Advertentie

Versieren om de cohesie te vergroten

Oranjegevoel - Voor je het weet lopen de oranjeversieringen volledig uit de hand, zeker als het Nederlands elftal de eerste ronde overleeft, en levert de pret alleen maar schade aan huis en haard op.

05 juni 2008

Zoetermeer heeft twee jaar geleden bij het WK-voetbal in Duitsland gemerkt dat het organiseren van de verkiezing van de best versierde oranjestraat een gouden greep is. Wethouder Patrick van Domburg (VVD, Veiligheidsbeleid, Wijk- en Buurtbeheer) legt uit.

 

‘De best versierde straat is een uitstekende manier om de sociale cohesie in een buurt te vergroten. Mensen gaan allemaal aan de slag om hún straat te versieren. Om mee te mogen doen, moet een buurt zich opgeven en bij de wijkmanager een soort van contractje ondertekenen. Mensen moeten de regels van woningbouwverenigingen in acht nemen, geen vreugdevuren aansteken, de openbare orde en de verkeersveiligheid niet in gevaar brengen en meer van dit soort dingen. En natuurlijk krijg je de prijs pas als je de boel hebt opgeruimd en schoongemaakt. Zo’n wedstrijd is dus dé manier om de rommel binnen de perken te houden.’

 

Acht buurten hebben zich ingeschreven voor de straatversierwedstrijd, wel minder dan tijdens het WK van 2006. Iedere wijk in Zoetermeer krijgt een hoofdprijs naar keuze - een buurtfeest, buurtbarbecue of opfleuractie van de gemeente. De wijkwethouder, een vertegenwoordiger van de woningbouwverenigingen, de wijkmanager en de buurtagent gaan op de fiets door de wijk om de leukste en origineelste oranjestraat eruit te pikken.

 

Bij de wethouder in de straat is het nog een saaie boel. Patrick van Domburg: ‘En dat komt niet omdat er bij ons geen huurwoningen zijn. Alles staat door elkaar bij mij in de buurt.’

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie