Advertentie

Burgemeester zonder politieke ervaring

Bronsvoort (54) werkte jaren als officier van justitie in het noorden des lands en kreeg landelijke bekendheid als hoofdofficier van justitie in de moordzaak van Marianne Vaatstra.

22 juni 2014

Annette Bronsvoort miste elke politieke ervaring. Toch zag de gemeenteraad van Oost Gelre in haar de ideale burgemeester. De eerste 100 dagen heeft de voormalig hoofdofficier van justitie over een paar weken doorstaan.

Justitie
Bronsvoort (54) werkte jaren als officier van justitie in het noorden des lands en kreeg landelijke bekendheid als hoofdofficier van justitie in de moordzaak van Marianne Vaatstra. Onder Bronsvoorts leiding werd eind 2012 de moordenaar van het meisje in het Friese dorp Oudwoude opgepakt. Een jaar later besloot Bronsvoort dat het na 23 jaar justitie genoeg was geweest.

Burgemeestersidee
‘Het burgemeestersidee kwam op toen ik mij als hoofdofficier in Friesland ook met lokale veiligheidszaken ging bezighouden en met burgemeesters in contact kwam. Ik merkte wat een enorm leuk vak het burgemeesterschap eigenlijk is. Je bent zó in contact met alles wat om je heen speelt. Ik schoof het wat weg, praatte er wel met mensen over en uiteindelijk stuurde ik vorig jaar herfst mijn sollicitatiebrief voor de burgemeesterspost in Oost Gelre naar de commissaris van de koning in Gelderland.’

Politiek profiel
Al die jaren speelde de politiek voor (hoofd)officier van justitie Bronsvoort geen rol. ‘Ik ben pas vorig jaar lid geworden van de PvdA. Als je bij het Openbaar Ministerie werkt, en ik zeg erbij, dat is mijn persoonlijke opvatting, dan moet je geen uitgesproken politiek profiel hebben.’

Ervaring
Nergens in de profielschets van Oost Gelre stond dat de nieuwe burgemeester bestuurlijke en/of politieke ervaring moest hebben. ‘Als we toch een accent willen leggen, hechten wij grote waarde aan integriteit en onafhankelijkheid’, meldde de vertrouwenscommissie. De gemeenteraad droeg haar op 14 januari unaniem voor als hun nieuwe voorzitter en boegbeeld van de gemeente.

Buitenstaanders
Burgemeester Bronsvoort: ‘De commissaris van de koning is heel bewust op zoek naar buitenstaanders. Dat doet hij al een hele tijd. Zo krijg je een bont gezelschap aan bestuurders en een goede afspiegeling van de samenleving. Maar het is natuurlijk de gemeenteraad die zijn burgemeester kiest. Welk type burgemeester willen ze? Toen ik solliciteerde, was er ook een vacature in de buurgemeente van Oost Gelre, Berkelland. Zij wilden heel nadrukkelijk een ervaren burgemeester. Dat werd uiteindelijk de burgemeester van Rhenen.’

Van alle markten thuis
Oost Gelre koos niet voor een in het lokaal bestuur gepokt en gemazeld politicus. Maar, zo zegt Bronsvoort, een hoofdofficier van justitie is van alle markten thuis. ‘Je bent stressbestendig en kunt beslissingen nemen. Ik heb bij het OM ook leren inzien dat je moet samenwerken om een probleem op te lossen.’ En niet onbelangrijk: een hoofdofficier van justitie heeft ervaring op het gebied van openbare orde en veiligheid, de belangrijkste portefeuille van de burgemeester.

Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur nr. 12 van deze week.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Elisabeth Endeveld / secretaris LmdA
Op deze site ben ik gekomen omdat ik een tweet zag waarin mevrouw Bronsvoort aangeeft hoe belangrijk een goede bereikbaarheid is voor ondenemers in de regio. (In dit geval de Achterhoek) Kennelijk heeft ook deze burgemeester vooral contacten in het ondernemerscircuit, met hun oude stokpaartjes. Leer eens denken in energieën i.p.v. in geld. Krampachtig denken dat slechte bereikbaarheid ooraaak is van minder welzijn is een misvatting. De gemeenschap heeft meer aan een voorzitter die samenhang ziet denkt in cycli. Rechtvaardigheid en gezondheid centraal in alle beleid! Het gaat er om bestaande waarden te waarderen, ervaring en kennis toe te passen, minder olieafhankelijke te worden.
Ad de Boer
De toekomst zal leren of de keuze van de gemeente Oost Gelre een juiste keuze is geweest. Gun mevrouw Bronsvoort in ieder geval het voordeel van de twijfel.
O. ten Hove
Al de gerechtelijke dwalingen die we de laatste jaren in krant konden lezen (en dat waren dan de zaken die opzien baarden, dus een topje van de ijsberg) waren wat betreft de rechters een 'dwaling' omdat zij werden misleid .... De dossiers worden gevormd door de politie onder leiding van een officier van justitie die, de goeden niet te na gesproken, ontlastend materiaal uit het dossier houden om maar te kunnen scoren en tot een veroordeling te komen. De eigen cv staat dan centraal (ik ben een crimefighter,,, oh hoe heerlijk) en niet de waarheidsvinding. Het is dan de taak van de advocaat om het liegen en bedriegen van de officier van justitie aan te tonen wat meestal niet lukt omdat de rechters eerder een 'onkreukbare' officier van justitie geloven dan een onschuldige verdachte. Te meer omdat men vaak niet op bewijzen wordt veroordeeld maar op aannames. Als een officier het aannemelijk kan maken ben je al veroordeeld. Maar zo'n officier zal ten alle tijden opzet ontkennen (want dan is hij strafbaar: ambtsmisbruik, valsheid in geschrifte etc)... Ik wil alleen maar zeggen Oost Gelre bezin voordat je begint. Een officier van justitie is niet per definitie geschikt voor wat voor andere functie dan ook...
Advertentie