Advertentie

Minister wil meer controle op stemmen tellen

Het tellen van stemmen bij verkiezingen moet beter worden gecontroleerd. Ook moet de transparantie groter worden. Dat schrijft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken in een evaluatie over de laatste verkiezingen, waarbij in totaal zo’n 9000 stemmen niet werden meegeteld.

20 juni 2017

Het tellen van stemmen bij verkiezingen moet beter worden gecontroleerd. Ook moet de transparantie groter worden. Dat schrijft demissionair minister Plasterk van Binnenlandse Zaken in een evaluatie over de laatste verkiezingen, waarbij in totaal zo’n 9000 stemmen niet werden meegeteld. 

Controleerbaarheid en transparantie vergroten
Uit de evaluatie blijkt dat niet alle gemeenten en hoofdstembureaus zich hebben gehouden aan instructies, zodat fouten tijdig zouden worden ontdekt en gecorrigeerd, schrijft Plasterk. Hij lijkt daarmee met name naar Den Bosch te wijzen waar 8700 stemmen niet zijn meegeteld. Elders in het land werden er in totaal zo’n driehonderd stemmen niet meegeteld. Plasterk wil maatregelen nemen om de transparantie en controleerbaarheid te vergroten. Om dat voor elkaar te krijgen is een wijziging van de Kieswet nodig.

Openbaar maken
De minister wil dat de processen-verbaal van de stembureaus en de opgave van de burgermeester met het stemtotaal voor de gemeente voor alle verkiezingen openbaar gemaakt moeten worden op het internet. Zo kan voordat de uitslag wordt vastgesteld gecontroleerd worden of er fouten zijn gemaakt. ‘Het past niet in de huidige tijdgeest dat processen-verbaal alleen korte tijd ter inzage liggen op de gemeentehuizen en daarna niet meer te raadplegen zijn’, aldus de minister.

Experimenteren met ander biljet
Plasterk stelt ook dat er moet worden overwogen om te experimenteren met een stembiljet dat nu gebruikt wordt door kiezers in het buitenland. Deze is kleiner en volgens Plasterk veel makkelijker en sneller te tellen.  Het huidige stembiljet in Nederland is vanwege de omvang minder toegankelijk voor sommige kiezers en bovendien lastig te tellen.

Geen instructies nodig voor gemeenteraadsverkiezingen
Instructies voor de digitale overdracht bij aankomende gemeenteraadverkiezingen zijn niet nodig, omdat er bij deze verkiezingen geen overdracht van totalen nodig zijn om een uitslag te berekenen. ‘Gemeenten kunnen bij de gemeenteraadsverkiezingen gebruik maken van digitale rekenhulpmiddelen die voldoen aan de eisen zoals die in het Kiesbesluit staan. Wel moeten uiteraard controles worden uitgevoerd zodat bijvoorbeeld fouten bij het invoeren van gegevens worden voorkomen.’

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Daan
Dus omdat ze in Den Bosch dronken waren, moeten in heel NL de regels worden verscherpt?
Sytze Dijkstra / Raadsgriffier
De standaardreactie op een incident: meer regels en meer controle! En gedurende zijn hele ambtstermijn is deze minister geen steek verder gekomen met de optie van digitaal stemmen. Zucht ...
Arnold / gemeentemabtenaar
Prutsminister, eerst de stemcomputer afschaffen en dan zeuren dat er door mensenwerk fouten worden gemaakt. Zelfs mijn zoon van 8 zegt dan: waarom zijn die stemcomputers dan verboden? De oplossing is soms zo0 simpel, maar nee nog meer controle......
Jan
Wat dacht je van stemcomputers en meer controle dáárop? Kwestie van ijken van elke stemcomputer en die niet aansluiten op internet. En het doorgeven van de resultaten via streng beveiligde verbindingen.
eric / ambtenaar
Joepie, er waren hoofdstembureau's die zich niet aan de controle instructies hielden, wat doen we dan?? Eh, we zetten alles op internet, probleem opgelost. Minister ff serieus graag!

Misschien kan je inzetten om gewoon de bestaande regels beter toe te passen? Iets minder tijdsdruk?

Misschien helpt het om je niet gek te laten maken door de media, maar die moet je natuurlijk te vriend houden. Zo maar wat andere ideetjes hé.
Rik / journalist
Kom nou toch! Het probleem zit hem niet in het wel of niet publiceren op internet. Plasterk bedenkt een oplossing voor een probleem dat niet bestaat. Bij het stemmen en tellen gaat het soms even mis. Mensenwerk. Even afgeleid. Een kaartje op een verkeerde stapeltje. Een stapeltje van 24 terwijl het er 25 moeten zijn. Van die dingen. En dan om 9 uur tellen, hertellen en hertellen, zonder dat je de boel sluitend krijgt. En dat met onhanteerbare stembiljetten als badlakens op je knieën op de grond. Daar zit het probleem Ronald. Waar blijft de stemcomputer? Publiceren op internet is flauwe kul. Windowdressing. Praatjes voor de vaak.
Rik / journalist
Waarom publiceren niet helpt.:

http://www.wijdemeersewebkrant.nl/2017/mrt17/170 …

Het lost het probleem niet op.
H. Wiersma / gepens.
Misschien iets voor deze minister om ze zelf te gaan tellen?
ReindeR Rustema / webmaster petities.nl
Ik zie net de foto's van de Wijdemeersewebkrant en ik begrijp nu waarom er zoveel geklaagd wordt over het tellen. Waarom zou je die formulieren netjes op elkaar moeten leggen tijdens het sorteren? Hallo zeg, beetje pragmatisch! Je grijpt één of meer van de grote stapel en terwijl je richting de stapeltjes op de grond loopt kijk je voor welke lijst het is. Je gooit het vel neer op de stapel op de grond (soms extra onderscheid lijsttrekker, populaire voorkeurstem of rest, maar niet bij alle lijsten) en loopt weer terug. Als ze niet helemaal glad gestreken zijn vallen ze langs de vouwen als dakpannetjes neer, dat schuift in elkaar als je het bij elkaar grijpt. We waren ruim op tijd klaar. Voor het tellen een extra check bij dat kleine stapeltje blanco omdat er misschien een paar onterecht op zijn gegooid. Wat waarschijnlijk meehelpt dat bij ons in het dorp geen tekort aan vrijwilligers is. Soms mag ik niet meehelpen omdat er teveel vrijwilligers zijn. We waren met z'n achten aan het tellen geloof ik, net als in de Wijdemeren stembureau 4.



Dat is het probleem in bepaalde gemeenten, een tekort aan gewone burgers en teveel geronselde, onwillige ambtenaren die moeten helpen. Beetje campagnevoeren en wat lintjes uitdelen aan stembureauvoorzitters die het vaak al decennia doen en je hebt dat probleem voor weinig opgelost. Er was ook een scholiere die door haar moeder was getipt dat je een kleine vergoeding krijgt. De hele familie is voor de vergoeding overal aan het helpen vertelde ze me.



Politiek junkies moeten niet thuis naar de uitslag gaan kijken maar meehelpen met tellen, dat moet de boodschap zijn! Na de uitslag wacht je toch evengoed 100 dagen voor je weet wat voor regering het wordt.
Advertentie