Advertentie

Geen burgemeestersreferendum Rotterdam

Een nipte meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad heeft tegen een burgemeestersreferendum gestemd. 23 raadsleden stemden tegen, 22 voor. De opvolger van Ivo Opstelten, die per 1 januari vertrekt, zal oor de raad worden gekozen.

25 april 2008

PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst, zelf voorstander van de gekozen burgemeester, kreeg niet zijn hele fractie mee. Uiteindelijk stemden vier PvdA’ers tegen en werd het referendum met één stem weggestemd. Samen met CDA, VVD, GroenLinks, ChristenUnie-SGP, SP en D66 haalden zij een nipte meerderheid. Dit tot grote teleurstelling van Leefbaar Rotterdam die graag wilde dat de Rotterdammers zelf hun burgemeester mochten kiezen.

 

Een stadsenquête onder de inwoners moest duidelijkheid brengen over hun wensen.  Het CDA gaf al bij voorbaat aan dat de enquête geen rol speelde in de overweging en dat de partij tegen een referendum zou stemmen. Leefbaar Rotterdam was al vanaf het begin voor de volksraadpleging. Een meerderheid van 64 procent van de ondervraagde Rotterdammers zag het wel zitten zelf de burgemeester te mogen kiezen. Wel bleef onduidelijk hoeveel van hen naar de stembus zou gaan, omdat 37 procent van de ondervraagden zei zeker te gaan stemmen. Waarschijnlijk speelden de referenda in Eindhoven en Utrecht hierbij een rol. De inwoners konden in beide steden kiezen tussen twee PvdA-kandidaten.

 

Het kabinet trok begin dit jaar de stekker uit het burgemeestersreferendum, omdat ‘het niet bevorderlijk is voor de status van burgemeesters’.

 

Sinds de invoering van de volksraadpleging voor een nieuwe burgemeester in 2001 is er acht keer een burgemeestersreferendum gehouden. Drie keer - in Zoetermeer, Utrecht en Eindhoven - was het referendum ongeldig omdat de opkomst onder de vereiste dertig procent lag.

 

Zie ook:
Enquête onder Rotterdammers over opvolging Opstelten (14/04/2008)
'Rotterdam bepaalt zelf de burgemeester' (28/03/2008)
Pastors houdt opvolging Opstelten in beraad (21/03/2008)
Kabinet schrapt burgemeestersreferendum (18/02/2008)

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie