Haren gooit kont tegen de krib
De gemeente Haren werkt niet meer mee aan de herindeling met Groningen en Ten Boer en gaat opnieuw knokken voor behoud van zelfstandigheid. Het provinciebestuur heeft geen goed woord over voor het besluit van Haren en zet de herindeling onverminderd door.
De gemeente Haren werkt niet meer mee aan de herindeling met Groningen en Ten Boer en gaat opnieuw strijden voor behoud van zelfstandigheid. Een meerderheid van de raad heeft een motie met die strekking aangenomen. Het provinciebestuur heeft geen goed woord over voor het besluit van Haren en zet de herindeling onverminderd door.
Interpellatiedebat
Directe aanleiding om niet mee te werken en te blijven knokken voor zelfstandigheid is het rapport van het COELO (Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden). Dat heeft in opdracht van de gemeente de financiën van Haren onderzocht. Het COELO concludeerde dat de financiële situatie niet florissant is, maar dat de gemeente wel op eigen benen kan blijven staan. Volgens de coalitie van D66, Gezond Verstand Haren en het CDA is daarmee de belangrijkste reden tot herindeling vervlogen. Tijdens een interpellatiedebat maandagvond dienden deze partijen een motie in die door de voltallige coalitie (10 raadsleden) is aanvaard en door de voltallige oppositie (zeven raadsleden) is verworpen.
Herindeling stoppen
De drie wethouders hebben de motie omarmd. ‘In onze ogen is deze gedwongen herindeling overbodig. Als we zouden meewerken aan de verdere concretisering van het herindelingsontwerp geven we een dubbele boodschap af’, stelt wethouder Michiel Verbeek (bestuurlijke toekomst, D66). Burgemeester Pieter van Veen beraadt zich volgens de wethouder nog op een standpunt. In het college is dinsdag besloten een brief naar Gedeputeerde Staten te sturen. ‘Daarin zullen we aangeven dat herindeling niet nodig is en zullen we GS verzoeken de gedwongen herindeling te stoppen’, aldus Verbeek.
Wisselende koers
Dat zullen Gedeputeerde Staten niet doen. ‘Het herindelingsproces zoals we dat met de drie gemeenten hebben afgesproken, gaat gewoon door’, stelt gedeputeerde Patrick Brouns (CDA) desgevraagd in een reactie. Volgende week stellen GS het ontwerp vast; daarna wordt het in de betrokken gemeenten ter inzage gelegd. GS blijven koersen op een herindeling per januari 2019. Brouns heeft geen goed woord over voor het besluit van Haren om de stekker uit het herindelingstraject te trekken. ‘Het doet geen recht aan de positie van de inwoners van Haren, van de tegen- noch voorstanders. Helaas is het ook een voorbeeld van een van de redenen waarom we het herindelingsproces hebben opgestart. Het is het zoveelste besluit sinds 2007 en getuigt van een continu wisselende koers.’
In de kou
Uitermate vreemd vindt Brouns dat het college van Haren in zijn vergadering van vorige week dinsdag het herindelingsontwerp heeft goedgekeurd en dat de raad er nu voor kiest ‘om de belangen van de inwoners en werknemers van de gemeente Haren niet meer bestuurlijk te vertegenwoordigen in het overleg met Groningen en Ten Boer. Dat getuigt niet van bestuurskracht en consequent besturen.’ GS beraden zich op welke manier de positie en de inbreng van de inwoners en werknemers kunnen worden geborgd. ‘De inwoners, maar ook de werknemers hebben daar namelijk wel recht op’, stelt Brouns. ‘Ze laten de inwoners van Haren en de medewerkers van de gemeente in de kou staan in plaats van constructieve afspraken te maken met Groningen en Ten Boer over wat belangrijk is voor Haren qua voorzieningen, ruimtelijke ordening, burgernabijheid en – betrokkenheid, alsmede over de rechtspositie en baanbehoud van de huidige werknemers en de invulling van bestaande vacatures. Dit leidt enkel tot ontlopen van verantwoordelijkheden, onzekerheid in de samenleving bij inwoners en medewerkers en uiteindelijk verdere kostenverhogingen.’
Zodra opgeslokt door Groningen is Haren hooguit nog een buitenwijk van die gemeente. En zijn voorbeelden genoeg van vergelijkbare samenvoegingen. En de negatieve gevolgen.