Advertentie

Kracht publieke opinie: wen er maar aan

De gouverneur van Limburg, Theo Bovens, is bang dat de toenemende druk van de publieke opinie slecht is voor het ambt van openbaar bestuurder. Media-ethicus Huub Evers en lokale politicus John Gunther vinden dat burgemeesters hier gewoon tegen moeten kunnen.

16 december 2014

Bestuurders moeten accepteren dat burgers hun mening steeds gemakkelijker geven en verspreiden. ‘In dit mediatijdperk moeten burgemeesters daar gewoon tegen kunnen,’ vindt oud-hoofddocent media-ethiek Huub Evers. Hij reageert op uitspraken van de Limburgse gouverneur Theo Bovens die de druk van de publieke opinie als een steeds groter probleem ziet. 

Kwestie Hoes
De CdK van Limburg liet in een interview met het Eindhovens Dagblad weten dat burgers best hun mening mogen uiten over politici: ’Maar er leeft inmiddels een soort verwachting dat als veel mensen maar iets vinden, dat ook moet gebeuren. En dat een burgemeester niet kan blijven als het publieke draagvlak onder druk staat.’ Hij doelt hiermee op de kwestie Hoes.

Populair
Bovens zegt verder: ‘Een burgemeester moet onafhankelijk van de publieke opinie kunnen opereren, zonder zich druk te hoeven maken of hij er populair van wordt.’ Bovens noemt als voorbeeld de enquête van D66 vorige maand over Hoes. ‘Dan geven burgers massaal aan dat ze tegen een tweede termijn zijn. Wat zou dat? Het is de gemeenteraad die daarover beslist.’

Accepteren
Media-ethicus Huub Evers erkent dat burgemeesters het tegenwoordig moeilijker hebben dan voorheen, maar dat is volgens hem niet terug te draaien. ‘Het is onvermijdelijk dat het publiek zich meer laat horen, vooral met de komst van de sociale media. Je kunt mensen ook niet opleggen dat ze hun mening niet meer kenbaar maken. Je zult moeten accepteren dat dit de realiteit is en de consequenties daarvan onder ogen zien. Overigens zie ik daar, anders dan de gouverneur, geen gevaar in.’


Glazen huis
De Maastrichtse SP-fractievoorzitter is het met Evers eens. ‘Als er bepaalde zaken in de media terechtkomen, zoals met burgemeester Hoes, en mensen reageren daarop dan is dat hun goed recht. Ik denk dan, zorg gewoon dat verkeerde uitspraken niet in de buitenwereld terechtkomen. Overigens, geldt dit niet alleen voor bestuurders maar ook voor raadsleden. Als ik dronken over straat loop denken mensen ook niet: “Die heeft een leuke avond gehad.” Je leeft nu eenmaal in een glazen huis.’


Profijt
Overigens is het goede nieuws volgens de media-ethicus dat bestuurders ook volop profijt kunnen hebben van het veranderde media-landschap. ‘Het werkt natuurlijk ook de andere kant op. Je kunt als burgemeester via social media voortdurend signalen van burgers oppikken en laten weten wat je doet. Goed kunnen omgaan met media èn social media zou daarom op het wensenlijstje voor een toekomstige burgemeester moeten staan,’ aldus Huub Evers.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk bongers / burger
Helemaal eens met Huub Evers. De status van "horigen" die veel door de overheid wordt gebruikt in de benadering van burgers is ten einde.

Helaas kunnen de "overheidsdienaren" er vaak slecht mee om gaan en is de tegenreactie veelal intimidatie van de schrijvers.



Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Luisteren en aanschouwen wat de maatschappij (maar vooral media!) uiten is natuurlijk altijd verstandig. Echter, je erdoor laten leiden is een vorm van zwakte! Zorg dat je verhaal goed in elkaar steekt. Beter goed beleid als korte termijn populariteit! De overheid hoort de backbone te zijn van onze maatschappij, de bestuurders moeten dusdanig acteren dat zij uiteindelijk hun naam zien prijken op een straatnaambord of gekoppeld aan een weg. Ten dienste van de maatschappij met als uiteindelijke dank een ter ere van henzelf. Het lokale en ook het landelijke bestuur is teveel verworden tot een eigen ego en daarmee gewin. Daarop voortbordurend; compliment aan Jort Kelder die het in Buitenhof prima verwoordde; de oude rijken, de aristocratie. Je kunt er veel van en over zeggen, maar zij gingen voor een sterk en stabiel beleid, zowel overheidswege als binnen de bedrijfsvoortzetting en niet voor het korte gewin zoals de "nieuwe rijken". Deze laatste groep zal zelden worden geëerd, maar ja, zij weten ook niet "hoe het heurt of wat is het weert"...
Advertentie