Advertentie
carrière / Nieuws

‘Het is onhandig om een kleine gemeente te zijn’

De Groningse gemeente Appingedam heeft te weinig capaciteit om alle nieuwe taken zelfstandig op te pakken. ‘We krijgen meer taken, minder geld en de problemen spelen regiobreed. Het is onhandig om in deze tijden een kleine gemeente te zijn.’ Dat stelt wethouder Yang Soo Kloosterhof (CDA) in een interview in Binnenlands Bestuur.

27 juli 2014

De gemeente Appingedam heeft te weinig capaciteit om alle nieuwe taken zelfstandig op te pakken. ‘We krijgen meer taken, minder geld en de problemen spelen regiobreed. Het is onhandig om in deze tijden een kleine gemeente te zijn.’

Niet zielig

Dat stelt wethouder Yang Soo Kloosterhof (CDA) in een interview in Binnenlands Bestuur. ‘Ik wil niet zielig doen. We krijgen enorm veel voor elkaar, maar dat is tegelijkertijd het gevaar. Ik heb de laatste maanden gezien hoe creatief en begeesterd de ambtenaren zijn. Maar de belasting is nu al hoger dan de belastbaarheid en dat wordt straks nog erger.’

 

Belemmering

Appingedam is klein en heeft twee wethouders. De gemeenteraad bestaat uit vijftien leden. Wikipedia meldt dat de gemeente als ‘een van de weinige gemeenten in Groningen alle gemeentelijke herindelingen heeft doorstaan. De huidige gemeente komt vrijwel overeen met de gemeente bij de invoering van gemeenten in 1811.’ Die eeuwenoude grens is nu een belemmering, constateert wethouder Kloosterhof. ‘Als raadslid merk je dat niet zo. Je hebt je partijpolitiek, en die is iets anders dan de politieke werkelijkheid. Als wethouder word je er vanaf de eerste dag in het gemeentehuis mee geconfronteerd: wij hebben te weinig capaciteit, zeker op lange termijn.’

 

Herindelen moet

In de hele provincie Groningen moeten gemeenten fuseren. Ook Appingedam zal er niet aan ontkomen. Er is een verkenning gaande om te zien wat de voor- en nadelen zijn van samenvoeging van de zeven Noord-Groningse gemeenten Bedum, Winsum, De Marne, Delfzijl, Eemsmond, Appingedam en Loppersum, de zogeheten G7.

 

Oplossen problemen

Het CDA Appingedam was altijd voorstander van ‘beperkt’ samengaan met Delfzijl, Eemsmond en Loppersum. Maar, zegt Kloosterhof: ‘Je wilt niet over een paar jaar ingehaald worden. Als je het doet, moet je het goed doen. Ik ben voor die G7 als het van onderaf gebeurt en als herindeling een doel is en geen middel. Dus niet herindelen omdat het past in de waan van de dag, maar omdat je de typisch Groningse problemen wilt oplossen.’ Zoals hoge werkloosheid (in Appingedam vijftien procent), leegstand en krimp. ‘We zijn als kleine gemeente gewoon niet toegerust om daar een duurzaam antwoord op te geven’, aldus Kloosterhof.

 

Lees het hele interview in Binnenlands Bestuur van deze week (nr. 14, 25 juli).

 

 

