soort laserpen teken je op bijvoorbeeld billboards. Via je mobiel kun je dit bekijken wanneer je in de buurt bent en aan de mooiste kunstwerken punten toekennen. Graffiti is een groot probleem in Amsterdam, is dit misschien de virtuele oplossing?

 

Bekijk video Graffiti Research Lab L.A.S.E.R Tag

 

Een team wilde historische informatie over Rembrandt via een game aanbieden aan het publiek. Het spel begint in Rembrandts (virtuele) atelier en stuurt je de stad in om een van zijn schilderijen te verkopen en om nieuwe materialen te kopen. Tijdens de route door de stad, krijg je via je mobieltje informatie en virtuele bezienswaardigheden van die tijd te zien.

 

Er waren ook leuke ideeën om informatie te geven over een avondje uit in Amsterdam. Je ontvangt tips op basis van jouw interesses door een koppeling met sociale netwerken als Facebook. Ook zie je waar je vrienden in de stad zijn met bijvoorbeeld Google Latitude.

Ook aan duurzaamheid werd gedacht. Per gefietste kilometer in het echte leven krijg je virtuele punten, waarmee je op een kaart kunt zien welke inwoners duurzaam leven. Je kunt alle ideeën op Augmented City lezen.

 

Ik vind het altijd heel inspirerend wanneer experts uit de hele wereld meedenken met een stad als Amsterdam. Sommige ideeën zijn direct toepasbaar. Dit is een mooi voorbeeld hoe de overheid expertise van buitenaf kan inschakelen voor haar beleidsterreinen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie