Trainen jonge collega een must
Overheden hebben te weinig aandacht voor het overdragen van kennis en vaardigheden in de ambtelijke organisatie. ‘Voorkomen moet worden dat nog meer waardevolle informatie verloren gaat.’
Overheden hebben te weinig aandacht voor het overdragen van kennis en vaardigheden in de ambtelijke organisatie. ‘Voorkomen moet worden dat nog meer waardevolle informatie verloren gaat.’ Dat zegt Wilma Henderikse van onderzoeks- en adviesbureau VanDoorneHuiskes en partners. Als die kennisoverdracht al plaatsvindt, gebeurt dat vaak op het laatste moment. 'Het kortetermijndenken zie je helaas overal. Een groot gevaar, want een hele grote bubbel ouderen verlaat de komende jaren de organisaties’, zegt ze.
Kennis in hoofden
Zo’n 80 procent van de kennis in een organisatie zit in de hoofden van mensen. Daar zijn P&O-adviseurs en –deskundigen het over eens. De komende jaren verlaten veel oudere ambtenaren de organisaties. Hoe voorkom je dat daarmee allerlei waardevolle kennis verloren gaat? Door op tijd te investeren in kennisoverdracht. Laat medewerkers weten dat ze daar werktijd voor mogen uittrekken. Leidinggevenden moeten vooraf goed bedenken welke kennis cruciaal is voor een organisatie. Lukraak kennis overdragen werkt absoluut niet, zegt Henderikse. ‘Dan krijg je een stemming van: “wat kan die oude zeurkous mij nou leren?”.’
Informeel leren
Het goede nieuws is dat veruit de meeste oudere werknemers graag hun kennis willen delen. Maar veel van hen doen dat niet uit zichzelf. Als medewerkers worden gevraagd om voor een groep collega’s te vertellen over hun expertise blijkt dat de meesten zich vereerd voelen. De leiding kan kennisoverdracht stimuleren door laagdrempelige, voor iedereen toegankelijke bijeenkomsten te organiseren. Dat past in het tegenwoordig zo populaire ‘informele leren’. Werknemers hun kennis in documenten laten vastleggen is uit den boze, zeggen P&O-deskundigen. Naar deze ‘papieren tijgers’ kijkt namelijk nooit meer iemand.
Deuren open gooien
Een van de initiatieven om kennisoverdracht tussen collega’s te stimuleren is Deell, de opvolger van ‘Train Je Collega’. Uitgangspunt is dat medewerkers hun expertise via openbare workshops en trainingen delen. Die kunnen over van alles gaan: van een cursus Twitteren tot ‘eerste hulp bij vergaderingen’ en van ‘feedback vragen en geven’ tot werken met Excel. Iedereen die dat wil kan een workshop geven. Organisaties mogen zelf bepalen of ze alleen eigen werknemers toelaten of ook cursisten van buiten. ‘Het past natuurlijk helemaal bij de huidige netwerksamenleving om je deuren open te gooien’, zegt initiatiefnemer Edo Plantinga.
Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur nr. 6 van deze week (inlog)
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.