Onrust over overname zorg failliete TSN houdt aan
Het is nog niet duidelijk of alle gemeenten tijdig nieuwe aanbieders hebben gecontracteerd die de ondersteuning aan cliënten overnemen zodra de UWV de betaling aan oud-TSN-medewerkers stopzet. Enschede en Den Haag hangt een rechtszaak boven het hoofd.
De onrust rondom contractering van huishoudelijke hulp na het faillissement van Thuiszorg TSN houdt aan. Het is nog niet duidelijk of alle gemeenten tijdig nieuwe aanbieders hebben gecontracteerd die de ondersteuning aan cliënten overnemen zodra de UWV de betaling aan oud-TSN-medewerkers stopzet. Enschede en Den Haag hangt een rechtszaak boven het hoofd.
Continuïteit
Staatssecretaris Van Rijn (Wmo, PvdA) wil dat de VNG haar leden gemeenten nogmaals oproept om bij de curatoren van het failliete TSN aan te geven op welke manier de hulp wordt voortgezet. Gemeenten moeten dat uiterlijk 8 april doen. Op 10 april wil Van Rijn van de curatoren onder meer weten hoe gemeenten het ‘TSN-gat’ hebben opgevuld en hoe de continuïteit van hulp wordt geborgd. Ook wil hij weten of en in hoeverre voormalige TSN-medewerkers hun baan en (TSN-arbeidsvoorwaarden) kunnen behouden en of de medewerkers hun voormalige cliënten kunnen blijven houden. Dit schrijft Van Rijn in een brief aan de Kamer. ‘Ik blijf nauwgezet in de gaten houden of de wettelijke verantwoordelijkheid voor continuïteit van ondersteuning door gemeenten wordt gerealiseerd en dat cliënten van TSN Thuiszorg zo min mogelijk last ervaren van het faillissement’, aldus van Rijn in zijn dinsdag verstuurde brief.
Bestaande aanbieders
Tot 25 april worden de voormalige TSN-medewerkers door het UWV doorbetaald. Tot die tijd is de zorg gegarandeerd. Zo’n 300 gemeenten hadden contracten met TSN. Veel gemeenten hebben inmiddels contracten gesloten met aanbieders die al in de betreffende gemeenten actief waren, zoals Noordwijkerhout en Groningen. Andere gemeenten hebben nieuwe aanbieders gecontracteerd, waaronder Zwolle en Nijmegen. Zo wordt het TSN-personeel dat in Nijmegen werkt door Acteon Thuiszorg BV overgenomen, tegen de huidige arbeidsvoorwaarden bij TSN.
Rechtszaak
Een aantal gemeenten is met Stichting Familiehulp (Buurtzorg) in zee gegaan, zoals Enschede en Den Haag. In ieder geval deze gemeenten hangt nu een rechtszaak boven het hoofd; die wordt aangespannen door brancheorganisatie BTN. Gemeenten die met Buurtzorg in zee wilden gaan, moesten een beroep doen op innovatiegelden die het rijk beschikbaar heeft gesteld en een uurtarief van 21 euro hanteren. BTN vindt dat sprake is van verboden staatssteun en een ongelijk speelveld. Sommige gemeenten hebben weliswaar een innovatiepotje in het leven geroepen waar in de toekomst ook andere aanbieders een beroep op kunnen doen, maar deze 'bypass' is in de ogen van BTN niet zuiver. Buurtzorg kan meteen een beroep op dat potje doen, terwijl criteria veelal nog niet bekend zijn of worden gemaakt. De onbekende eisen zijn blijkbaar niet op Buurtzorg van toepassing, stelt BTN. Het handelen van Enschede is volgens de brancheorganisatie daarnaast in strijd met de gemeentelijke aanbestedingsregels.
Ongenoegen
Naast Enschede en Den Haag bereidt BTN ook voor Purmerend, Amersfoort en Zaanstad de gang naar de kort geding rechter voor. Dit tot groot ongenoegen van de verantwoordelijke wethouders. ‘BTN dreigt #Enschede met rechtszaak huishoudelijk hulp’, twitterde Wmo-wethouder Jurgen van Houdt recent. ‘Jammer! Beter geld besteden aan zorg ipv advocaten. Client en personeel centraal.’ ‘Brancheorganisatie zorg BTN bereidt stappen voor tegen 3.000 Haagse ouderen; ben je dan wel bezig met waar je voor op aarde bent’, twitterde een boze Haagse zorgwethouder Karsten Klein.
De oud-TSN medewerker levert wel de klanten aan deze zorgorganisaties masr worden zo wel de dupe.
Her is nog net geen 0-uren contract.
Van Rijn dat heb je goed geregeld.
WW en 3-urencontracten voor 1 jaar.
Wie hoog klimt zal diep vallen.