Advertentie
sociaal / Nieuws

'Overhevelen zorgtaken naar gemeenten jaar later'

GroenLinks, het CDA en 50PLUS willen dat de overheveling van de langdurige zorg voor ouderen en gehandicapten pas per 2016 overgaat naar de gemeenten.

23 april 2014

Als het aan GroenLinks, het CDA en 50PLUS ligt, gaat de langdurige zorg voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten niet komend jaar al op de schop. De drie partijen pleitten dinsdag tijdens het debat in de Tweede Kamer met staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) voor een jaar uitstel tot 1 januari 2016.

Volstrekt onhaalbaar
Het overdragen van dagbesteding en begeleiding aan de gemeenten per 1 januari 2015, zoals het kabinet wil, is volgens Mona Keijzer (CDA) ,,te kort dag’’. Linda Voortman (GroenLinks) noemde die datum ,,volstrekt onhaalbaar’’. ,,We kunnen het ons niet veroorloven om het mis te laten gaan met onze ouderen en gehandicapten’’, aldus Voortman. 50PLUS ziet veel knelpunten en wil uitstel om de plannen zorgvuldig te kunnen uitwerken.

AWBZ piept en kraakt
Om te voorkomen dat mensen onnodig lang in onzekerheid zitten, willen onder meer VVD, PvdA en D66 juist wel dat de gemeenten komend jaar verantwoordelijk worden voor dagbesteding en begeleiding. Juist om kwetsbare mensen niet bang te maken, is eigenlijk al veel te lang niets veranderd aan de ,,piepende en krakende'' volksverzekering AWBZ, aldus Otwin van Dijk (PvdA).

Minder bezuinigen
Afgelopen week verzekerde het kabinet zich van de steun van VVD, PvdA en de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP voor de plannen door de eerder aangekondigde bezuiniging van ruim 3 miljard euro wat te verzachten. Voor 2015 is er daardoor 360 miljoen euro meer beschikbaar dan eerder.

Nieuwe opzet
Het kabinet hervormt de langdurige zorg om een einde te maken aan de stijgende kosten en om mogelijk te maken dat ouderen en gehandicapten langer thuis kunnen blijven wonen. In de nieuwe opzet worden gemeenten en zorgverzekeraars meer verantwoordelijk voor de hulp die mensen thuis krijgen. De overheveling van taken gaat in elk geval gepaard met een bezuiniging van 40 procent op de huishoudelijke verzorging.

Afbraak ouderenzorg
SP en PVV zien de plannen als afbraak van de ouderenzorg. De Tweede Kamer spreekt woensdag verder over de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) die voor de zomer nog in de Eerste Kamer moet worden behandeld.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pierre
Waar is het toegezegde rapport van de Rekenkamer eigenlijk?

Beetje apart dat een adviesorgaan voor de Tweede Kamer adviseert als mosterd na de maaltijd. Morgen worden immers besluiten genomen...kennelijk vindt de Tweede Kamer dat rapport niet belangrijk meer, want ze hebben zelf al " gescoord" met een paar honderd miljoen extra? Waarom zouden Van Rijn en Schippers dat gevraagde geld als de sodemieter geregeld hebben? Waarschijnlijk omdat ze voor een veel hoger bedrag vreesden?

Het onbreekt aan iedere vorm van behoorlijk bestuur. Misschien moeten de kamerleden nog eens college krijgen in wat het zorgvuldigheidsbeginsel in houdt.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Na circa 10 jaar voorbereiding nog een jaar uitstel is onverteerbaar. Uitstel van het sociale domein gaat voor de respectievelijke Overheden gepaard met alleen al minstens 200 miljoen euro extra aan frictiekosten.
Advertentie