Advertentie

Gemeentesecretaris: ‘Rechtsstaat in de fout’

Jan Willemsen, gemeentesecretaris in Stein, is zijn vertrouwen in de rechtsstaat kwijt. Op 24 november van het afgelopen jaar schrijft hij na een bezoek aan de politierechter op zijn weblog over politie, openbaar ministerie en rechtspraak:

21 januari 2015

Jan Willemsen blijkt zijn huis verhuurd te hebben aan criminelen, die er een hennepplantage beginnen. In het boek Hellup-Hennep schrijft de gemeentesecretaris van Stein de juridische misère waarin hij belandde van zich af.

Vertrouwen
Jan Willemsen, gemeentesecretaris in Stein, is zijn vertrouwen in de rechtsstaat kwijt. Op 24 november van het afgelopen jaar schrijft hij na een bezoek aan de politierechter op zijn weblog over politie, openbaar ministerie en rechtspraak: ‘Ze kunnen van alles van me krijgen. Wat ze echter niet meer van mij zullen krijgen is respect. Dat hebben ze zelf voorgoed verknald.’

Arrogantie
De pilaren van de rechtsstaat moeten het wel erg bont hebben gemaakt. ‘Dat hebben ze ook, en voeg de Nationale ombudsman en het Slachtofferloket eraan toe’, zegt Willemsen (55), die de afgelopen vijf jaar met hen in de clinch heeft gelegen over de juridische afwikkeling van de vondst van een hennepplantage in zijn verhuurde huis. ‘Hun arrogantie en laksheid zijn stuitend. En vooral de onwil om te communiceren. Een gemeente zou het niet in haar hoofd moeten halen om zo met burgers om te gaan.’

Rechtszaak zelf doen
Om de juridische misère van zich af te schrijven, publiceerde Willemsen onlangs ‘Hellup-Hennep’. Voordat Willemsen in 2011 in Stein aan de slag ging, werkte hij bij de gemeente Landgraaf. Hij raakt zijn huis in Tegelen niet kwijt en verhuurt het dan maar. Ze vinden keurige huurders, die er op 1 september 2009 intrekken. Als hij onraad ruikt en bijna vier maanden later ‘inbreekt’ in het huis in Tegelen, ontdekt hij een complete hennepplantage. De schade aan het huis zelf bedraagt zo’n 35 duizend euro. Jan Willemsen: ‘Omdat de politie er een potje van maakte en het Openbaar Ministerie de zaak tegen de twee huurders seponeerde, zonder mij dat te melden, want fatsoen staat niet in de competentie top 10 van ons OM, heb ik mijn zaak civiel verder moeten voeren. Dat was na de ontbinding van het huurcontract niet nodig geweest als ik op het strafproces had kunnen meeliften. Nu moest ik een advocaat in de arm nemen en heb ik een deel als amateur zelf gedaan.’

‘Gij zult geen hennep telen’
Eerst moest dus het huurcontract door de kantonrechter worden ontbonden. Jan Willemsen: ‘Terwijl we in het huurcontract nadrukkelijk hadden opgenomen: ‘Gij zult geen hennep telen’. Een idiote en tijdrovende belasting van de rechtspraak. Het werd een verstekvonnis want de huurders waren niet te vinden. De politie vond ze niet, ik wel. Op de sociale media volg ik ze tot op de dag van vandaag, maar de Limburgse politie moet nog in het digitale tijdperk stappen.’

Strafvervolging
Nadat Jan Willemsen in 2012 een artikel 12 procedure is, krijgt het Openbaar Ministerie uiteindelijk de opdracht van het gerechtshof in Den Bosch om tóch tot strafvervolging over te gaan. De strafzaak dient op 24 november 2014, bijna vijf jaar later. De strafeis van het OM: honderd uur werkstraf of vijftig dagen vervangende hechtenis. Willemsen: ‘Maar de politierechter in Roermond meende dat er te veel tijd was verstreken tussen het plegen van het strafbare feit en de zitting. Daarom wilde hij geen straf uitspreken. Het is de wereld op zijn kop: OM en politie krijgen de feiten niet boven tafel maar doen daar wel jaren over, ik dwing een vervolging af en dan duurt het te lang.’

Kastje-muur
Willemsen neemt de rechtspraak wel wat kwalijk, maar vooral het Openbaar Ministerie en de politie moeten het ontgelden. ‘Niemand wil of weet iets, je wordt van het kastje naar de muur gestuurd en het is vooral afwachten tot iemand bereid is wat te doen.’ Jan Willemsen haakte niet af, maar blijft wel zitten met een verloren vertrouwen in de rechtsstaat, een nog bij de henneptelers te vorderen bedrag van 60 duizend euro en een restschuld van bijna 10 duizend euro aan juridische kosten die niet worden vergoed.

Lees het hele verhaal in Binnenlands Bestuur 1 (inlog)

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

kees / caravanverkoper
Het wonderlijke is niet dat Willemsen zijn vertrouwen in de rechtsstaat is kwijt geraakt, nee. Het wonderlijke is juist dat hij dat vertrouwen anno 2015 kennelijk nog had.
Hans van Wegen / BPA / Fractievoorzitter Burger Partij Amersfoort (BPA)
- er is maar één goede remedie - nooit je huis in zijn geheel verhuren, maar altijd minus 1 kamer (jouw kantoor) / en in het Huurcontract laten vermelden dat je daar, overdag tussen 11.00 en 13.00 uur in mag komen - zo ontdek je binnen no-time of je echte huurders heb, of katvangers - succes !
August Biels / gewezen ambtenaar
Tja, zo maakt meneer de gemeentesecretaris eens een keer mee wat de gewone burger meemaakt. En dan moet er meteen maar een heel boek aan gewijd worden....



Als burgers bij iedere misstap van de verschillende overheden en hun diensten een boek zouden publiceren, dan hadden we een paar bibliotheken nodig om ze op te bergen.
loek / v.m. jur.medew. gsd
@August Biels. In principe heeft u gelijk. M.i. is het goed dat deze man een boek heeft geschreven; alles wat op papier staat is reproduceerbaar. Natuurlijk is het ook overbekend in wat voor georganiseerde chaos we wonen. Het grote probleem blijft dat velen dat niet willen zien en slechts wakker worden wanneer het hen zelf raakt. Dan is de wereld ineens te klein. We barsten in dit land dan ook van de korte termijn denkers. Het is niet op te lossen, zelfs niet door een revolutie want daarna begint het van voren af aan.
Harm
@August Biels. Wat een vreemde onnozele reactie van een blijkbaar gewezen gefrustreerde ambtenaar, waarschijnlijk ooit functionerend op een laag niveau. Complimenten voor Jan Willemsen (zijn functie vind ik in deze onbelangrijk) die met zijn ervaring inwoners in Nederland waarschuwt tegen de criminele praktijken van enkele huurders. Ook de waarschuwing dat als je het verhuur niet maximaal regelt dat je in een juridische molen komt waar blijkbaar weinig begrip is voor de overtredingen en de vervolging. Dat ook rechters hiermee een loopje nemen is ronduit schandalig. Als de rechterlijke macht zo acteert dan komt de rechtstaat langzaam maar zeker in gevaar.
Freek van Oosten
Dit verbaast niet. Wie het Limburgse OM gevolgd heeft in de zaak van Jos van Rey, ontwaart een organisatie die bol staat van arrogantie en incompetentie.

Verder valt de naïviteit van deze gemeentesecretaris op. Zijn burgers ervaren dit regelmatig. Hield Willemsen toen oren en ogen gesloten ?
Arjan
@Freek Jouw reactie is gebaseerd op onkunde en een vooroordeel. Van Rey wordt verdacht van ernstige ambtsmisdrijven. Opsporing en onderzoek gebeurt dan door het Landelijk Parket en de Rijksrecherche (en niet door het nabije Limburgse Openbaar Ministerie).
Bert Bakker / zelfstandig veiligheidsadviseur
De verhuurder/eigenaar heeft helemaal gelijk, nooit HELEMAAL verhuren, zodat je controle kunt houden op wel en wee in en van de woning ! Er zijn er al te veel goedwillende brurgers op die manier ingetuind !
Teuntje (de onschatbare) / arbeider
Over naïviteit gesproken. Probeer je eensgezinswoning sowieso maar eens (partikulier) te verhuren en dan ook nog eens met de restrictie dat je 1 kamer voor jezelf houdt. "Huis te huur, maar tussen 1 en 3 kom in bij je binnen banjeren en controleer en passant ook nog eens de overige ruimtes", ja daar zit een "doorsnee" gezin op te wachten!

En als je al constateert dat je ciminele huurders hebt, krijg ze er dan maar eens uit. Ga je ze zelf buiten zetten? De sterke arm inschakelen? Ga - zelfs met een gerechtelijk bevel - eens naar de politie; die zegt doodleuk daar geen tijd voor te hebben (van nabij meegemaakt en dat gebeurt niet incidenteel!)
John / Adm. medewerker
Een kennis van mij is ook zoiets overkomen.

Is zelf verhuisd maar krijgt zijn oude huis niet verkocht. Na een jaar besluit hij het maar te verhuren aan een keurig stel die beiden een baan hebben. Dus een regelmatig inkomen. Niets mis mee, toch?

Naderhand komt hij er achter, dat het huis is verhuurd aan derden. Erger nog, op het moment dat hij het huis wilt inspecteren (Dat recht heeft hij in het huurcontract staan) is niemand thuis Hij kijkt rond, ziet een raam open staan en gaat naar binnen. Blijkt dat de voordeur is voorzien van een boobytrap en het huis één grote plantage is. Hij meldt het meteen aan de politie en hetzelfde spel volgt als in het voorbeeld. Erger nog: DE burgemeester van de betreffende gemeente wil de woning op advies van de politie voor een lange periode sluiten! Geen contact met de eigenaar geweest of zo. Er wordt in eerste door de politie zelfs beweerd, dat de eigenaar helemaal niets heeft gemeld. Na veel procedures wordt de huurovereenkomst ontbonden en krijgt hij de burgemeester zo ver, dat de sluiting van de woning wordt opgeheven. Heeft hem kapitalen gekost aan gerechtskosten en verbouwingskosten. Het verhaal komt dus heel bekend voor en staat niet op zich. Dat de man in het artikel gemeentesecretaris is, doet niets ter zake, het kan iedereen overkomen.
Advertentie