Advertentie
sociaal / Nieuws

Ruilen met 'zuiderlingen' in Rotterdam

Pianolessen ruilen tegen schoonmaken of eten koken. Dat kan nu in Rotterdam

31 augustus 2013

Rotterdam-Zuid kent vanaf dinsdag 3 september een nieuw betalingssysteem met een ruilmunt, de Zuiderling. Hiermee willen de mensen achter het private initiatief het talent van bewoners stimuleren en het onderling contact bevorderen. De gemeente steunt het programma.

Welvaart en geluk stimuleren

De nieuwe ruilmunt komt voort uit gesprekken met bewoners op Rotterdam-Zuid. Daar werken mensen via verschillende initiatieven in de wijken met elkaar samen. ,,De Zuiderling wil deze initiatieven en mensen helpen door ze met elkaar te verbinden met als doel welvaart en geluk te stimuleren voor iedereen'', zegt Luc Manders, één van de initiatiefnemers.


Geen boodschappen of snoep

Het idee is eenvoudig. Je kunt via de sms Zuiderlingen kopen, maar die ook verdienen. Tot een bepaalde hoogte, anders klopt de Belastingdienst aan. Een munt is een half uur werk waard. Met de munten betaal je dus de werkzaamheden die iemand verricht en niet de wekelijkse boodschappen of een zak snoep. ,,Zo zei iemand tijdens een van de bewonersbijeenkomsten op Zuid dat zijn zoon wel graag pianoles wilde hebben, maar dat niet kon betalen. Een andere aanwezige zei toen dat hij al 30 jaar piano speelde en het die jongen wel wilde leren. Hij verdient daar straks twee Zuiderlingen per week mee, maar omdat hij zei niet zo goed te koken, gaat hij die weer uitgeven aan een andere aanwezige die dat juist weer wel kan.''


Bouwen aan betere wijk

De Zuiderling wordt dinsdag tijdens het 2Start-Event in Ahoy geïntroduceerd. Daar is ook PvdA-wethouder van sociale zaken Marco Florijn bij. Florijn is vooral enthousiast omdat mensen hulp krijgen en weer actief worden in de samenleving. ,,De Zuiderling is een manier om samen aan een betere wijk te bouwen'', aldus Florijn. Op website dezuiderling.nl kunnen mensen onder meer zoeken naar vrijwilligers die tegen 'betaling' iets willen doen.

Groot netwerk

In een toelichting zegt Luc Manders dat er contact is met een groot netwerk van mensen die iets willen doen. En dat zijn niet alleen mensen met weinig geld, maar ook mensen die maandelijks voldoende hebben en gewoon iets voor de samenleving willen doen. Het ruilprincipe is niet nieuw, zo loopt bijvoorbeeld in Amsterdam al een aantal jaren het ruilproject Noppes.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk van bruggen / redacteur werkcafé
Voortaan doorvragen jongens: Luc Manders zegt: 'dat zijn niet alleen mensen met weinig geld, maar ook mensen die maandelijks voldoende hebben.'

Het klinkt leuk dergelijke initiatieven maar hoeveel kleine middenstanders en ZZp-ers raken in deze moeilijke tijd onmisbare omzet kwijt omdat mensen met een behoorlijk inkomen hun problemen kunnen oplossen in een idealistisch beun-de-haas-circuit?
m.berkelaar
Dit systeem bestaat al jaren en heet LETS. Op Zuid is de LETS Ruilwinkel gevestigd aan de Polderlaan. Maar ja, een wethouder kan niet alles weten Gewoon lekker het wiel nog eens uitvinden, daar kom je verder mee!
Advertentie