Chatbot schrijft over uitdagingen van gemeenten
De redactie van Binnenlands Bestuur vroeg ChatGPT een tekst te schrijven over de uitdagingen van gemeenten in 2023.
Iedereen heeft het er momenteel over: ChatGPT. Deze vernieuwde chatbot is in staat om e-mails te schrijven, vragen te beantwoorden en zelfs complete teksten af te leveren. Maar zijn het ook goede teksten?
Proef
De redactie van Binnenlands Bestuur nam de proef op de som en vroeg ChatGPT een tekst te schrijven aan de hand van de opdracht: Maak een tekst van maximaal 500 woorden over de uitdagingen waar gemeenten in 2023 voor staan. Binnen een minuut leverde de chatbot een keurige tekst aan, die inderdaad goed aan de opdracht voldoet. Maar is het ook een goed nieuwsartikel? Wat vinden redacteuren van Binnenlands Bestuur van het door de chatbot geleverde stuk?
Middelbare school
‘Saai, behoudend’, zegt Adriaan de Jonge. De tekst klopt, maar er staat niets in dat niet heel voor de hand liggend is. Geen nieuws, geen diepgang.’ Ook redacteur Wouter Boonstra is niet onder de indruk van het artikel van de chatbot. ‘Nogal opsommend en vrij algemeen,’ vindt hij. 'Het komt over als een samenvatting geschreven voor de middelbare school.’
Bedreiging
Beide redacteuren hebben dan ook niet het gevoel dat de chatbot een bedreiging kan vormen voor hun baan. ‘Dat het artikel niet nieuwswaardig is is logisch’, zegt De Jonge, ‘want het stuk is immers gebaseerd op bestaande teksten.’ Wel kan hij zich voorstellen dat de ChatGPT teksten je op nieuwe ideeën kan brengen. Volgens Boonstra kan het ook zijn dat de tekst erg algemeen is doordat de opdracht heel algemeen geformuleerd is. 'Misschien dat scherpere opdrachten ook scherpere teksten opleveren.'
Opdracht:
Maak een tekst van maximaal 500 woorden over de uitdagingen waar gemeenten in 2023 voor staan.
Tekst van ChatGPT:
Er zijn tal van uitdagingen waar gemeenten in 2023 mee te maken kunnen krijgen. Een van de belangrijkste uitdagingen is waarschijnlijk het vasthouden van de financiële stabiliteit van de gemeente. Dit is een uitdaging die al enige tijd speelt en waar gemeenten al langere tijd mee te maken hebben. Door de vergrijzing en de toenemende zorgkosten zijn gemeenten genoodzaakt om de uitgaven aan te passen. Dit kan leiden tot lastige keuzes over welke diensten worden aangeboden en welke bezuinigd moeten worden.
Een andere uitdaging waar gemeenten mee te maken kunnen krijgen, is het versterken van de sociale cohesie in de gemeente. Door de toenemende diversiteit in de samenleving kan het moeilijk zijn om iedereen te betrekken bij gemeentelijke besluitvorming en om iedereen te laten voelen dat ze erbij horen. Gemeenten zullen daarom moeten blijven zoeken naar manieren om iedereen te betrekken en te laten meedoen.
Verder zal de klimaatverandering een steeds grotere rol gaan spelen in de besluitvorming van gemeenten. Gemeenten zullen moeten nadenken over hoe ze bijdragen aan de doelstellingen van het klimaatakkoord en hoe ze hun eigen uitstoot kunnen verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door het stimuleren van duurzame energie en het bevorderen van duurzame mobiliteit.
Tot slot zal het voor gemeenten steeds belangrijker worden om te blijven innoveren en mee te gaan met de tijd. Door de snelle ontwikkelingen op technologisch gebied zullen gemeenten moeten blijven zoeken naar manieren om hun dienstverlening te verbeteren en te vernieuwen. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van digitale technologieën om de dienstverlening te verbeteren en te vereenvoudigen.
Om te kunnen blijven voldoen aan al deze uitdagingen zullen gemeenten moeten blijven investeren in hun medewerkers en in hun eigen organisatie. Dit betekent dat gemeenten moeten blijven zoeken naar manieren om hun medewerkers te ondersteunen en te ontwikkelen, zodat ze goed toegerust zijn om de uitdagingen aan te gaan.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.