‘Tweedeling onder Participatiewet’
Er ontstaat onder de Participatiewet een tweedeling tussen mensen mét en mensen zonder beperking. De kans bestaat dat gemeenten uit geldgebrek niet of nauwelijks investeren in re-integratie van bijstandsgerechtigden. De Apeldoornse wethouder Johan Kruithof (PvdA, Werk en Inkomen, Onderwijs, Regio Stedendriehoek, Participatiewet) stelt dat er een grote kans is dat door de voorrangspositie van nieuwe Wajongers en Sw-ers straks mensen in de bijstand het kind van de rekening worden, een vorm van onderlinge verdringing.
Onder de Participatiewet ontstaat een tweedeling tussen mensen mét en mensen zonder beperking. De kans bestaat dat gemeenten uit geldgebrek niet of nauwelijks investeren in re-integratie van bijstandsgerechtigden.
Voorrangspositie
De Apeldoornse wethouder Johan Kruithof (PvdA, Werk en Inkomen, Onderwijs, Regio Stedendriehoek, Participatiewet) stelt dat er een grote kans is dat door de voorrangspositie van nieuwe Wajongers en Sw-ers straks mensen in de bijstand het kind van de rekening worden, een vorm van onderlinge verdringing. De Participatiewet bevat volgens hem nog meer ongewenste prikkels. ‘Stuur je op financieel risico door je te richten op mensen met een kortere afstand tot de arbeidsmarkt en een hogere loonwaarde? Of ga je voor je maatschappelijke verantwoordelijkheid? Gemeenteraden zullen waarschijnlijk roepen dat er vooral financieel gestuurd moet worden. Totdat mensen op de publieke tribune zeggen: uw besluit betekent dat ik de komende jaren niet aan het werk kan. We staan voor een duivels dilemma.’
Garantiebanen
Apeldoorn is centrumgemeente voor de arbeidsmarktregio ‘Stedenvierkant, in de driehoek Apeldoorn-Deventer-Zutphen, aangevuld met de regio rondom Harderwijk. Daar moeten opgeteld 850 zogenoemde ‘garantiebanen’ worden gerealiseerd door marktsector en overheid. Gebeurt dat niet of onvoldoende, dan dreigt staatssecretaris Jetta Klijnsma (SZW, PvdA) alsnog een boete op te leggen aan werkgevers die het quotum niet halen. Om dat te voorkomen, hebben sociale partners en overheden in deze arbeidsregio in 2012 een driejarig sociaal akkoord gesloten, het zogenoemde ‘Akkoord van Beekbergen’. Deze overeenkomst blijkt in de praktijk een goed fundament voor het overleg over garantiebanen in de regio.
Verdringing
Werkgevers in het Stedenvierkant zijn fel gebeten op het mogelijke ‘inpikken’ van potentiële garantiebanen’ door de overheid, door werkzaamheden die niet tot hun kerntaken behoren ‘in te besteden’, nadat ze eerder uitbesteed werden. ‘Dat zal in de regel leiden tot verdringing’, aldus Christiaan Lorist, regiomanager van VNO NCW Midden. De rijksoverheid maakte vorige week bekend wel in te besteden, door flexkrachten in de schoonmaak geleidelijk aan weer in dienst te nemen. Minister Blok (Rijksdienst, VVD) heeft dit mede namens zijn college Asscher (SZW, PvdA) laten weten. ‘Dit is een niet aan te bevelen route voor het invullen van participatiebanen door lagere overheden’, vindt Lorist.
Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur van deze week (nr. 14, 25 juli).
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
IF YOU CAN'T BEAT IT, THEN IMPROVE IT!
Ik voel me meer een loonslaaf van Cluster Werk & Inkomen dan volwaardig mens. Nou dacht ik toch dat de slavernij al een tijdje geleden is afgeschaft...