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

JaapvV / adviseur
@Jan, mijn boerp is gericht op de wethouder. Omdat hij in de juiste setting zijn werk doet.
Jacqueline / beleidsmedewerker
@Leo -leden van managementteams lijken vaak te menen dat wanneer een taak weg is, ook het hele werk weg is. Brandweer naar de veiligheidsregio: beleidsmatig werk moet toch gebeuren, dat krijgt weer iemand erbij. Aantal taken op milieugebied weg maar meldingen inwoners nemen toe. Bezwaarschriften nemen toe, idem wob-verzoeken, handhavingsverzoeken, damocles, decentralisaties, etc etc.
Rob Jonkers / Wethouder
Ben het volkomen oneens met de heer Kloosterhof. Opschalen dmv herindeling is de slechtste keuze en typisch gedachtengoed van de gevestigde politieke orde. Er is nog nooit een herindeling geslaagd het staat haaks op het dualisme waarbij bestuur dichter bij de burger zou moeten worden gebracht plaatsen net verschillende culturen worden op een hoop geveegd en het kost bakken met geld. Enige oplossing is ambtelijke samenwerking met behoud met eigen gemeentebestuur. Bestuurskracht wordt vergroot, eigen cultuur wordt behouden evenals het kontakt met de inwoners. We komen het u graag een keer uitleggen hoor. De provincie Groningen slaat net aks de heer Kloosterhof de plank helemaal mis met een gemeentelijke herindeling. Daar wordt de dienstverlening echt niet beter van
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Hr. Kloosterhof trek u niets aan van al die plucheplakkers. Zij hebben nog nooit gehoord van anno 2014 noodzakelijke bestuurskracht en van professionalisering van het bestuursapparaat. Vooral zij leven in de tijd van Thorbecke (1839!) en rijden nog steeds met 'een paard en wagen' in plaats van 'een gedegen en snelle bolide'. Kortom, je zit op de goede koers. Zelfs fuseren is efficiënter dan alleen maar samenwerken!
F. Hakstro / Beleidsmedewerker
Dit is de perceptie van de heer Kloosterhof. Het is hoe hij het nu beleeft. Hij heeft die perceptie niet getoetst. Hij is nooit raadslid geweest bij een grotere gemeente. Dit is het idee dat mensen kunnen krijgen die grotere gemeenten niet hebben meegemaakt.

Over het algemeen, mijnheer Kloosterhof, neemt de werkdruk na een fusie toe. De beheersbaarheid neemt af.

Ik heb enige jaren geleden bij een fusiegemeente gewerkt. Opvallend is dat die ambtenaren die nooit bij een grotere gemeente hadden gewerkt en die voor de fusie voorstander waren, dat daarna niet meer waren. Juist vanwege de beheersbaarheid neemt de werkdruk toe. Een management is niet in staat im dat voldoende te sturen.

De heer Kloosterhof heeft een perceptie probleem. Hij roept iets, maar het is alleen maar een idee over hoe het is. Het zijn geen feiten.

Er kleven vele aspecten aan herindeling. Ik heb niet het gevoel dat de geest van de heer Kloosterhof al die aspecten kan omvatten. Daarvoor zijn zijn verstandelijke vermogens, kennis van zaken en zijn levenservaring te beperkt.
Ab / beleidsmedewerker
De heer Kloosterhof lult maar wat over meer taken. Er komen na 1 januari weer wat taken bij, maar er zijn er afgelopen jaren heel wat weggegaan. Neem de brandweer, de inburgering, milieutaken etc. Per saldo, als je het over twintig jaar bekijkt, denk ik dat er sprake is van afname van taken. Het zijn altijd golfbewegingen. Politici moeten ophouden maar wat te roepen, en zich baseren op feiten die zijn onderbouwd. Kloosterhof moet zich eerst goed laten voorlichten.
Jan
Dit is maar weer eens het bewijs dat iedereen maar wethouder kan worden. Daar zou eens wat aan moeten worden gedaan.
Hylke ten Cate / geïnteresseerd burger
Eigenlijk moet eerst de bestuurlijke organisatie van Nederland goed geregeld moeten worden. Nu krijgen we voor elk terrein een aparte indeling van het land en worden zaken overgeheveld naar organen, die er niet voor zijn toegerust.
JaapvV / adviseur
Ik leef met de wethouder mee. Inmiddels is keer op keer bewezen dat een kleinere gemeente in de perceptie van de burger veel functioneler werkt dan een grotere gemeente. En daar gaat het uiteindelijk om. Dus: blijf volhouden!
Jan
@Jaap. Ik neem aan dat je oproep gericht is tot de burgers?
Mr R.M. Dalmijn
Ik heb met veel plezier het interview met de Wethouder in de papieren variant van BB gelezen. uit niets blijkt dat er sprake is van beperkte verstandelijke vermogens . Evenmin geeft het poneren van meningen of stellingen ,die door minder hoffelijk geaarden ten onrechte onder het begrip "gelul" samengevat worden, zorgen over Wethouders redeneerkracht. Wellicht dat de hooggeletterden , Ab en Leo , eens de moeite willen nemen in reflectie te bezien hoe de eigen zegenrijke carrière , ongetwijfeld door collegae bloemrijk bezongen en door Majesteit met linten beloond, van start is gegaan. Na deze langdurige exercitie resteert er wellicht nog enig tijd om het handboek "hoffelijkheid in Koreaans perspectief" te raadplegen.
Advertentie