Advertentie
bestuur en organisatie / Redactioneel

Parlementaire enquête

Voor het eerst in 124 jaar is er een kans dat de Eerste Kamer een parlementaire enquête gaat houden. Sinds de mogelijkheid om dit te doen (1887) heeft de senaat nooit van dit instrument gebruik gemaakt.

28 januari 2011

De fracties van de PvdA, SP en Christen- Unie willen een enquête naar 20 jaar privatisering van overheidsdiensten en -bedrijven in Nederland. Te denken valt aan het verkopen van nutsbedrijven, het loodswezen, de PTT, de Postbank, maar ook de invoering van de marktwerking in de zorg.

 

De Tweede Kamer beschikt al sinds 151 jaar over de mogelijkheid om via een parlementaire enquête onderzoek te doen. In al die tijd deed de Tweede Kamer het slechts twaalf keer. Een aantal enquêtes heeft behoorlijk wat stof doen opwaaien; in sommige gevallen leidde het tot andere regelgeving en/of instellen van toezicht. Vooral de enquêtes over de Bouwfraude (2002) en de IRT-affaire (1993), maar ook die naar de ondergang van de RSV-werf (1983-1984) sprongen in het oog.

 

Over het algemeen gaat het om gedegen en langdurige onderzoeken. De uitkomsten zijn doorgaans relevant en verlenen de Tweede Kamer gezag en oplossingsrichtingen. Het contrast met de volstrekt gedevalueerde Kamervragen die elke ochtend na het lezen van de kranten op ministers worden afgevuurd, is groot.

 

De parlementaire enquête is - zeker na de modernisering van de wet in 2008 - een machtig en prachtig instrument om grote maatschappelijke kwesties te onderzoeken. Het is dan ook te hopen dat de andere partijen in de Eerste Kamer het initiatief van vooral SP en ChristenUnie van harte zullen steunen. Het is uiterst relevant om te weten wat de zegeningen of handicaps zijn van de privatisering. Al was het maar omdat we aan de vooravond staan van de verkoop per opbod van de ov-bedrijven in de grote steden in de Randstad.

 

Dit parlementaire instrument zou veel vaker moeten worden gebruikt. Als ik nog enkele suggesties mag doen: een onderzoek naar wat de belemmerende factoren zijn om de regeldruk van de overheid structureel te verminderen? En waarom zijn we in Nederland tot nu toe niet in staat geweest om het overheidsapparaat te verkleinen?

 

Eerste Kamer grijp je kans!  

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

rwindt / machteloze burger
Alles wat met essentiele zaken te maken heeft als nutsbedrijven, onderwijs, spoor, telefonie, systeembanken, sociale woningbouw, zouden in stevige grip van de staat moeten blijven.

Overige zaken onder goed toezicht met adequate sancties bij wanbeleid. Zorg, UWV etc.

Nou lijkt het mij dat je marktwerking in de Zorg ook zonder enquete goed kan onderzoeken. Of prestaties van corporaties, vooral ook t.a.v. sociale woningbouw en rechten huurders op wooncomfort Die wordt zeker ontluisterend!

Ook met een onafhankelijk onderzoek zonder enquente ben je van die eeuwige discussie af en afkeuring, die we ter linkerzijde horen over neoliberalisme.

Dat is een beetje als klagen over een auto, die niet preventief wordt gecontroleerd op veiligheid en dan brokken maakt.
In onverantwoordelijke handen gaat het bij alles mis vroeg of laat.

Het heeft geschort aan witteboordenburgerschap en aan overheids controle met adequate sancties, bij delegeren of afstoten van taken door landelijke overheid..
Dat heeft vertrouwen van burgers gekost in politiek en openbaar bestuur.

Nou zou ik eerst nog wel willen weten wat Brussel voorschrijft en kan blokkeren als spoel t.a.v. marktwerking weer teruggedraaid zou moeten worden als uitkomst van enquete en politieke wensen daartoe.

Als je de schade weet, maar overheid is grip al kwijt, schiet je met een parlementaire enquete niet veel op.
D. van Arum / hoofd financien
De gekozen onderwerpen zijn zeker belangrijk. Een ieder heeft daar zeker een mening over, helaaas zijn de gevolgen van deze privatiseringsgolf nooit - goed - onderzocht. Een gedegen onderzoek acht ik zeker van belang.
Advertentie