Emmen kortwiekt dorpscoöperatie
Dorpscoöperatie Nieuw-Dordrecht geniet landelijke bekendheid als kampioen burgerinitiatief. Maar de gemeente Emmen en bewoners rekenden deze zomer af met het coöperatiebestuur.
Dorpscoöperatie Nieuw-Dordrecht geniet landelijke bekendheid als kampioen burgerinitiatief. Maar de gemeente Emmen en bewoners rekenden deze zomer af met het coöperatiebestuur.
Een krimpdorp van 1.650 inwoners dat zelf verantwoordelijk wil nemen voor de kwaliteit van de woonomgeving, de lokale woningmarkt en de zorg. Het bracht Nieuw-Dordrecht (gemeente Emmen) landelijke bekendheid. Zozeer zelfs dat menigeen beweerde dat de dorpsbewoners het feitelijk allemaal al deden. Onzin, zegt bewoner Wim Hassink. ‘Concreet is er heel weinig gebeurd.’
Hassink stapte begin juli uit het bestuur van de dorpscoöperatie, nadat de ledenraad zijn kameraad, penningmeester Bennie Grimberg, wegens ‘autoritair gedrag’ de deur had gewezen. ‘Er werden dingen voor het dorp bedacht, vooral achter de schermen’, zei de ledenraadvoorzitter Jeroen Karstenberg tegen RTV Drenthe.
Vooral de aankoop en sloop van het leegstaande Groene Kruisgebouw, tegen de wens van een deel van de bewoners, zetten in het dorp kwaad bloed. De gemeente Emmen besluit vervolgens het ‘experiment dorpscoöperatie’ na twee jaar te beëindigen.
Ambtelijk moeras
Penningmeester Bennie Grimberg ziet begin juli de bui wel hangen, maar nog niet dat hij de kop van jut wordt. ‘Van de gemeentelijke ambities is niets meer over. Men durft niets los te laten, omdat men denkt dat bewoners niet in staat zijn om dingen goed georganiseerd over te nemen. We blijven tweeënhalf jaar low profile, in de hoop dat er na de volgende gemeenteraadsverkiezingen een beter college aantreedt. Dat geeft ons tijd om in het dorp korte termijnsuccessen te gaan boeken. Dat is wel belangrijk, want we zijn in een politiek en ambtelijk moeras terechtgekomen waar de gemiddelde inwoner van Nieuw-Dordrecht niks van snapt. In feite zijn we op twee fronten aan het strijden: richting gemeente en richting dorp. En tegelijkertijd krijgen we de strontkar over ons heen.’
Een dag later besluit de ledenraad van de dorpscoöperatie om Grimberg zijn bestuursfunctie te ontnemen. Waarna het complete coöperatiebestuur opstapt. ‘We willen kleinere dingen aanpakken. Meer zichtbaar in het dorp’, aldus ledenraadvoorzitter Jeroen Karstenberg. ‘We hadden vaak het idee dat we achter het bestuur aanliepen. We willen laten zien dat wij het ook wel kunnen.’
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Bedoeling was dat Nieuw-Dordrecht voortaan zelfstandig alles zou doen, omgeving onderhoudt maar ook problemen in de wijk met bv. buurtbewoners, zelf oplossen. Gemeente betaald een bedrag, maar doet niets meer, dorpsbewoners moeten dan zelf alles verzorgen. Beetje heel beknopte weergave, maar goed.
Lees vooral ook de uitgave over dorpscoöperatie van de wetenschapswinkel.
Niet alleen Nieuw-Dordrecht is bezig geweest met dergelijke constructie. Ook het wijkinvesteren project in Nieuw-Amsterdam is een pilot vanuit de gedachten van het ministerie Eli en BKZ.
ach ja, nu zie je wel weer. Het werkt niet !