7 tips voor een goede uitvoering van de Spreidingswet
Zo kunnen gemeenten grip houden op dit complexe proces.
Het voornemen van het nieuwe kabinet om de Spreidingswet in te trekken zorgt bij veel gemeenten voor onrust. VNG-voorzitter Sharon Dijksma uitte hierover al haar zorgen en waarschuwde ‘dat de wet pas weg kan als het huis op orde is, anders wordt de opvangcrisis in de praktijk alleen maar groter.’ Een poll van BMC toont aan dat 87 procent van de respondenten intrekking om deze reden geen goed idee vindt. Het leidt volgens hen niet tot een werkbare situatie voor gemeenten, die de wet moeten uitvoeren. Daarom geeft managing consultant Marieke Tetteroo zeven tips om grip te houden op dit complexe proces.
Bij de uitvoering van de Spreidingswet door een gemeente spelen verschillende belangen en uitdagingen. Om dit proces effectief te beheren is het belangrijk om een team samen te stellen waarin alle werkvelden en expertises vertegenwoordigd zijn. Kies voor een programmatische en domein-overstijgende aanpak. En geef invulling aan de tips hieronder. Dat helpt om een solide basis te leggen voor succesvolle integratie van nieuwkomers.
1. Communiceer helder
Zorg voor transparantie en consistente communicatie met alle betrokken partijen, zoals gemeenteraad, ambtenaren, bewoners en maatschappelijke organisaties. Informeer hen regelmatig over doelen, voortgang en uitdagingen van de spreidingswet.
2. Betrek inwoners
Neem inwoners vanaf het begin mee in de plannen en besluitvorming. Organiseer informatieavonden, inspraakbijeenkomsten en consultaties om zorgen en suggesties van bewoners te horen en mee te nemen in het beleid.
3. Werk samen met partners
Werk nauw samen met woningcorporaties, welzijnsorganisaties, onderwijsinstellingen en andere relevante partners. Deze samenwerking kan zorgen voor een breed draagvlak en de nodige middelen en kennis om de wet succesvol uit te voeren.
4. Wees flexibel
Neem een flexibele houding aan bij de planning en uitvoering van de Spreidingswet. Wees bereid om aanpassingen te doen op basis van feedback en veranderende omstandigheden. Een iteratieve, stapsgewijze aanpak helpt om knelpunten tijdig te identificeren en op te lossen.
5. Monitor en evalueer
Stel duidelijke, meetbare doelen en monitor de voortgang. Evalueer de resultaten en impact van de Spreidingswet en stuur indien nodig bij. Dit helpt om de effectiviteit van maatregelen te waarborgen en verantwoording af te leggen aan betrokken partijen.
6. Begeleid en ondersteun nieuwkomers vanaf dag één
Zorg voor adequate begeleiding en ondersteuning van nieuwkomers zodra ze in de gemeente gaan wonen. Dit omvat behalve huisvesting ook (taal)onderwijs, werk (asielzoekers mogen na 6 maanden verblijf meer dan 24 weken per jaar werken), vrijwilligerswerk, gezondheidszorg en sociale integratie. Een goed én samenhangend ondersteuningssysteem, helpt integratie en acceptatie in de lokale samenleving bevorderen.
7. Zorg voor draagvlak binnen de organisatie
Zorg ervoor dat binnen de gemeentelijke organisatie breed draagvlak is voor uitvoering van de Spreidingswet. Dit kan door trainings- en bewustwordingssessies voor medewerkers. Ook het opstellen van duidelijk beleid en het stimuleren van een cultuur van samenwerking en inclusie helpt.
Door aan deze tips op lokaal niveau invulling te geven, kan een gemeente de spreidingswet effectief uitvoeren én rekening houden met behoeften en zorgen van alle betrokkenen.
Bedenk dat afschaffing van de Spreidingswet geen sinecure is. Zolang de wet een wet is, wordt iedereen geacht deze naar behoren uit te voeren. Laten we wel wezen, we gaan ook niet alvast 130 rijden omdat er een wet aan komt die dit mogelijk maakt.
Aan de slag?
BMC heeft veel kennis en ervaring als het gaat om de ondersteuning van gemeenten bij de uitvoering van de Spreidingswet. We weten hoe complex de situatie is en voor welke uitdagingen een gemeente staat. Juist daardoor kunnen we als geen ander helpen om deze het hoofd te bieden.
Meer weten?
Wilt u meer weten over succesvolle implementatie van de Spreidingswet? Neem dan voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek contact op met Marieke Tetteroo, Managing Consultant, coördinator expertisegroep BMC Nieuwkomers.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.