Advertentie

Bedreigingen gemeenteraadsleden verdrievoudigd

Tijdens de afgelopen raadsperiode zijn raadsleden drie keer zo vaak bedreigd als in de periode ervoor. In een peiling in 2015 ging het nog om 5 procent, terwijl het nu om 15 procent van de raadsleden gaat, wat neerkomt op landelijk ongeveer 1200 raadsleden.

17 januari 2022
bedreiging-vuist.jpg

Tijdens de afgelopen raadsperiode zijn raadsleden drie keer zo vaak bedreigd als in de periode ervoor. In een peiling in 2015 ging het nog om 5 procent, terwijl het nu om 15 procent van de raadsleden gaat, wat neerkomt op landelijk ongeveer 1200 raadsleden.

Functioneren beïnvloed
Dat blijkt uit onderzoek van de NOS en de Nederlandse Vereniging van Raadsleden onder 8000 raadsleden, waarvan 1626 de enquête hebben ingevuld. Een kwart van de bedreigde raadsleden zegt dat de bedreigingen hun functioneren hebben beïnvloed. In 2015 was dat nog zo bij 15 procent van de bedreigde raadsleden.

Hondenpoep
De raadsleden geven allerlei voorbeelden van intimidatie en bedreigingen, soms ook met de dood. Het gaat van een raadslid klemzetten in de supermarkt tot herhaaldelijk zijn of haar auto bekrassen. Ook het ingooien van ruiten en hondenpoep door de brievenbus gooien komt voor. Vaak komen de bedreigingen binnen per mail, brief of social media, maar ook wel telefonisch of zelfs op straat, soms in het bijzijn van partner of kinderen. Aanleidingen zijn heel divers van de aanleg van een windmolen- of zonnepark tot Zwarte Piet en van de komst van een asielzoekerscentrum tot plannen voor nieuwbouw.

Bedreiging vanuit college
Verder is het opvallend dat vaker vrouwen dan mannen worden bedreigd en geïntimideerd, terwijl zij slechts 30 procent van het aantal raadsleden uitmaken. Nog opvallender is dat diverse raadsleden last hadden van intimidatie of bedreiging vanuit het college. Raadsleden uit Hollands Kroon, Den Helder, Zaanstad, Diemen en De Friese Meren hebben dat althans zo ervaren.

Terugkerend probleem
Uit vergelijkbaar onderzoek van Omroep Brabant onder 426 partijleiders van lokale partijen, waarvan er 151 reageerden, blijkt dat raadsleden bij een derde van die partijen te maken hebben gehad met agressie, zowel fysiek als online. Bijna de helft van de gevallen is niet gemeld bij de politie of de gemeente. Bij veel politici blijkt agressie een terugkerend probleem. Bijna de helft van hen heeft er naar eigen zeggen al minstens drie keer mee te maken gehad, acht procent zelfs meer dan tien keer.

Functioneel
Uit het onderzoek blijkt ook dat het raadswerk door de coronabeperkingen een stuk minder leuk is geworden. Dat komt door het digitaal vergaderen, stelt 82 procent van de raadsleden. Contacten worden meer functioneel en minder informeel en het contact met burgers is ook minder geworden. Voor de toekomst willen raadsleden graag meer ondersteuning, meer scholing en een hogere vergoeding.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

B. Janssen / Ambtenaar
Het is een weerslag van wat er speelt in de maatschappij. Polarisatie, ondermijning van politiek gezag van binnenuit en van buitenaf, de afstand tussen politiek en een deel van de burgers is enorm groot. Baudet en Wilders zijn zowel voeder van deze onverdraagzaamheid als iemand die dankzij deze onverdraagzaamheid gedijt. Zo lang we niet in staat zijn om de polarisatie om te buigen in gesprek blijven uitwassen onze democratie bedreigen. Deze tijd voelt alsof de jaren '30 uit de vorige eeuw terug zijn, met deels dezelfde maar ook andere onderliggende problematiek, maar met dezelfde onverdraagzaamheid.
Advertentie