bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Spoedwet digitale besluitvorming: een eerste stap naar het nieuwe 'anders'

Spoedwet digitale besluitvorming: een eerste stap naar het nieuwe 'anders'

BMC
09 april 2020
bmcnl-articleCardDesktop.1.jpg

“Never waste a good crisis.” Winston Churchill schijnt het al gezegd te hebben kort na de Tweede Wereldoorlog in de aanloop naar de vorming van de Verenigde Naties (VN). En de afgelopen weken is de quote volgens mij meer dan ooit gebruikt. Laten we het dan ook niet alleen bij woorden houden en, net als bijna 75 jaar geleden met de oprichting van de VN, ook deze crisis ‘benutten’.

De coronacrisis lijkt zelfs het onmogelijke mogelijk te maken: de volksvertegenwoordigers gaan, vooralsnog in de vorm van een tijdelijke spoedwet, met hun tijd mee. Enige jaren geleden deed, op kousenvoeten, de iPad of tablet zijn intrede. Maar daarmee hield de digitalisering op. Voor de Staten-Generaal en alle andere ‘lagere’ overheden is sinds 1815 fysieke aanwezigheid bij vergaderen en stemmen bij grondwet verplicht. Hoe snel trekt men nu een been bij. Sterker, met een reuzensprong maakt een spoedwet een eind aan verplichte fysieke verplaatsingen. Digitaal vergaderen was misschien al mogelijk, maar nu is zelfs digitaal stemmen tijdelijk mogelijk. Welkom in de 21e eeuw!

Welkom in de digitale arena
Raads- en statenleden kunnen nu vanaf hun thuiskantoor hun stem uitbrengen. Geen volksvertegenwoordigers meer die in het holst van de nacht naar hun logeerplek fietsen. Maar de spelregels van het vergaderen en debatteren in de digitale arena hebben meer voordelen. Het blijft niet bij een verplaatsing naar een zolderkamer en het digitale domein. De hoofdrolspelers blijken in staat om zelf de camera te bedienen en kritisch te kijken naar de onderwerpen voor de agenda: hoppa, we winnen zeeën van tijd! Nu is het alleen nog wachten op de eerste kat die tijdens een vergadering pontificaal in beeld gaat liggen.

Lessons learnt uit de coronacrisis
Nu weer even een klein beetje serieuzer: we kunnen echt ons voordeel doen met de technische en digitale instrumenten waar we tijdens de ‘intelligente lockdown’ noodgedwongen een beroep op moeten doen. 
Door Roy Vervoort, senior adviseur BMC

Lees hier het gehele artikel.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P.Pluim
Schaf dan gelijk de democratie af. Want de burgers kunnen nu helemaal niet behoorlijk inspreken.