bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Samenwerken aan zorg en veiligheid: ieders rol en expertise zo effectief en efficiënt mogelijk gebruiken

Samenwerken aan zorg en veiligheid: ieders rol en expertise zo effectief en efficiënt mogelijk gebruiken

BMC
20 mei 2021
zorg-en-veiligheid.jpg

Elkaar leren kennen en daar ook tijd voor maken. Volgens projectleider en docent Minke Poppens van BMC is dat een belangrijke stap om als partnerorganisaties op het snijvlak van zorg en veiligheid tot goede resultaten te komen: “Kwetsbare inwoners hebben vaak meerdere problemen omdat er een domino-effect ontstaat. De afzonderlijke organisaties, van gemeente tot GGZ en van justitie tot woningcorporaties, kunnen het als individuele eilandjes niet oplossen.” VNG en BMC verzorgen de opleiding zorg en veiligheid voor alle betrokkenen die deze samenwerking beter willen organiseren.

De complexe materie op het snijvlak van zorg en veiligheid vraagt om een intense samenwerking tussen overheid, maatschappelijke partners en direct betrokkenen. Minke Poppens: “Die daarbij ook nog eens vaak elk een andere taal spreken en vanuit een andere context werken. Die verschillen werpen soms ook onderlinge barrières op, bijvoorbeeld op het gebied van privacy en gegevensdeling.” De samenwerking moet vanuit gelijkwaardigheid plaatsvinden. Dat is de weg naar commitment en onderling vertrouwen, op basis waarvan goede afspraken en effectieve aanpakken tot stand kunnen komen. Er is nu vaak discussie over wie de regie heeft, waarbij vaak het misverstand heerst dat die speler, in veel gevallen de gemeente, ook de koers zou moeten bepalen. “Er is echter niet één partij die erover gaat. Er zijn meerdere partners betrokken, waarbij je probeert om sleutelfiguren in stelling te brengen om ieders expertise en rol zo effectief en efficiënt mogelijk te gebruiken. De regie zou zich dus vooral moeten richten op de samenwerking”, aldus Poppens.

Gevoeligheden
AfbeeldingAls onderdeel van de ontwikkeling van de opleiding organiseerden VNG en BMC een pilot om op basis van die ervaringen hun programma te finetunen. Twee van de deelnemers waren Danny Nijdam (foto links) en Jan Heiner (foto rechts). Nijdam is teamleider algemene zaken Ambulante Forensische Psychiatrie Noord (AFPN Groningen), Heiner is adviseur openbare orde en veiligheid in de gemeente Nijkerk. AfbeeldingBeiden liepen in de praktijk tegen allerlei obstakels aan. Ze zijn zeer te spreken over de opleiding, die hen handvatten biedt om structureler naar oplossingen te zoeken en ze ook te vinden. “In de praktijk maak ik bijvoorbeeld te vaak mee dat een partij informatie vraagt zonder rekening te houden met eventuele gevoeligheden van de ander”, stelt Nijdam. “Ze denken ergens recht op te hebben, dus eisen ze het op. Terwijl het juist zo belangrijk is om echt naar je partnerorganisaties te luisteren en een samenwerkingsrelatie op te bouwen vanuit vertrouwen en begrip.”

 

Lees verder op bmc.nl >

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.