Advertentie

Minder geheime stukken in Den Haag

De gemeente Den Haag moet ophouden met het rondsturen van nepgeheimen. Het PvdA-raadslid Koen Baart kreeg vorige week de unanieme steun van de gemeenteraad om voorwaarden te stellen aan het predikaat ‘geheim’ dat het college op stukken zet.

29 mei 2008

Directe aanleiding voor Baarts onvrede over de ‘geheime trend’ was de informatie van wethouder Norder over de vertraagde verbreding van tunnels onder het Prins Clausplein.

 

Baart: ‘De fietstunnels onder het plein zouden worden verbreed om ruimte te maken voor autobussen van uit-supporters naar het stadion van ADO Den Haag. Vijftien maanden geleden is gestopt met dat werk en sindsdien is er niets gebeurd. We kregen een geheim tussenbericht waarvan ik niet begreep waarom het geheim was. Over de frictie tussen de gemeente en de bouwer over de meerkosten mocht ik niets zeggen, want dat was geheim, maar in de jaarrekening kwam ik hetzelfde verhaal én de meerkosten tegen. Bij de Dienst Stedelijke Ontwikkeling weet de linkerhand blijkbaar niet wat de rechterhand doet. Ik heb voorgesteld om dit geheime stuk niet te bekrachtigen en een motie ingediend om een motivering voor "rode stukken" te krijgen. Wat is geheim, welke passages niet en voor hoe lang.’

 

Het PvdA-raadslid is niet per se tegen geheime stukken. Koen Baart: ‘Het is terecht dat een brief over huurachterstanden van sportclubs geheim is. Onderhandelingsposities van de gemeente ga je niet uitgebreid in de commissie of in de raad bespreken. Ik heb ook beloofd dat ik alles zal doen om Den Haag op te stoten in de vaart der volkeren.’

 

Bouwer BAM wil weer beginnen met de verbreding van de tunnels, maar daar heeft het gepromoveerde ADO Den Haag niets aan als Ajax volgend seizoen op bezoek komt. De tunnels zullen dan nog niet klaar zijn.

 

De vraag wanneer informatie uit gemeentelijke dossiers het stempel ‘geheim’ of ‘strikt vertrouwelijk’ mag krijgen is actueel. Recent werd raadslid Bert Euser van de lokale partij EVA (Echt voor Albrandswaard) vrijgesproken van schending van een ambtsgeheim, nadat hij cijfers uit een ‘strikt vertrouwelijk’ dossier had geopenbaard.

 

Zie ook: 'Strikt vertrouwelijk' voldoet niet (09/05/2008)

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie