bestuur en organisatie / Partnerbijdrage

Jaarlijks 100.000 nieuwe woningen: het kan wel

Mits we de juiste stappen zetten en plannen nu omzetten in daden.

BMC
07 oktober 2024
wonen BMC
Beeld: BMC

In de huidige woningcrisis zet het kabinet stevig in op de bouw van 100.000 nieuwe woningen per jaar, waarvan twee derde betaalbaar moet zijn. Maar is deze ambitie realistisch? Het antwoord is ja, mits we de juiste stappen zetten en plannen nu omzetten in daden. 

Het kabinet neemt de regie terug over de woningmarkt, met de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) in een coördinerende rol. De komende jaren wordt €5 miljard beschikbaar gesteld om de woningbouw te stimuleren en procedures te versnellen.

Slimmer bouwen, meer samenwerken 

De regering lijkt vastberaden om de druk op de woningmarkt te verlichten. Toch vraagt deze enorme opgave om meer dan alleen geld; het vereist samenwerking tussen overheden en marktpartijen. Ondanks grote uitdagingen zoals beperkte bouwlocaties, personeelscapaciteit en stijgende kosten, ziet BMC positieve ontwikkelingen om op voort te bouwen. Het is vooral belangrijk om de focus te leggen op wat wél mogelijk is. Minder regels, snellere procedures en betere samenwerking zijn cruciaal om de bouw van zoveel woningen te versnellen.

Gemeenten kunnen nu al aan de slag

Gemeenten hoeven de Wet Versterking regie volkshuisvesting niet af te wachten om actie te ondernemen. Geef woningcorporaties en marktpartijen nu al positie door gezamenlijk een concreet, (financieel) reëel en uitvoeringsgericht programma op te zetten. Daarnaast is ook de gemeente aan zet om prestatieafspraken waar te maken, met onder andere voldoende locaties, vlotte vergunningverlening en realistische afspraken over de infrastructuur. 

Meer informatie?

Wilt u meer weten over hoe we samen deze woningbouwambitie kunnen waarmaken? Lees de analyse van de kabinetsplannen en concrete tips van BMC-adviseurs Keetie van Rooijen, Luit Plekker en Bart Smulders.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.