Advertentie
carrière / Nieuws

Overheden bereiden zich onvoldoende voor op gevolgen vergrijzing

Tweederde van de werknemers binnen de overheid geeft aan dat het ouder worden van het ambtelijk apparaat ingrijpende gevolgen heeft voor de dienstverlening aan de burger. Dat blijkt uit onderzoek van KPMG.

19 januari 2010

Weinig initiatief
Vooral de invloed van de ouder wordende werknemer op de dienstverlening van de publieke sector wordt door veel overheden ernstig onderschat. Het management blijkt bovendien weinig initiatieven te nemen om het probleem van de vergrijzing op te lossen.

Werknemersbestand overheid is ouder
Uit het onderzoek van KPMG blijkt dat tweederde van de werknemers binnen de overheid aangeeft dat het ouder worden van het ambtelijk apparaat ingrijpende gevolgen heeft voor de dienstverlening aan de burger. "Met een werknemersbestand dat duidelijk ouder is dan in de private sector, zal de overheid de gevolgen van de demografische veranderingen ingrijpend gaan voelen", zegt Henk Berg, partner bij KPMG.

Overheid wel aantrekkelijk
Ondanks de naderende problemen, blijft het werken bij de overheid voor een groot aantal werknemers aantrekkelijk. Ruim 70% van de onderzochte werknemers geeft aan dat de overheid effectief is in het werven van werknemers met verschillende achtergronden.

Voldoende effectief
Ruim 60% vindt dat de overheid effectief is in het ondersteunen van de professionele ontwikkeling van haar werknemers en ook de maatregelen die genomen worden om kennis over te dragen van ervaren naar minder ervaren werknemers worden door 65% van de ambtenaren als voldoende effectief beschouwd.

 

Vergrijzing onderschat
KPMG onderzocht ruim 800 werknemers bij de overheid. Vooral ambtenaren in Groot-Brittannië, Duitsland en de Verenigde Staten vinden dat het management de gevolgen van de vergrijzing onderschat.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie