Je data in de cloud: geen wolkje aan de lucht?
Blijf altijd alert!
Hoewel de cloud inmiddels een ingeburgerd begrip is, blijft de techniek erachter voor velen nog een beetje mysterieus. Iedereen weet heus wel dat hun data niet echt in een wolk wordt opgeslagen, maar waar dan wel?
Als jij op je computer of smartphone iets opslaat, dan staan deze gegevens enkel op dat apparaat. Bijvoorbeeld als je in Microsoft Word een tekstdocument maakt of als je een bestand downloadt via een webbrowser. Dat is onpraktisch en ook niet heel veilig. Gaat er wat mis met het apparaat, dan is het bestand ook weg.
Nog niet zo lang geleden moest je bestanden op een ander fysiek medium zetten om deze mee te nemen. Bijvoorbeeld van je thuiscomputer naar je werkcomputer. Eerst nog op floppydisks en later via kleine usb-drives. Tegenwoordig gebruiken we daar steeds vaker de cloud voor. Denk aan Dropbox, iCloud van Apple, of Google Drive. Plaats je daar je bestanden, dan kun je er overal bij mits je maar kunt inloggen. Zelfs als je eigen apparaat stuk is.
Van een afstandje
De cloud is eigenlijk niets meer dan een computer van een bedrijf die je vanaf een afstandje bereikt. Dat wordt ook wel een server genoemd, omdat deze computer diensten verleent. Bijvoorbeeld het opslaan van jouw bestanden. Een clouddienst zoals Dropbox bestaat uit enorme datacentra waar ontelbaar veel van deze servers staan.
De cloud wordt op allerlei manieren ingezet. De meest voor de hand liggende optie is opslag. Je plaatst je bestanden in de cloud en je kunt er altijd bij. Gaat er wat mis met je computer, dan staan je digitale spullen in ieder geval nog veilig in de cloud.
Tegenwoordig wordt ook steeds vaker software in de cloud gebruikt. Die software staat dan op een server die je meestal via een webbrowser bereikt. Denk bijvoorbeeld aan een e-mail versturen via Gmail, of het gebruik van Microsoft Office 365. Updates voor deze software worden automatisch doorgevoerd en je gegevens zijn altijd geback-upt.
Altijd een internetverbinding nodig
Bijzonder aan clouddiensten is dat je ze gebruikt alsof ze op je eigen computer staan, zonder dat je iets hoeft te installeren. De Chromebook is daar een mooi voorbeeld van. Google heeft deze laptops bedacht als een goedkope oplossing voor veel mensen, waaronder scholieren. Voor een paar honderd euro kun je een laptop krijgen die snel is en lang meegaat.
Dat is mogelijk omdat je alleen via de cloud kunt werken en dus geen eigen programma's kunt installeren zoals op een normale computer. De laptop heeft dus geen opslagruimte of snelle hardware nodig. Dat klinkt eng, want kun je dan wel alles doen? In de praktijk blijkt dat voor de meeste mensen zeker het geval te zijn.
Een nadeel van de cloud is dat je altijd een internetverbinding nodig hebt om er mee te werken. Zonder internet kun je niet bij je bestanden, kun je niet streamen en geen cloudsoftware gebruiken.
Blijf alert
Toch betekent de cloud niet dat je niet alert moet blijven. Zo is het extreem belangrijk om je inloggegevens goed op orde te hebben. Vroeger kon men moeilijk bij de spullen op je computer, zeker in tijden dat we nog niet altijd online waren. Maar als iemand in je clouddiensten terecht komt, kan degene bij een hoop persoonlijke bestanden. Zorg daarom altijd voor een ijzersterke login met multifactorauthenticatie.
Op wat voor server je data uiteindelijk staat opgeslagen is voor de meeste gebruikers niet relevant. Het zou net zo goed ergens in een wolk kunnen zitten. Vandaar de term: de cloud. Toch is deze locatie belangrijker dan je denkt. Waar je data staat opgeslagen bepaalt namelijk welke wetten relevant zijn. Bijvoorbeeld of de politie bij jouw gegevens mag. Tevens is het belangrijk dat de clouddienst die je gebruikt en die je vertrouwt met je persoonlijke bestanden, de beveiliging op orde heeft.
Deze tips krijg je van Igneace, Security Officer (CISO) bij AFAS.
Meer weten?
Neem gerust contact met ons op.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.