Waarschuwing voor wildgroei outplacement
Gevoed door de recessie overspoelen allerlei goedkope aanbieders de outplacementmarkt. Met steeds meer ontslagen voor de deur en een krimpend budget kiezen organisaties veelal voor de goedkoopste afvloeiingsregelingen. Maar ook hier geldt de aloude uitdrukking 'goedkoop is duurkoop'.
Bureaus duiken op
Dat zegt Otto Genee, directeur van Nobol, de brancheorganisatie van bureaus voor loopbaanbegeleiding en outplacement. Als het economisch slecht gaat, is er meer vraag naar outplacement en loopbaanbegeleiding. ,,Er duiken nu overal aanbieders op die zich op die markt begeven'', aldus Genee. Zij bieden bedrijven die voor een reorganisatie staan hun diensten aan of richten zich op de werknemer met bijvoorbeeld sollicitatietraining en hulp bij het opstellen van cv's.
Kwaliteit
Genee maant bedrijven die een outplacementbureau in de arm nemen, niet alleen naar de tarieven te kijken, maar vooral naar de kwaliteit. ,,Als een werknemer een tijd thuis zit, wordt het gat met de arbeidsmarkt steeds groter.'' De kans op een baan slinkt met de tijd. Een echt keurmerk waarop bedrijven kunnen afgaan, kent de sector niet. Wel is is er de Cedeo-erkenning. Cedeo is een onafhankelijke instantie die de klanttevredenheid meet.
Sociaal plan
Bedrijven die reorganiseren spreken vaak in een sociaal plan af dat mensen die weg moeten, kunnen kiezen tussen een ontslagvergoeding of een lager geldbedrag plus outplacement. ,,Veel mensen kiezen voor het geld onder het motto dat ze zelf wel een baan kunnen zoeken. Velen komen op de koffie'' stelt Genee.
Googlen
Wie wel voor de hulp van een loopbaanbegeleider kiest, adviseert hij op internet te gaan zoeken. ,,Google op vakorganisaties in de buurt. Zoek er drie uit en meld je aan voor een kennismakings- en intakegesprek. Dat is meestal gratis. Ga dan in zee met de adviseur waarmee het klikt.''
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.