Advertentie
digitaal / Nieuws

FF appen kst je zmr de kop :-(

Werkgerelateerde appjes en sms’jes op de privételefoon van ambtenaren en wethouders vallen voortaan onder de Wet openbaarheid van bestuur. Wat betekent de recente beslissing van de Raad van State voor de gemeentelijke praktijk?

08 april 2019

Werkgerelateerde appjes en sms’jes op de privételefoon van ambtenaren en wethouders vallen voortaan onder de Wet openbaarheid van bestuur. Wat betekent de recente beslissing van de Raad van State voor de gemeentelijke praktijk?

‘Ik realiseer me dat het een flinke schok kan zijn’, grinnikt Cornelis van der Sluis. De advocaat stond Branchebelang Thuiszorg Nederland bij in een Wob-verzoek bij het ministerie van VWS.De uitspraak van de Raad van State dat ook berichtjes op privételefoons kunnen worden opgevraagd door burgers, organisaties en journalisten gaat zelfs nog verder dan een eerdere rechterlijke uitspraak. ‘Ik sta ook vaak gemeentelijke organisaties bij als advocaat, en ik weet dat dit een flinke impact kan hebben. Er komt nogal een berg documenten bij.’

Nagedacht
De gevolgen van de uitspraak kunnen groot zijn. Als een wethouder een appgesprek heeft met een van zijn ambtenaren, een bedrijf of burger over een werkgerelateerde zaak, dan wordt het bericht beschouwd als document. En dat betekent dat moet worden beoordeeld of het document openbaar is als er een Wob-verzoek komt. Van der Sluis: ‘Het is niet automatisch openbaar, want volgens de Wob zijn er genoeg uitzonderingen. Maar daar moet wel over worden nagedacht.’

Raadpleegbaar
De uitspraak betekent ook dat berichten beschikbaar en raadpleegbaar moeten zijn. Hoe werkt dat in de praktijk? In tegenstelling tot netwerkberichten als e-mail, of documenten die gemaakt zijn op netwerkschijven zijn berichtendiensten vrijwel volledig op privégebruik ingesteld, met vaak strenge privacyinstellingen. Het is zeer onwaarschijnlijk dat providers van mobiele netwerken willen helpen bij een verzoek om de sms-berichten van een wethouder te raadplegen.

Facebook
Bij e-mail staan de berichten op de gemeentelijke e-mailserver. Of ze worden bewaard in een document-managementsysteem. Whatsapp-berichten gaan via de computerservers van moedermaatschappij Facebook. En hoewel Facebook weinig scrupules kent over het gebruik van persoonsinformatie van zijn gebruikers, zijn berichten van Whatsapp onleesbaar voor
derden. Whatsapp gebruikt sinds vorig jaar end-to-end versleuteling van berichtenverkeer.
Appjes kunnen dus alleen worden gelezen door de verzender en de ontvanger. Het lijkt er dus op dat de beschikbaarheid van de berichten nog sterk afhankelijk is van de persoonlijke organisatie van de betreffende overheidsfunctionaris. Heeft de wethouder net een nieuwe telefoon en zijn oude sms’jes verwijderd? Pech gehad.

Jurisprudentie
Ambtelijk Nederland krabt zich flink op het hoofd over hoe met de nieuwe regels om te gaan. Belangenorganisaties voor ambtenaren, de VNG en het Nationaal Archief ‘bestuderen de gevolgen van de uitspraak’. Er wordt gewacht op nieuwe jurisprudentie. Pas als deze regels zijn toegepast in een nieuwe rechtszaak – bijvoorbeeld over het wissen van een whatsapparchief door een gemeentesecretaris of een verbod op gebruik van privételefoons door wethouders in een gemeente – kan een overheidsorganisatie het beleid inkleuren.

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 7 van deze week (inlog)

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Foute en frauderende ambtenaren worden gepakt / Wie de bal kaatst, ....
De uitspraak betekent ook dat berichten beschikbaar en raadpleegbaar moeten zijn.

Hoe werkt dat in de praktijk?



Zoals gewoonlijk, amberneten werken niet mee tot ze uiteindelijk van fraude worden verdacht c.q. bevonden en bij het ministerie worden gemeld. Kruisje achter de naam, is einde leuke loopbaan. In 2020 gaat het nog erger worden er staan nl. nogal wat rekeningen open, burgers dieonterecht in de hoek zijn gezet door oneerlijke ambtenaren. Ambtelijke bescherming weg, is hangen.
1e weigering al meegemaakt, men wil niet verstrekken.
De eerste onwillige en democratie ondermijnende ambtenaren hebben al van zich laten horen door te weigeren.



We zetten er ff een advocaat op om die lutsers aan te pakken.
Paul / projectleider
Zo ingewikkeld is het toch niet?

Gewoon ipv een tweegesprek tel. nr van archief toevoegen. En dan tooltje maken om berichten in archief te zetten.



En anders elkaar vaker bellen...
Hans
Binnenkort in algemeen gebruik bij ambtenaren: berichtenapps die gesprekken na een X periode beiderzijds verwijderen. Wat verwijderd is kan niet gewobt worden.
Dafy / Ambtenaar
Alle prachtige uitspraken van welk rechtscollege ten spijt dan ook. Er is niemand, maar dan ook werkelijk niemand, die toestemming zal krijgen in mijn privé telefoon te kijken. Al draait de wereld tegen de richting in, het zal niet gebeuren.
Eric / Ambtenaar
Ik vraag mij af waar de bewijslast ligt voor het bestaan van werk gerelateerde berichten op privé telefoons. Wanneer een bestuurder /ambtenaar aangeeft niet over dergelijke berichten te beschikken, is het nmm aan de eiser / verzoeker om aan te tonen dat dit wél het geval is. Dit lijkt mij een bijna onmogelijke opgave. Anderzijds is het niet passend gebruik te maken van privé middelen bij de totstandkoming van besluiten. Dit druist in tegen de beginselen van behoorlijk bestuur, het streven naar een open overheid, etc..
Alle Dijk / FG
Er zijn voldoende privacyveilige alternatieven voorhanden.

Ontwikkel beleid in communicatie. Welke Apps wel en welke ( voor je werk ) juist niet. Informeer je stakeholders en maak je medewerkers bewust.

Het blijft achterbaks en gevaarlijk volk.
Kijk eens aan, daar komen de eerste democratie ondermijnende en ambtenaar dekkende berichten al binnen, schijnbaar hebben ambtenaren toch wel zeer veel te verbergen.

Tevens laten deze berichten zien dat ambtenaren niets anders willen en elkaar blijven dekken, wat automatisch de relatie met de burger op scherp zet.

Daarom adviseren wij burgers, geef ambtenaren vaker aan bij de FIOD want wie op zijn werk al iets simpels als een whatsapp berichtje te verbergen heeft, heeft privé ook iets te verbergen. Waar rook is, is vuur!



Onderstaande opmerkingen zijn heel bijzonder, wanneer wet en regelgeving beiden democratisch bepaald, ambtenaren iets opleggen en men meteen ontsnapping mogelijkheden zoekt. Burgers hangt men dan aan de hoogste boom!

Gaan wij ook maar eens met ambtenaren doen.



De bedachte ontsnappingen.

-Binnenkort in algemeen gebruik bij ambtenaren: berichtenapps die gesprekken na een X periode beiderzijds verwijderen. Wat verwijderd is kan niet gewobt worden.



-Gewoon ipv een tweegesprek tel. nr van archief toevoegen. En dan tooltje maken om berichten in archief te zetten. 



-Binnenkort in algemeen gebruik bij ambtenaren: berichtenapps die gesprekken na een X periode beiderzijds verwijderen. Wat verwijderd is kan niet gewobt worden.



-Er is niemand, maar dan ook werkelijk niemand, die toestemming zal krijgen in mijn privé telefoon te kijken. 



-Wanneer een bestuurder /ambtenaar aangeeft niet over dergelijke berichten te beschikken, is het nmm aan de eiser / verzoeker om aan te tonen dat dit wél het geval is. 
Advertentie