Den Haag enthousiast over Meld een vermoeden-app
De app ‘Meld een Vermoeden’, die voortkomt uit een winnend hackaton-idee, bevalt gemeente Den Haag goed. Inmiddels maken 115 wijkagenten in de stad gebruik van het platform, waar zij vermoedens van adresfraude rechtstreeks kunnen doorgeven naar de juiste mensen bij de gemeente.
De app ‘Meld een Vermoeden’, die voortkomt uit een winnend hackaton-idee, bevalt gemeente Den Haag goed. Inmiddels maken 115 wijkagenten in de stad gebruik van het platform, waar zij vermoedens van adresfraude rechtstreeks kunnen doorgeven naar de juiste mensen bij de gemeente.
Ondermijning gezamenlijke bestrijden
Patrick Sebti, afdelingsmanager Haagse Pandbrigade, is enthousiast over de werking van het platform. Volgens hem levert de Haagse Pandbrigade, een onderdeel van Dienst Stedelijke Ontwikkeling, een bijdrage aan de ontwikkeling van de stad en het behoud van de kwaliteit van de bestaande woningvoorraad. ‘De afdeling heeft een taak bij het verminderen van woonoverlast en het bestrijden van verkeerd gebruik van woningen. In opdracht van de gemeente wordt er samen met andere afdelingen ook gekeken naar het tegengaan van ondermijning in Den Haag. Bij het uitvoeren van die taak is Meld een Vermoeden een welkome verbetering, zo vertelt Sebti.
Verdachte situaties doorgeven
‘Met de app kunnen wijkagenten via hun smartphone meldingen direct maken van verdachte dingen die ze tegenkomen bij huisbezoeken’, licht Sebti toe. Een voorbeeld van een signaal dat kan worden doorgegeven, is een teveel aan bedden in een woning. ‘De agenten komen voor bijvoorbeeld inbraak en overlast over de vloer bij mensen thuis en zien dan zaken die wij als gemeente niet zien.’ Wijkagenten vernemen vaak situaties die wijzen op adresfraude als ze ergens binnen zijn, maar vergeten dit na hun dienst door te geven. ‘Ze weten vaak ook niet waar ze moeten beginnen met het doorgeven van een melding. Via de app kunnen ze gelijk een foto sturen met een kort bijschrift waarna het bij de Haagse Pandbrigade terechtkomt’, aldus Sebti.
Feedback op meldingen
De Haagse Pandbrigade voorziet iedere melding van agenten van feedback en laat dus ook weten als de melding nergens toe heeft geleid, legt Sebti uit. ‘De informatie-uitwisseling tussen beide partijen wordt op deze manier verbeterd. Het zijn natuurlijk ook professionals die de meldingen doen, dus heel vaak is er bij een melding ook daadwerkelijk iets aan de hand.’
Pilotfase voorbij
Het Meld een Vermoeden-platform is een samenwerking met Anti Fraud Company. Deze ontstond na afloop van een hackaton die door het ministerie van Binnenlandse Zaken werd georganiseerd. Het idee voor Meld een Vermoeden viel daarbij in de prijzen. De pilot die daarop volgde met Den Haag beviel zo goed dat deze nu onderdeel van de reguliere aanpak is geworden. Volgens Sebti gebruiken nu zo’n 115 agenten de app. In de toekomst moeten alle wijkagenten in Den Haag deze gaan gebruiken. ‘Het verspreidt zich als een olievlek. Er is interesse van diverse partijen om Meld een Vermoeden ook in te zetten. Denk hierbij aan deurwaarder-organisaties. Voor deze app zijn in principe alle mensen die namens gemeenten bij mensen thuis komen interessant als deelnemer.’
Reacties: 7
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
https://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/6 …
1998: Ik werk bij het NVOB (aannemersvereniging). Het zwartwerken loopt de spuigaten uit, vinden ze daar, laten we een kliklijn openen. Dit werd in de media weggezet als een SCHANDALIGE actie en daarom snel teruggetrokken (helaas niets meer digitaal over te vinden) .
2017: En dan nu. “Vermoedens”.