Advertentie
carrière / Nieuws

Helft wil na coronacrisis vaker thuiswerken

De helft van werkend Nederland ervaart het thuiswerken als positief en wil dit vaker blijven doen. Dat blijkt uit onderzoek van cybersecuritybedrijf Kaspersky onder 1000 Nederlanders. De helft van hen denkt dat de werkgever hier straks flexibeler in zal zijn. En: 20 procent mist zijn collega’s niet.

20 mei 2020
thuiswerken-kat-stress.jpg

De helft van werkend Nederland ervaart het thuiswerken als positief en wil dit vaker blijven doen. Dat blijkt uit onderzoek van cybersecuritybedrijf Kaspersky onder 1000 Nederlanders. De helft van hen denkt dat de werkgever hier straks flexibeler in zal zijn. En: 20 procent mist zijn collega’s niet.

Driekwart: geen extra stress
Sinds de coronacrisis half maart uitbrak is bijna driekwart van de Nederlanders met een kantoorbaan meer vanuit huis gaan werken.Met de anderhalve meter afstand maatregel is de verwachting dat dit ook na de coronacrisis zo zal blijven. Ruim driekwart van de ondervraagden ervaart geen extra stress nu ze thuiswerken. Ongeveer 70 procent geeft aan thuis in ieder geval niet mínder werk te verzetten, al word een grote minderheid wel iets sneller afgeleid (40 procent), maar bijna driekwart voelt zich daar zeker niet schuldig over tegenover de werkgever.

Liever videobellen voor vergadering
Ook na de coronacrisis ziet werkend Nederland het thuiswerken wel zitten. Slechts 7 procent met een kantoorbaan geeft aan dit absoluut niet te willen. De helft verwacht dat de werkgever hier straks flexibeler in zal zijn. Daarnaast is er meer waardering voor digitale mogelijkheden en ziet men meer dan ooit de voordelen van digitale communicatie. 38 procent zegt na de coronacrisis liever vaker te willen videobellen voor een werkvergadering dan aan een fysieke meeting deel te nemen.Verder blijkt uit het onderzoek dat 20 procent zijn collega’s niet zegt te missen. En 70 procent zegt niet direct op vakantie te willen, zodra het weer mag.

Minder middelen dan op kantoor
Natuurlijk wil het cybersecuritybedrijf ook weten wat de thuiswerk-randvoorwaarden voor werkend Nederland zijn. Bovenaan staat toegang tot alle bestanden, software en programma’s, gevolgd door snel internet en goede beveiliging van data en bestanden. Maar lukt dat ook een beetje? 40 procent geeft aan dat de werkgever op stel en sprong maatregelen moest nemen om thuiswerken mogelijk te maken. Eenzelfde deel zegt over minder middelen, zoals bestanden en programma’s,te beschikken dan op kantoor. Tegelijkertijd maakt driekwart zich geen zorgen over de veiligheid van hun data en bestanden met oog op virussen en hackers. Twee derde heeft geen extra maatregelen genomen. 

'Hackers richten zich op thuiswerkers'
Volgens cybercrime-expert Maria Genova laat de veiligheid van veel thuisnetwerken te wensen over. ‘Thuiswerkers gebruiken vaak onveilige devices om op het bedrijfsnetwerk te komen. Ook belanden veel vertrouwelijke bedrijfsgegevens in niet zo veilige privé-mailboxen. Daarom richten steeds meer hackers zich op thuiswerkers. Dat risico bestond altijd al, maar door het enorme aantal thuiswerkers is het nu groter en zichtbaarder dan ooit.’

Bewustzijn cybercriminaliteit vergroten
Thuiswerken biedt veel positiefs, maar werkgevers zouden wel het bewustzijn over cybercriminaliteit en de digitale kennis bij medewerkers moeten vergroten om grote hacks en datalekken te voorkomen, vindt ze. Dat is mogelijk door interactieve webinars over veilig thuiswerken aan te bieden en meer te investeren in technische oplossingen. ‘Per organisatie verschilt het wat het beste is, maar in de praktijk zijn ze allebei belangrijk.’ Genova stelt haar awareness tool gratis beschikbaar: een cyberquiz met recente coronavoorbeelden.  

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Reynders / ambtenaar
Ik ben vóór thuiswerken. 2 tot 3 dagen per week lijkt

me ideaal. Minder woon-werkverkeer, geen files, beter voor het milieu, minder stress, effectiever werken.

Over prestaties en doelen kun je zonodig afspraken maken, dat gebeurde vóór Corona ook.



De werkgever zou op kantoorplekken kunnen bezuinigen.



Video-vergaderen gaat prima, zeker met een kleinere groep. Alleen voor grotere vergaderingen zou je fysiek bij elkaar moeten komen maar ook dat hoeft niet altijd.



De techniek is er, nu nog de mindset. Zuckerberg geeft het goede voorbeeld. Gaat juist talent werven dat anders niet zou komen omdat ze niet naar California willen verhuizen. Welkom in het digitale tijdperk.
H. Wiersma / gepens.
Of in de toekomst meer thuis kan worden gewerkt is vooral afhankelijk van wat bedrijfsmatig kan en of het wenselijk is.
Jan
Goed voor het fileprobleem, maar slecht voor de productiviteit, de samenhang van het werk, de Arbo-eisen en de cyberveiligheid. Ik zou als werkgever maar eens goed achter mijn oren krabben.
Advertentie