Motie over digitaal stemmen bij ledenvergadering VNG
Gemeente Utrechtse Heuvelrug wil dat de VNG aan het ministerie van Binnenlandse Zaken voorlegt dat er zo snel mogelijk een manier van digitaal stemmen wordt ontwikkeld. Er is door de gemeente een motie ingediend waarover woensdag tijdens de Algemene Ledenvergadering gestemd gaat worden.
Gemeente Utrechtse Heuvelrug wil dat de VNG aan het ministerie van Binnenlandse Zaken voorlegt dat er zo snel mogelijk een manier van digitaal stemmen wordt ontwikkeld. Er is door de gemeente een motie ingediend waarover woensdag tijdens de Algemene Ledenvergadering gestemd gaat worden.
Goede voorbeelden in andere landen
Burgermeester Naafs vertelt aan Binnenlands Bestuur dat het hoog tijd is om van het ouderwetse telsysteem af te stappen en nieuwe een nieuwe oplossing te ontwikkelen. In andere landen heeft hij diverse goede voorbeelden van digitaal stemmen tellen gezien. ‘Het proces is nu veel te arbeidsintensief. Er zijn diverse gemeenten die dit ook ervaren. We willen met de motie de VNG, die al in overleg is met het ministerie hierover, met een aangenomen motie ondersteunen.
Eisen voor het nieuwe systeem
De nieuw te ontwikkelen digitale wijze van stemmen moet voldoen aan een aantal eisen. Het moet controleerbaar, betrouwbaar en veilig zijn. Daarbij moeten de uitkomsten snel geleverd kunnen worden. De vergoedingen die er nu zijn voor de betrokken personen bij het stemmen tellen staan niet in verhouding tot de geleverde prestaties, omdat gebruikelijke arbeidstijden in zeer ruimte mate overschreden worden. Utrechtse Heuvelrug vindt daarnaast ook een volledige financiële compensatie voor alle betrokken personen bij de verkiezingen niet realistisch, omdat de omvang van het totale bedrag te groot is bij een werkelijke beloning van de geleverde diensten.
Motie wordt vermoedelijk aangenomen
De gemeente stelt in de motie ook voor dat de VNG bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken voorlegt om ‘Met voorstellen te komen die het gehele stemproces en de bijhorende deelprocessen nieuw inrichten vanuit een digitale invalshoek en deze voorstellen integraal afweegt tegen het huidige analoge proces qua kosten en belasting van betrokkenen.’ Naafs is positief gestemd over de uitkomst. Hij verwacht dat de motie zal worden aangenomen, verwijzend naar het positieve stemadvies dat de VNG nog gaat uitbrengen. De stap naar volledig digitaal stemmen is volgens hem nog wel ver weg.
De moties die woensdag worden behandeld bij de Algemene Ledenvergadering van de VNG zijn hier te vinden.
Reacties: 11
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Wat is nou het probleem? Ik hoorde van een collega die stembureauvoorzitter in Almere is dat het daar een groot probleem is om burgers te vinden die als vrijwilliger willen meehelpen. Dus worden ambtenaren ingezet die met tegenzin hun avond moeten inleveren.
Waarom lukt het in sommige gemeenten niet en andere wel om burgers mee te laten helpen?
Dit laatste zie ik vooral als een dicussiepunt over de voor en nadelen hiervan; ben er zelf nog niet uit.
Overigens is het voor de rest gezeur in de marge. Het amg allemaal geld en tijd kosten, maar voor iets wat van zo'n maatschappelijk belang is staat wat mij betreft zorgvuldigheid bovenaan. En als je dat het best garandeert met met de hand tellen, dan doen we het met de hand. En ene dagje meer of minder maakt ook echt niet uit in Nederland formatieland...
En overigens de 14.000 niet getelde stemmen... er is ook weleens iemand vergeten om een floppy in te leveren...
Ik zet me al jaren in als vrijwilliger op het stembureau en het is mijn enige vrijwilligerswerk waar ik een - overigens prettige - vergoeding voor krijg.
De Gemeente Utrechtse Heuvelrug vergeet maar even dat een stemcomputer een veelvoud gaat kosten, tenzij we elke maand naar het stembureau mogen :)