Advertentie
sociaal / Nieuws

Raadsleden willen meer rijksgeld voor jeugdhulp

Om (verdere) budgettaire tekorten op het terrein van de jeugdzorg te voorkomen, moet er volgens een ruime meerderheid van de raadsleden – 79 procent – dus extra geld komen van het rijk. Met het budget dat ze van PvdA-staatssecretaris Van Rijn voor de jeugdzorg hebben gekregen, komen ze niet uit.

14 september 2017

Ruim de helft van alle gemeenteraadsleden voorziet in 2018 tekorten in het jeugdzorgbudget. Het rijk moet met extra geld over de brug komen, vinden acht op de tien raadsleden – inclusief die van de PvdA.

De vrees voor (verder) oplopende tekorten op het gebied van de jeugdzorg blijkt uit een door Citisens/Necker van Naem uitgevoerde enquête onder 937 raadsleden, in opdracht van Binnenlands Bestuur en in samenwerking met de NOS. Veel raadsleden vrezen voor groeiende wachtlijsten in de jeugdzorg.

Van Rijn
Om (verdere) budgettaire tekorten op het terrein van de jeugdzorg te voorkomen, moet er volgens een ruime meerderheid van de raadsleden – 79 procent – dus extra geld komen van het rijk. Met het budget dat ze van PvdA-staatssecretaris Van Rijn voor de jeugdzorg hebben gekregen, komen ze niet uit.

Middelen overhevelen naar de jeugdzorg vanuit andere taakvelden geldt als tweede keuze. Van de raadsleden die uitgaan van gemeentelijke tekorten, ziet een op de tien de oplossing in het – tijdelijk – versoberen van het jeugdzorgbeleid. Het zijn de VVD-raadsleden die daar het meest voor voelen. Slechts een kleine minderheid van alle raadsleden oppert het – tijdelijk – laten oplopen van wachtlijsten. Het werken met opnamestops is op paar D66- en VVD-raadsleden na een no go-area.

Toegankelijkheid in gevaar
Van alle gedecentraliseerde taken wordt de jeugdzorg door ruim twee op de drie raadsleden aangeduid als het veld waarop gemeenten de meeste risico’s lopen. Als grootste risico’s worden het budget, de kwaliteit en de toegankelijkheid van de jeugdzorg genoemd. Wat opvalt, is dat VVD’ers zich relatief gezien het minst zorgen maken over de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg. Het zijn vooral de GroenLinks-raadsleden – 70 procent – die de toegankelijkheid als risico zien, terwijl SP-raadsleden de kwaliteit van de jeugdzorg bedreigd zien door de budgettekorten.

Tekorten jeugdzorg
Samen met de NOS heeft Binnenlands Bestuur ook een onderzoek gedaan onder 228 gemeenten naar onder andere de tekorten in de jeugdzorg. Dat item wordt maandag 18 september door de NOS uitgezonden. Binnenlands Bestuur brengt de uitkomsten diezelfde dag op de website.

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 17 van deze week (inlog)


Afbeelding

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Martin
Er zijn wel tientallen jeugdinstanties betrokken ( honderden personen dus ) bij een case waar iedereen een andere visie over heeft en waar heel veel tijd aan overleg in gestoken wordt.De dossiers liggen overal en ze benaderen ze ook prive niet alleen thuis.Hoezo geld te kort ? Zij zijn ook bevoegd om individuele vraag wachtlijsten af te handelen.Dit gaat duidelijk ergens anders om.

JaapvV / adviseur
Typische raadslogica: Meer dan de helft van de raadsleden zegt geen grip te hebben op de jeugdzorg. Ze vinden ook dat een op de drie colleges van b en w hen slecht informeert. En de oplossing is: meer geld erbij.
Frederik de Groot
@Jaap van Velzen: De gemeenten kregen in 2015 deze taak nadat het rijk een korting op het budget had toegepast van 25 - 40%. En dat blijkt in de praktijk veel te fors. Niet meer dan logisch dat raadsleden nu vragen om meer geld. Ook dan moeten ze het overigens nog steeds doen met een bezuinigd budget.

Verdiep je eens in de materie Jaap voordat je maar wat rondleutert! #nepadviseur.
H. Wiersma / gepens.
Mogelijk dat er overschotten zijn in de andere sectoren van het 3 D - domein?
Wijnand
Ouders moeten op cursus dat is beter en goedkoper en past bij deze tijd
Martijn
Die hele privacyschendende decentralisatie bij de gemeente in een gigantische blunder die nog heel lang zijn sporen na zal laten bij heel veel mensen.Iedereen bemoeit zich echt overal mee. Terwijl het ze niets aan gaat jeugzorg is familiezaak en zou netjes behandeld moeten worden.Ze halen de hele regio er bij er bestaan helemaal geen regels meer. Raadsleden wonen bijna allemaal in de gemeente waar ze werken net als ambtenaren het wordt wel erg intiem zo als je dossiers mag inzien van andere stadbewoners die je kent. He mijn buurmeisje is slachtoffer van een loverboy heb je dat gehoord wat ze allemaal moest doen ik las het in het dossier het maakte me zo nieuwsgierig weten de anderen het ook al erg he ? Waar zijn we toch mee bezig in dit land ? En meer geld voor nog meer roddelend personeel ?
Advertentie