Advertentie
digitaal / Nieuws

Besparing Walvis is kinderspel

Volgens een onderzoek van EIM in opdracht van MKB-Nederland kunnen de administratieve lasten voor bedrijven op het terrein van loonheffing en werknemersverzekeringen aanzienlijk worden verlaagd.

10 februari 2006

Volgens een onderzoek van EIM in opdracht van MKB-Nederland kunnen de administratieve lasten voor bedrijven op het terrein van loonheffing en werknemersverzekeringen aanzienlijk worden verlaagd.

De huidige wijze van heffen per individuele werknemer zou dan moeten worden vervangen door een systeem waarbij bedrijven een heffing betalen over de totale loonsom die ze aan hun werknemers betalen. Het invoeren van de ‘loonsomheffing’ levert volgens EIM de Nederlandse bedrijven een jaarlijkse besparing van 714 miljoen euro op. Dat is fors hoger dan de 75 miljoen euro die beoogd wordt met de vorig jaar door de regering ingezette veranderingen in het kader van de loon- en premieheffing voor werknemers.
Die operatie Walvis, waarbij bedrijven alleen nog maar gegevens aan de Belastingdienst hoeven aan te leveren en niet langer apart aan UWV, kampt met vertraging als gevolg van automatiseringsproblemen. Bovendien moeten werkgevers – zo heeft UWV aangekondigd – voorlopig nog steeds apart informatie aanleveren aan UWV voor de aanvraag WW/WIA van (voormalige) werknemers. De werkelijke besparing is daarom voor 2006 maar 35 miljoen, berekent EIM. Pas in 2008 wordt de door de regering beloofde besparing van 75 miljoen per jaar wellicht gehaald.
Volgens Jurgen Warmerdam, se-cretaris fiscale zaken van MKB-Nederland, is het plan voor een loonsomheffing geen verre toekomstmuziek. “Het is eenvoudig en efficiënt en het vraagt ook minder IT-hoogstandjes om het uit te voeren. Het feit dat men nu uit alle macht probeert om een zeer complexe loon- en premieheffing in automatiseringsprogramma’s te stoppen is uitermate knap, maar dat kan natuurlijk nooit een excuus zijn om dan maar niet een veel eenvoudiger regeling in te voeren.”
Volgens EIM zal het invoeren van een loonsomheffing er ook toe leiden dat bedrijven weer vaker zelf de loonadministratie gaan doen. Nu wordt dat door 80 procent van de bedrijven nog uitbesteed aan bedrijven als Raet, ADP en Getronics. Het EIM berekent als gevolg daarvan nog een extra besparing van 40 miljoen euro per jaar.
Vorige week bleek uit een rapport van de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) dat de Belastingdienst en UWV de onderlinge automatiseringsproblemen die optreden bij het aan elkaar leveren van gegevens nog niet onder de knie hebben. Dat betekent dat UWV problemen heeft met het vullen van de zogenaamde polisadministratie, een database die nodig is om de aanspraak op en de hoogte van werkloosheids- en arbeidsongeschiktheidsregelingen te kunnen vaststellen. MKB-Nederland is ontevreden over de aankondiging van UWV dat men nog het hele jaar bij werkgevers gegevens wil opvragen in het kader van de premieheffing WW en Arbeidsongeschiktheid om uitkeringen te kunnen toekennen. Warmerdam: “Voor die diensten zullen we dan een rekening sturen, want we leveren nu al die gegevens aan de Belastingdienst, zoals is afgesproken in het kader van de nieuwe Walvis-regeling.” (Bas Linders)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie