Advertentie

Volendam ziet liever minder dagjesmensen

Interview met burgmeester Willem van Beek van Edam-Volendam.

22 mei 2016

Volendam zoekt een andere balans tussen toerisme en leefbaarheid in het vissersdorp. Liever iets minder dagjesmensen en meer verblijfstoeristen. Dat geeft minder onrust.

Bandeloze dagjesmensen die de viooltjes in de voortuinen vertrappen en onbeschaamd historische pandjes binnenlopen, hordes asociale Chinezen die op de dijk achter hun selfie stick aanhollen om vervolgens op de toiletbril bij een hotel-restaurant te gaan staan. Je hoopt er vanmiddag als persmuskiet op na alle heisa over de toeristen die de Volendammers het leven zuur maken. Want wie wil er nou achterblijven bij de kwaliteitsjournalisten van PowNed die begin deze maand meldden dat ‘Volendam toeristen haat’? Volendammers kunnen niet eens meer ‘een terrasje pakken’, meldde het Algemeen Dagblad omineus. Het moet niet gekker worden.

Overlast
‘We hebben hier best weleens een incident’, zegt burgemeester Willem van Beek van Edam-Volendam. ‘En ik heb ook begrepen dat vorig jaar zomer twee Chinezen bij een Volendammer die zijn voordeur had openstaan de huiskamer binnenstapten om een foto te maken. Ik wil het probleem van de overlast niet bagatelliseren, maar we moeten het niet groter maken dan het is. Maar dat is moeilijk als het om Volendam gaat. Begin dit jaar was er veel mediaophef over Hotel Spaander waar de wc’s op slot waren gedaan omdat Aziaten op de bril gingen staan. Die wc’s zijn allang weer open.’ Navraag leert dat de wc’s bij restaurant Van den Hogen nooit gesloten zijn geweest.

Incidenten
Vorig jaar bezochten zo’n anderhalf miljoen toeristen (bijna allemaal dagjesmensen) het dorp aan het IJsselmeer. Over vijf jaar zijn dat er volgens wethouder toerisme en economie Hans Schütt (Zeevangs Belang) meer dan twee miljoen. Handjes dichtknijpen, zou je denken. Dat doet het gemeentebestuur ook, maar de groei baart de gemeente wel zorgen. Om Volendam leefbaar en aantrekkelijk te houden, zouden er relatief minder dagtoeristen en meer verblijfstoeristen moeten komen. ‘Enkele incidenten zijn niet het richtsnoer, de groeitrend is bepalend voor het beleid’, aldus burgemeester Van Beek. ‘Dagtoeristen zijn interessant voor de lokale economie, maar niet voor alle ondernemers en boven een bepaalde grens ook niet voor de gemeente. We moeten een ander evenwicht zoeken.’

Reguleren
Dat is het voornemen voor de toekomst, nu moeten de bewoners van de Volendamse doolhofbuurt uit de brand worden geholpen, aldus burgemeester Van Beek. ‘Daar staan de oorspronkelijke huisjes kriskras door elkaar. Vroeger woonden soms wel tien mensen in zo’n huisje. Dat gebiedje is verschrikkelijk leuk om te zien. De bewoners op hun beurt zeggen: “We zijn geen museum, we leven hier. Bevorder nou niet dat er constant van die groepen langskomen. Zet informatie aan de rand van het doolhof en vraag dagjesmensen en gidsen om begrip.” Dat zullen sommige Volendammers onvoldoende vinden, maar dan valt er wel mee te leven. Er rijden hier geen ladderzatte Engelsen op bierfietsen rond; hier lopen de mensen keurig op en neer. We moeten van incidenten niet ons beleid maken, maar reguleren en inzetten op kwaliteit en langer verblijf. We moeten de dagjesmensen koesteren en niet afschrikken. Dat is minder hysterisch dan dat Volendam toeristen haat, hè?’

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 10 van deze week. (inlog)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Een dagje Volendam is leuk, maar je moet er toch niet aan denken daar langduriger te verblijven? Verblijfstoerisme zit er dus niet in.
Advertentie