Arno Brok: ‘Ik ga nooit meer weg uit Friesland’
Oud-burgemeester en huidig commissaris in Friesland Arno Brok kreeg vorige week de oeuvreprijs ‘Tien jaar beste bestuurder’.
Oud-burgemeester en huidig commissaris in Friesland Arno Brok staat al jaar en dag in de bestuurders top 10. De adoptie Fries kreeg daarvoor vorige week de oeuvreprijs ‘Tien jaar beste bestuurder’.
Voor de Friese commissaris hoefde het allemaal niet zo. ‘Maar mijn woordvoerder zei: “Het is verstandig en passend om te gaan”, dus dan doen we dat’, zegt Arno Brok over de oeuvreprijs ‘Tien jaar beste bestuurder’ die hij vorige week in het Brabantse Helmond kreeg uitgereikt.
Communicatief
Brok is volgens het Utrechtse adviesbureau Necker van Naem een ideale voorzitter omdat hij ‘daadkrachtig, betrokken en communicatief’ is. Gelukkig heeft commissaris Brok de Friese taal mee. ‘Mijn eerste taal is het Fries. Ik spreek het denk ik 90 procent van de tijd’, zegt de van oorsprong Leerdammer wiens ouders uit Brabant kwamen. Hij noemt zichzelf niet voor niets een adoptie Fries.
Expressiviteit
Broks voorganger John Jorritsma is geboren in Bolsward, maar zijn eerste taal was niet het Fries. Voor Arno Brok lijkt het Fries een bevrijding van het Nederlands. Commissaris Brok: ‘Toen ik op mijn twintigste in Friesland ging wonen, besloot ik om het Fries te leren. Als je ergens gaat wonen, dan moet je je, vind ik, de taal en de cultuur van de omgeving eigen maken. Het is echt de taal van mijn hart geworden. Het idioom en de expressiviteit van het Fries zijn veel sterker dan het Nederlands. De taal verdient het om door mij als commissaris en ambassadeur van Friesland als de sterkst groeiende economie van het noorden als eerste taal gebruikt te worden. Ook omdat Friezen tamelijk schuchter zijn in het gebruik ervan, terwijl iedereen die wat langer in Friesland woont de taal kan verstaan. Ze doen de taal en de identiteit ermee tekort. Ik spreek het overal in Friesland, en je ziet dat Friestaligen die geneigd zijn om Nederlands te spreken nu meer Fries spreken.’
Hondje
In zijn installatietoespraak, bijna twee jaar geleden, zei Brok in het Fries dat de felicitaties en de hoge verwachtingen in de provincie hem terugvoerden naar zijn jonge jaren, toen hij en zijn zus een hondje kregen. Dat was een feest, zei hij, maar de jubelstemming sloeg rap om toen bleek dat ze ‘voor dat kreng moesten zorgen’.
Commissaris Brok zei te hopen dat de vreugde in Friesland van langere duur zou zijn. Brok: ‘Het gevaar bestaat dat mensen verwachten dat je de draad gewoon weer oppakt als je terugkeert naar de provincie die je dierbaar is. Maar ik kwam niet terug als wethouder of als burgemeester. Ik ben teruggekomen als commissaris van de koning. Ik ben wel hetzelfde mens als in 1998 toen ik wethouder in Leeuwarden werd, maar mijn functie is nu anders en ik ben twintig jaar ouder. Geef mij de tijd.’
En nu, bijna twee jaar later? ‘Ik mag nog steeds heel veel warmte ontvangen. Warmte is een goed woord. Ik heb het geweldig gehad in Dordrecht, maar ik ben oprecht dankbaar dat ik weer thuis mag zijn. Zo voel ik dat. Ik ga nooit meer weg uit Friesland, nooit meer.’
Lees het volledige interview in Binnenlands Bestuur nr. 2 van deze week (inlog)
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.