Advertentie
digitaal / Nieuws

Communicatie coronavirus van geschiedkundige waarde

Communicatie over het coronavirus naar inwoners verloopt veelal digitaal. Het Netwerk Digitaal Erfgoed roept daarom op om digitale bronnen over het coronavirus en de gevolgen daarvan in Nederland goed te bewaren voor later.

23 maart 2020
Nederland-netwerk-shutterstock-1254276910.jpg

Communicatie over het coronavirus naar inwoners verloopt veelal digitaal. Het Netwerk Digitaal Erfgoed roept daarom op om digitale bronnen over het coronavirus en de gevolgen daarvan in Nederland goed te bewaren voor later.

Grote geschiedkundige waarde

Het is misschien niet het eerste waar je als gemeente in crisistijd aan denkt, maar de digitale communicatie over het coronavirus voor inwoners kan in de toekomst van grote geschiedkundige waarde zijn. Meer dan ooit houden overheden en overheidsorganisaties burgers op de hoogte via allerlei digitale kanalen. Die zijn vluchtig. Als niemand actie onderneemt, gaan alle livestreams, Insta Stories, en Whatsappberichten over de coronacrisis snel weer verloren.

 

Erfgoedcollectie

Bij het Netwerk Digitaal Erfgoed zijn ze er druk mee om samen met Nederlandse erfgoedinstellingen zo veel mogelijk digitale bronnen te archiveren. Veel Nederlandse erfgoedinstellingen bouwen aan een digitale erfgoedcollectie over het coronavirus en de gevolgen daarvan in Nederland. De oproep wordt onder meer ondersteund door de Koninklijke Bibliotheek, het Nationaal Archief, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en diverse archiefinstellingen.

 

Communicatie met inwoners

Ook voor gemeenten ligt er een belangrijke taak, zegt Marcel Ras, Programmamanager digitale duurzaamheid bij het Netwerk Digitaal Erfgoed. 'Informatie die gemeenten vertrekken aan hun inwoners kan zeker interessant zijn om voor toekomstige generaties te bewaren, zeker aangezien veel gemeenten nu intensief met inwoners communiceren over de huidige crisis.'

 

Hotspotmonitor

Ras raadt gemeenten aan om de samenwerking te zoeken met lokale of regionale archiefdiensten. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG, het Nationaal Archief en de Unie van Waterschappen ontwikkelden voor lokale overheden een Handreiking periodieke hotspot-monitor, waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe gemeenten kunnen besluiten welke digitale informatie niet verloren mag gaan. Verder is het slim om te controleren welke gemeentelijke websites standaard al worden gearchiveerd en met welke frequentie dat gebeurt. Ras: 'Misschien worden in verband met de crisis aparte websites uit de grond gestampt. Het is handig om deze in archivering op te nemen.'

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie