Advies: schaf geborgde zetels waterschap af
Het systeem van geborgde zetels binnen het waterschapsbestuur moet worden afgeschaft. Dat adviseert de Adviescommissie geborgde zetels bij waterschapsbesturen. Dat advies is op verzoek van minister Cora van Nieuwenhuizen (infrastructuur en waterstaat) gemaakt.
Het systeem van geborgde zetels binnen het waterschapsbestuur moet worden afgeschaft. De gekozen politieke partijen zijn in staat om alle belangen af te wegen, ook die van bijvoorbeeld agrariërs. Bij de samenstelling van de kandidatenlijsten van de politieke partijen wordt eveneens rekening gehouden met specifieke belangen in het gebied.
Diffuus
Daarnaast is het onderscheid in het waterschapsbestuur tussen fracties uit geborgde zetels en politieke fracties ‘in hoge mate diffuus’. Dat stelt de Adviescommissie geborgde zetels bij waterschapsbesturen in haar advies ‘Geborgd gewogen’ dat op verzoek van minister Cora van Nieuwenhuizen (infrastructuur en waterstaat) is gemaakt. Specifieke belangen kunnen daarnaast ook op andere manieren naar voren worden gebracht, via bijvoorbeeld klantenpanels, adviesraden en zetels in adviescommissies, aldus de commissie.
Waterschapswet
In elk waterschap wordt nu nog een aantal zetels (minimaal zeven en maximaal negen) automatisch toebedeeld aan vertegenwoordigers van boeren, bedrijven en natuurorganisaties. De provincie bepaalt de omvang van de geborgde zetels. Als het advies om de geborgde zetels te schrappen niet wordt overgenomen, dan moet de omvang van het waterschapsbestuur en die van de geborgde zetels in de Waterschapswet worden vastgelegd en niet meer aan de afzonderlijke provincies worden overgelaten, adviseert de commissie. Zij adviseert dan te kiezen voor een omvang van dertig zetels.
Onbegrijpelijk
Het adviesrapport wordt de komende tijd besproken met onder meer de waterschappen, departementen en andere belanghebbende partijen. LTO Nederland heeft al laten weten het advies om de geborgde zetels af te schaffen ‘onbegrijpelijk’ te vinden en wil dat het van tafel gaat. ‘Goed waterbeheer is van cruciaal belang voor boeren. Van voldoende water voor onze gewassen tot droge voeten in de weilanden: zonder watermanagement zijn we nergens in Nederland. Toenemend extreem weer onderstreept dat alleen maar. Het is verbijsterend dat de Adviescommissie dat belang onderschrijft en vervolgens zonder gedegen onderbouwing voorstelt de geborgde zetels af te schaffen’, aldus Trienke Elshof, portefeuillehouder Ondernemen in een Gezonde Omgeving bij LTO Nederland.
Niet gegarandeerd
LTO Nederland stelt dat lokale kennis van het gebied en draagvlak voor het waterbeheer essentieel zijn. De geborgde zetels zorgen ervoor dat die belangen aan tafel zitten, zowel vanuit de landbouw, de natuur en het bedrijven. Via een stelsel van lijsten van politieke partijen is dat niet gegarandeerd, stelt de landelijke Land- en Tuinbouworganisatie. Borging van die belangen via vaste zetels is daarom van groot belang, benadrukt LTO Nederland.
Ik weet uit eigen ervaring juist heel goed wat waterschappen doen. Vandaar ook dat ik het in mijn bijdrage had over "de belangrijke watertaak". De taak van de waterschappen is ook heel belangrijk.
De vraag waar het nu over gaat is de ORGANISATIE van die taak. Moet dat op een manier die wel democratisch wordt genoemd maar waarvan de raad al voor de helft is ingevuld door een belangengroep? Ik denk het niet.
Ik denk dat die belangrijke taak veel beter kan worden uitgevoerd door de provincie (geen grensoverlappingen meer) of door RWS. Dat zorgt voor een integraal beleid, veel beter dan de de eén-issue "democratie" die de waterschappen nu is.