Advertentie
digitaal / Nieuws

9 op 10 raden vergaderen weer fysiek

Gemeenteraden blijken sinds de zomer nauwelijks meer digitaal te vergaderen. 87,7 procent van de gemeenteraden vergadert in ieder geval gedeeltelijk weer fysiek, meldt de Nederlandse Vereniging van Raadsleden (NVVR) op basis van eigen onderzoek. Met name de kleine gemeenten blijken relatief veel digitaal te blijven vergaderen.

15 september 2020
Digitaal-vergaderen-shutterstock-1714186504.jpg

Gemeenteraden blijken sinds de zomer nauwelijks meer digitaal te vergaderen. 87,7 procent van de gemeenteraden vergadert in ieder geval gedeeltelijk weer fysiek, meldt de Nederlandse Vereniging van Raadsleden (NVVR) op basis van eigen onderzoek. Met name de kleine gemeenten blijken relatief veel digitaal te blijven vergaderen.

Digitaal Maastricht

Van de 154 onderzochte gemeenten vergaderen er slechts 19 volledig digitaal en de overige 135 vergaderen grotendeels fysiek. Zeker de 31 grote gemeenten die meer dan honderdduizend inwoners hebben. De uitzondering is Maastricht, waar de raad nog volledig digitaal vergadert. Sommige andere, zoals Utrecht en Tilburg, hebben gekozen voor een combinatie.

 

Kleine gemeenten

‘Het valt op dat een relatief groot aandeel van de kleine gemeenten digitaal blijft vergaderen’, schrijft de NVVR, ‘terwijl het tegendeel gezegd kan worden voor de grotere gemeenten.’ De NVVR hadden specifiek de grootste en kleinste gemeenten beoordeeld om te controleren of die af zouden wijken van het gemiddelde.

 

Publiekstribune

Meestal is er bij fysieke vergaderingen geen ruimte voor publiek omdat de opstelling in raadszalen moet worden aangepast aan de coronarestricties. Door raadsleden ook gebruik te laten maken van de publiekstribune kan voldoende afstand gehouden worden. Geïnteresseerden kunnen de vergaderingen online volgen.

 

Relatief levendig

Woudenberg heeft gekozen voor een opvallende locatie, merkt de NVVR op: ‘Hun raadsvergaderingen worden gehouden in de aula van de lokale begraafplaats. Paradoxaal genoeg kunnen deze bijeenkomsten gezien worden als relatief levendig, de raad van Woudenberg weet namelijk in tegenstelling tot andere raden wel plaats te bieden aan publiek.’

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul Walraven / Bezorgde burger
Woensdag 23 september vindt de commissievergadering Maatschappij en Financiën plaats. Bij het agendapunt sprekersplein is een inspreker met als onderwerp “ stoppen met zwartepiet bij Sinterklaas tocht”. In verband met Corona is de publieke tribune gesloten en is er dus geen publiek aanwezig. Vreemd genoegens wel ruimte gemaakt op de publieke tribune voor maximaal 8 raadsleden, die geen deel uit maken van de commissie MF en die hebben aangegeven de vergadering toch te willen bijwonen i.v.m. onderwerp over Zwarte Piet. Geen publiek op de publieke tribune vanwege Corona, wel een aantal raadsleden op de publieke tribune vanwege een blijkbaar interessant gevonden onderwerp. Hoe geloofwaardigheid je dan nog m.b.t. Coronamaatregelen? Wordt hier de wet overtreden?
Paul Walraven / Bezorgde burger
Overigens de publiekstribune is een aparte ruimte boven de vergaderzaal met een aparte ingang en maakt dus geen deel uit van de vergaderzaal als zodanig.
Hendrik
@Paul Walraven De gemeenteraad van Heerlen overtreedt bij deze vorm op geen enkele manier de wet. Door de uitzending van de vergadering op internet is de vergadering openbaar te volgen voor al het publiek. Raadsleden vormen tezamen het hoogste orgaan van van de gemeente. Prima toch wanneer zij de commissievergaderingvergadering in een afzonderlijk zaaltje volgen? Goed voor de communicatie en het onderlinge overleg. Zeker bij zo' belangrijk :-) onderwerp als 'stoppen met zwartepiet bij de Sinterklaas intocht'. I
Advertentie